Monday, February 09, 2015

Laina-myrskyn vaikutuksia valokuvin Hämeenlinnassa sunnuntaina 8.2.2015

Ennen uuden sääraportin laatimista viikon 7 sääennusteen kera palaan vielä eilisen sunnuntain 8.2.2015 Laina-myrskyn olosuhteisiin ottamalla siitä esille Hämeenlinnassa ko. myrskyn aikana valokuvaamiani kuvia. Jotkut teistä voivat muistaa, kuinka minulla oli aikaisempina vuosina jonkin aikaa tässä blogissa kuvaseurantana "Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin" -sarja. Tämä on nyt tavallaan ainakin tämän kuvahavainnollistuksen verran sen elvyttämistä, kun sopiva myrskytilanne näin tuli.

Itse Laina-myrskystä tein jo kattavan seurantaraportin, joten en siitä sen enempää enää kerro, vaan annan alla olevien 4 valokuvani puhua puolestaan lyhyehköin selityksin.


Laina-myrskyn ilmeneminen valokuvin 8.2.2015 Hämeenlinnassa >>


Laina-myrskyn vaikutuksia, 8.2.2015 Hämeenlinna; katkennut hopeasalava

Laina-myrskyssä vanhasta kujanteesta katkennut hopeasalava (Salix alba "Sibirica") kuvattuna Linnanpuiston eteläreunalla Niittykadun ja Linnankadun kulman tienoilta pohjoiseen 8.2.2015 Hämeenlinnassa; katkennut puu oli ehditty korjata pois ja jäljellä oli vain oksakasoja ja pystyyn (vielä) jätetty puolikas runko. Sen latvasta havaitaankin lahovikaa - Mahtaakohan ko. kujanne tulla nopeutetusti uusittavaksi... Sääli vanhoja komeita puita, mutta salavat eivät valitettavasti ole kovin pitkäikäisiä.


Laina-myrskyn vaikutuksia, 8.2.2015 Hämeenlinna; myrskypuuska-aallokko

Myrskypuuskan aiheuttamaa aallokkoa Vanajaveden kapean salmen sula-aukoissa kuvattuna Viipurintien sillalta pohjoiseen 8.2.2015 Hämeenlinnassa; keskimääräistä leudompi talvi on mahdollistanut tämän verran virtapaikkasulaa ja vaikka nuo aallot eivät kovin kummoisilta kuvassa vaikuta, niin itse asiassa minun oli hyvin vaikea pysyä tuossa paikallani liikkumatta ja saada kameraa olemaan heilahtelematta ko. vastatuulimyrskyssä. Aaltojen alkaminen tuulen suunnasta käsin heti jään reunasta kertookin todella voimakkaasta n. / reilut 20 m/s puhaltaneesta tuulesta!


Laina-myrskyn vaikutuksia, 8.2.2015 Hämeenlinna; salavanoksapeite

Hopeasalavista (Salix alba "Sibirica") myrskyssä runsaasti irronneita oksia lumihangella kuvattuna Vanajaveden kapean salmen itärannalta pohjoiskoilliseen kohdassa Viipurintieltä vähän pohjoiseen 8.2.2015 Hämeenlinnassa; tuulen voimaa kuvasi se, kuinka yhtäältä oksat olivat lentäneet varsin kauas puista eli kuvaajaa kohti ja toisaalta osa oksista oli kasaantunut tuon lumenaurausvallin reunaan "kauluriksi".


Laina-myrskyn vaikutuksia, 8.2.2015 Hämeenlinna; kuusenneulaspinnoite

Okakuusen (Picea pungens) myrskyssä varistamiaan neulasia lumihankipinnoitteena kuvattuna K-Citymarket Hämeensaaren ja länsipuolisen moottoritieliittymän välissä 8.2.2015 Hämeenlinnassa; kuusilla on talviaikaan muutoinkin vanhojen neulasten varisemista, mutta tässä havaitaan pitkälle kuusen eteläpuolelle tuiskunnutta neulassatoa ja muutakin tuosta puusta tullutta roskaa. Vastaavasti myös mm. leppien (Alnus sp.) siemenet ja vanhat hedelmäkävyt sekä monien ns. talventörröttäjien siemenet roiskuivat Laina-myrskyssä hyvinkin pitkiä matkoja runsaana lumen pinnalla, kun hanki oli tilanteessa sopivan jäisen liukas ja kiinteä ilman omaa pöllyämistään. Lisäksi Etelä-Suomen (havu)metsissä on myrskyn tästä aiheuttamastaan syystä nyt erittäin ns. roskaiset lumipeitteet haittaamassa huomattavasti juuri hiihtämistä - Vasemmassa yläkulmassa muuten pilkottaa kauppakeskus Goodmania.

No comments: