Wednesday, February 18, 2015

Sääennuste viikolle 8 / 2015: Tavanomaista paljon leudompaa, pääasiassa runsaspilvisen suojasäistä ja ajoittain eri olomuotojen sateita; lumipeite sulaa ajankohtaan nähden vähiin keväisesti ja jäät yhä heikkoja (Päivitetty!)

Sääraportti tulee nyt viivästyneenä keskiviikon illan loppuun sijoitettuna, mutta viime ennustepäivityksessä ennustettu tämän viikon 8 alun leudontuva sää oli jo ennakoitu hyvin.

Viime viikolla 7 oli siis erittäin leuto Föhn-vaihe puolivälissä ja sitten viikonloppuna - tämän viikon 8 alussa saatiin hetkeksi lopputalvisen aurinkoinen pakkasvaihe, jossa mitattiin tämän kuun kireimmät pakkaset, mutta tämän talven mittakaavassa ei päästy kovimpien pakkasten lukemiin missään. Tänään keskiviikkona leudontuminen on entisestään korostunut ja viikon koko loppupuoli onkin hyvin leuto ja suuressa osassa tarkastelualuetta tulee olemaan suojaa yötä-päivää; ajoittain jopa +5 asteen ylitykset to-pe aikana voivat mahdollistua. Sää on myös runsaspilvistä ja aikaisempaa kosteampaa, joten lumipeitteet kokevat jopa keväistä sulamistahtia. Lisäksi seuraavankin viikon 9 aikana näyttäisi hyvin leuto ja suojasäisen sulattava sää jatkuvan jopa niin, että osassa Etelä-Suomea saattaa mahdollistua jo peräti termisen kevään alkaminen jopa n. kuukauden etuajassa normaaliin verrattuna!...

Suursäätilasta toteutuneen sään osalta viikolle 7:

Maanantaina alkoi Fennoskandiassa sään muutos erittäin leutoon länsivirtausvaiheeseen, kun voimakkaiden matalapaineiden sarjaa jatkui Islannin tienoilta Norjanmeren kautta ja Lapin pohjoisreunan sivuitse itään. Samalla korkeapainetta pysyi vahvana keskukseltaan Britteinsaarten yllä. Välimerellä kehittyi uusi runsassateinen matalapaine asettuen keski-itäosiin; kylmää ilmaa tuli länsipuolelleen ja ainakin vuoristoissa lumipyryjä.

Tuollainen asetelma pysyi ti - to aikana lähes ennallaan, jolloin erittäin leuto ja Kölivuoriston ylitettyään Föhn-ilmiön lämmittämä länsivirtaus vallitsi Fennoskandiassa ja ulottui poikkeuksellisen leutona myös Uralille saakka - Täten tällä vyöhykkeellä mitattiin ajankohtaan nähden korkeita lämpötiloja ja päiväsaikaan olosuhteet olivat jopa etukeväisiä monin paikoin ja suojasäätä ulottui kielekkeenä lännestä jopa Uralin eteläosiin. Tein tästä leutoushuipennuksesta tuttua lämpötilaseurantaa; Lähes ennätysleuto Föhn-tuulitilanne viikolla 7 / 2015 - Päivälämpötilaseurantaa 10. - 12.2.2015. Lapissakin oli hyvin leutoa, mutta myös ajoittain lumi-räntäsateita ja myrskytuuliakin.

Tuo Britteinsaarten korkeapaine alkoi siirtymään kuitenkin painopisteeltään manner-Euroopan läpi itään, jolloin Britteinsaarilla alkoi vallita leudommat ja kosteammat lounaistuulet, mutta manner-Euroopassa jatkui melko kylmä ja poutainen sää heikkoine yöpakkasineen; kylmintä itäosissa. Välimeren sää rauhoittui ja matalapainetta oli vain itäosissaan. Länsi-Venäjällä tuon pohjoisosan leudon länsivirtauksen ohella etelässä oli poutaisempaa ja tyynempää korkeapainesäätä, missä yöpakkaset olivat kohtalaisia - ankarahkoja -10 ja -20 asteen välillä; saman tyyppinen kylmähkö kevättalvinen sää ulottui myös Mustanmeren pohjoisrannalle, mutta voimakkaan koillistuulen kera Välimeren itäosan matalapaineen takia.

Viikon loppupuolella pe-la suursäätilallinen asetelma kehittyi siten, että korkeapainetta pysyi kevättalvisen kylmähkönä yöpakkasineen Itä-Euroopassa ja Länsi-Venäjän eteläosissa, mutta sen pohjois-luoteispuolella hyvin leuto länsi-lounaisvirtaus heikkeni seuraavin muutoksin: Aluksi matalapaineen painopiste siirtyi Lapin koillispuolelle ja Fennoskandiassa muodostui korkeapainetta kahteenkin otteeseen, jolloin tapahtui ainakin lievää pakastumista ja Lapissa paikoin ankarahkoksikin pakkaseksi - Ensimmäinen heikko korkeapaineen selänne syntyi Suomeen pe-la ja sitten pienen matalapainevaiheen heti perään la-su Suomen päälle muodostui isompi korkeapaine levittäen pakkasilmaa tuhdimmin ja laajemmin Fennoskandiaan ja samalla Länsi-Venäjälle pohjoistuulen kera.


Samalla pe-su Britteinsaarille tuli matalapaine ja se siirtyi sitten vähän heikkenevänä Ranskaan ja alkoi siitä muotoutua vähitellen epävakaistamaan Välimeren länsi- ja keskiosia. Samalla Länsi- ja Keski-Euroopassa jatkui aikaisempaa leudompi ja hieman epävakainen sää. Itä-Euroopassa ja Länsi-Venäjän eteläosissa säilyi em. talvisehkoa korkeapainetta aluksi, mutta tuon la-su Suomeen muodostuneen uuden korkeapaineen itäpuolitse uusi annos pakkasilmaa oli tuleva myös sille alueelle Länsi-Venäjän pohjoisosista. Pohjois-Atlantilla ja Islannin tienoilla muhi taas uutta voimakasta matalapainetta, jonka leudontavat lounaistuulet pyyhkivät jo su aikana Norjaa ja Lappia. 

Etelä-Suomen tarkastelualueen toteutuneesta säästä tarkemmin:

Maanantaina 9.2. oli lännestä hitaasti itään siirtyvän lämpimän rintaman ylitystä, missä aluksi yöllä oli runsastunutta pilvisyyttä ja jo leudontuvaa pakkasta vasta länsiosissa, mutta itäkolkassa selkeässä ja tyynessä säässä pakkanen ehti kiristymään paikoin jopa -20 asteen kylmemmälle puolelle. Sitten aamusta alkaen loppupäivän mittaan pilvisyys oli runsasta ja ajoittain / paikoin tuli heikkoja lumisateita ja sumujakin syntyi; illalla läntisimmissä osissa pilvisyys vähentyi. Lounais-etelätuuli oli aluksi heikkoa, mutta illalla rintaman jälkipuolella länsituuli alkoi vähän voimistua lännestä alkaen. Lämpötilat kohosivat koko päivän siten, että läntisimmissä osissa oli jo suuren osan aikaa suojaa ja paikoin jopa n. +5 asteen verran. Illalla suojasää levisi hitaasti idemmäksi, mutta itäkolkkaan jäi vielä parisen astetta pakkasta.

Tiistaina 10.2. vallitsi kohtalainen - ajoittain navakka länsivirtaus ja pilvisyys oli vähäisen vaihtelevaa lähinnä untuvapilvisyyttä ja aurinko paistoi kirkkaasti; aluksi yöllä-aamulla itäosissa oli runsaampaa pilvisyyttä ja vähäisiä lumisateita ja sumuja oli siellä vielä paikoin. Yöllä suojasäätä alkoi ulottumaan itäosiinkin ja iltapäivällä Föhn-leutoudessa ja auringonpaisteessa koko alueella oltiin plussalla reilusti; länsi-eteläosissa monin paikoin jopa +6 ja +10 asteen välillä! Illalla kylmeni muutamalla asteella; sisämaassa oli lievästi pakastuvaa.

Keskiviikkona 11.2. jatkui edelleen edellispäivän kaltainen Föhn-virtaus lännestä, mutta untuva- ja harsopilvisyys oli hieman runsaampaa ajoittain ja länsituuli oli keskimäärin vähän heikompaa - Tällöin päivälämpötilat jäivät paikoin edellispäivän huippulukemista hieman, mutta yön lieviä pakastumisia lukuun ottamatta suojasää jatkui reiluna ja iltapäivällä mitattiin yhä +5 ja +10 asteen välisiä huippulämpötiloja. Illalla kosteampaa ilmaa alkoi tulla lounaasta ja taivaalle alkoi muodostua siten sumupilvikantta; lämpötila pysyi lievästi suojalla.

Torstaina 12.2. leuto länsi-lounainen virtaus jatkui aluksi kohtalaisena - ajoittain navakkana, mutta tässä vaiheessa aikaisempaa kosteampana, jolloin taivas oli peittyneenä tasaiseen ja paksuun sumupilveen. Sateita ei kuitenkaan pieniä vesi-räntä-lumikuuroja lukuun ottamatta tullut. Ilma oli hieman utuista. Illalla pohjoisesta siirtyi alueen yli ns. kuiva kylmä rintama, missä ei tullut sateita, mutta taivas selkeni rintaman ylityksen jälkeen sisämaasta alkaen lähes - kokonaan selkeäksi ja ilman utu hälveni. Samalla tuuli kääntyi luoteeseen ja heikkeni selvästi samalla. Lämpötila pysyi aluksi tasaisesti +1 ja +4 asteen välillä, mutta illalla alkoi pakastumaan koko alueella ja sisämaassa jo monin paikoin -5 ja -10 asteen välille.

Perjantaina 13.2. vallitsi tyyni korkeapaineen selänne yöllä-aamulla, jolloin oli vielä hetken selkeää - lähes selkeää ja lämpötilat laskivat sisämaassa paikoin -10 asteen vaiheille ja etelärannikollakin -1 ja -5 asteen välille. Pian kuitenkin heikot lounaistuulet virisivät ja lounaasta alkaen taivasta alkoivat peittää alapilvet ja ilman utuisuus lisääntyi taas, paikoin oli sumujakin; iltapäivällä pilvipeite tosin rakoili vielä ajoittain, mutta illalla kosteus ja pilvisyys lisääntyivät entisestään, lounaistuuli hieman voimistui ja tarkastelualueella syntyi hajanaista räntä-lumikuurottelua heikkona. Lämpötila kohosi iltapäiväksi lähes koko alueella idän sisämaan pikkupakkasia lukuun ottamatta 0 ja +3 asteen välille ja illan aikanakin lievä suojasää jatkui.

Lauantaina 14.2. heikko ja pieni matalapaine siirtyi Keski-Suomen yli itään, jolloin leuto suojasäinen länsi-lounaisvirtaus alkoi muuttua kylmäksi pohjois-koillistuuleksi, kun samalla Lapissa syntyi korkeapainetta - Aluksi iltapäivään saakka jatkui utuinen, alapilviltään tiheä ja ajoittain räntä-lumi-tihkukuuroinen sää heikoissa länsi-lounaistuulissa. Iltapäivällä alkoi kuitenkin jo tulla luoteesta kuivempaa ilmaa pohjoisesta lähestyneen kylmän rintaman edellä ja pilvisyys alkoi rakoilla, utu hälveni ja lumikuurot harvenivat. Illalla itse kylmän rintaman ylitys tapahtui enimmäkseen kuivana siten, että lähinnä vain itäosissa sen yhteydessä oli nauhamaisia lumikuurovyöhykkeitä. Rintaman jälkeen sää selkeni nopeasti ja samalla pohjois-koillistuuli voimistui ajoittain navakaksi etenkin idässä. Lämpötilat pysyivät aluksi iltapäivään saakka enimmäkseen 0 ja +3 asteen välillä, mutta illalla alkoi koko alueella nopea pakastuminen; sisämaassa jo -5 ja -10 asteen välille.


Sunnuntaina 15.2. Lapissa muodostunut korkeapaine siirtyi keskukseltaan Etelä-Suomen päälle ja sitä edelsi yöllä-aamulla pakkasilman tuloa pohjois-koillistuulen kera; tuulet olivatkin aluksi ajoittain navakoita, mutta tyyntyivät nopeasti iltapäivään mennessä ja loppupäivänä osassa aluetta olikin ajoittain tyyntä. Lännessä tuulia pysyi ja ne kääntyivät vähitellen idän kautta kaakkoon. Päivä oli aurinkoinen, mutta suihkuvirtaukset kierrättivät hajanaista untuva- ja harsopilvilauttailua tarkastelualueelle pohjoisesta; illalla selkeni kokonaan. Lämpötiloissa havaittiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna kunnon vuorokausivaihtelua - Yöllä-aamulla sisämaassa minimilämpötilat olivat paikoin jopa -15 asteen vaiheilla ja etelärannikolla-lounaassa -5 ja -10 asteen välillä, mutta iltapäivällä koko alueella leudontui -1 ja -5 asteen välille. Illalla pakkanen kiristyi etenkin sisämaassa taas yön-aamun lukemien lähelle.

Sääennustetta viikolle 8 suursäätilallisena analyysinä Euroopan mittakaavassa >>

Sääennuste kattaa viivästymisensä takia tälle viikolle 8 vain ajan to - su, mutta kertaan myös alkuviikolla tapahtunutta - Ma-ti aikana Suomen päälle edellisviikonloppuna syntynyt korkeapaine siirtyi hitaasti etelä-kaakkoon Itä-Eurooppaan ja sen myötä yhtäältä koko Fennoskandiaan alkoi levittäytyä leudommat ja voimakkaat lounaistuulet Pohjois-Atlantin - Jäämeren alueen voimakkaan matalapainetoiminnan myötä. Toisaalta korkeapaine kuljetti itäpuolitseen ja mukanaan Itä-Eurooppaan ja koko Länsi-Venäjälle sekä Mustanmeren pohjoisrantaa myöten hyvin talvista pakkasilmaa; Uralilla kylmeni taas -30 astetta ankarampiin pakkasiin ja Mustanmeren pohjoisrannalla -10 astetta kylmemmäksikin yöaikaan. Samalla Keski-Euroopassakin kylmeni ajoittain heikosti pakkaselle, mutta Länsi-Euroopassa oli leudompaa ja vähän epävakaisempaa. Välimerellä länsi- ja keskiosissa jäi vallitsemaan matalapainetta ja kuurosateet olivat siellä paikoin rankkoja. Myöhemmin itäosissakin epävakaistui ja kylmeni tuon idän pakkasilmarynnimisen takia.

Tänään keskiviikkona lännestä työntyneen korkeapaineen ja Itä-Eurooppaan jääneen korkeapaineen yhdistymisen myötä manner-Euroopassa on alkanut vallita laaja itä-länsisuuntainen korkeapainevyö, missä itä-keskiosiin ja Mustanmeren pohjoispuolelle on jäänyt vielä talvista ilmaa ja etenkin Venäjälle yöaikana ankaraakin pakkasta - Sen pohjoispuolella Pohjois-Atlantin - Jäämeren voimakkaiden matalapaineiden auttamana hyvin leuto länsi-lounaisvirtaus on alkanut hallita voimakkaasti Britteinsaarilta Fennoskandiaan ja se on alkanut taas työntää ankaraa pakkasta idemmäksi Uralillakin. Samalla Välimerellä sää on poutaantunut muutoin, mutta itäosiin on jäänyt koleaa matalapainetta sateineen.

Ennusteena jatkossa tapahtuu seuraavaa - To-pe aikana Islannista Jäämerelle jää vallitsemaan voimakas matalapainevyö, jonka painopiste hieman lähenee Fennoskandiaa; tämän myötä Britteinsaarilta Fennoskandiaan jatkuu erittäin leuto länsi-lounaisvirtaus, jossa on kosteita ja poutaisempia hetkiä vuorotellen sekä monin paikoin keväisiä suojakelilämpötiloja. Lapissakin on hyvin leutoa, mutta epävakaisempaa. Pakkaset heikkenevät Uralilla saakka länsivirtauksen ulottuessa sinnekin, mutta etelämpänä Länsi-Venäjällä jää korkeapainesäässä vallitsemaan melko laajasti talvista ilmaa ja öisin ankaraa pakkasta -20 ja -30 asteen välillä. Manner-Euroopassa ja Mustanmeren pohjoispuolella leudontuu vähitellen, mutta heikkoja yöpakkasia säilyy; Länsi-Euroopassa epävakaistuu hieman, kun Islannin suunnasta pyrkii kylmempää meri-ilmaa matalapaineen jälkipuolella Britteinsaarille. Välimerellä jatkuu muutoin pouta, mutta itäosissa pysyy koleaa matalapainetta.

Sitten viikonloppuna matalapainetta jää yhtäältä heikkenevänä Norjanmeren - Fennoskandian pohjoisosien ylle ja toisaalta tästä pohjoisen matalapaineesta venyy pe-la matalapainejonoa Länsi- ja Keski-Euroopan yli etelään ja sen myötä su mennessä Välimeren keskivaiheille muodostuu taas voimakas ja runsassateinen oma matalapaine. Korkeapaine asettuu samalla Mustanmeren ja Kaspianmeren pohjoisosien ylle. Tällöin leutoa lounaisvirtausta jatkuu yhä Fennoskandiassa ja samalla tuon venyvän matalapaineen itäpuolella etelästä tulee Itä-Eurooppaan hyvin leutoa ilmaa; paikoin Mustanmeren länsipuolella +10 asteen ylityksiä. Leuto virtaus leviää Euroopasta tässä vaiheessa myös yhä laajemmin Länsi-Venäjälle ja suojasäätä voi taas ulottua jopa Uralille saakka. Kuitenkin Kaspianmeren pohjoispuolen alueelle jää vielä talvista ja kovien yöpakkasten ilmaa. Sen sijaan tuon em. matalapainejonon länsipuolella annos koleaa meri-ilmaa pääsee edelleen Britteinsaarten kautta Länsi-Eurooppaan.

Viikonvaihteeseen mennessä Islannin tienoolla voimistuva hyvin raju matalapaine lähestyy kuitenkin Fennoskandiaa ja syöttää pian eteläkauttaan Britteinsaarten yli ja Fennoskandiaan uuden hyvin leudon ja kostean annoksen ilmaa ja tähän liittynee runsaita rintamasateita eri olomuodoissa sekä voimakkaita tuulia, ja ne saapuvat Suomeen seuraavan viikon 9 alussa!... Ja siitäkin eteen päin Fennoskandia olisi pitkään leutojen etelän ja lännen välisten virtausten piirissä..

Sääennustetta Etelä-Suomen tarkastelualueelle tarkemmin >>

Tässäkin sääennuste kattaa viivästymisensä takia tälle viikolle vain ajan to - su, mutta kertaan myös alkuviikolla tapahtunutta - Ensin jo tapahtuneesta säästä päiväkohtaisesti:

Maanantaina 16.2. ja tiistaina 17.2. oli eteläkaakkoon etääntyneen korkeapaineen aikaa, jolloin ma oli laajasti selkeää säätä ja vähitellen voimistuvia etelä-lounaistuulia lännestä alkaen. Ti aikana lounaistuuli voimistui navakaksi - ajoittain kovaksi ja lännestä levisi alapilvikantta jyrkkärajaisesti vähitellen idemmäksi siten, että viimeisenä pilvistyi kaakonkulma. Sen perään heikkoja - kohtalaisia rintamasateita lumena-räntänä tuli lännestä illalla. Ma aikana oli vielä isoa lämpötilan vuorokausivaihtelua, missä sisämaassa oli taas n. -15 asteen lukemia ja itäkolkassa lähes -20 astettakin; etelärannikolla - lounaassa oli korkeintaan -5 ja -10 asteen välisiä lukemia ja lounaiskolkassa oli jo leudompaa. Iltapäivällä lauhtui taas -1 ja -5 asteen välille. Ti lämpötila kävi yöllä vielä etenkin itäosan sisämaassa -10 asteen vaiheilla ja paikoin kylmempänäkin, mutta muutoin pakkanen pysyi heikkona ja iltapäivästä alkaen lounaiskolkassa - länsirannikolla oli jo suojaa lievästi.

Keskiviikkona 18.2. Tänään yöllä-aamulla heikkoja - kohtalaisia rintamasateita lumena ja räntänä siirtyi alueen yli itään, minkä jälkeen entistä leudompaa ilmaa pääsi kohtalaisilla - ajoittain navakoilla länsi-luoteistuulilla alueelle. Aamulla alkoi poutaantumaan, mutta paikoin esiintyi vielä räntäkuuroja puolille päivin etelärannikon tuntumassa - idässä. Iltapäivällä oli hetken lähes selkeää ja heikkeneviä länsituulia, mutta nyt illalla on lännestä alkanut tulla runsaampaa pilvisyyttä ja heikkoja räntä-vesisateita vieläkin leudomman ilman myötä. Myös sumuja on alkanut esiintymään. Lämpötila kohosi yöllä-aamulla jo laajasti suojalle ja iltapäivällä mitattiin +1 ja +5 asteen välisiä lukemia; leudointa etelärannikolla - lounaassa. Illalla ennen uusia pilviä etenkin itäosan sisämaassa on kerennyt pakastumaan uudestaan; paikoin -5 asteen vaiheille, mutta nyt lännessä lämpötila jo kohoaa taas enemmän suojalle.

Torstaina 19.2. vallitsee kohtalainen - ajoittain navakka länsi-lounaisvirtaus erittäin leutona, jossa on sen verran kosteutta, että alapilvikansi säilyy taivaalla yöllisten-aamuisten heikkojen vesi-räntäsateiden sekä paikoin sumujen jälkeen. Idässä voi tulla ko. sateita vielä iltapäivälläkin heikosti, mutta läntisimmissä osissa voi loppupäivällä pilvisyys rakoillakin. Lämpötila kohoaa yleisesti reilusti suojalle jo yöllä ja iltapäivällä +5 asteen ylitykset ovat ainakin lännessä mahdollisia etenkin pilvipeitteen rakoillessa. Illallakaan ei juuri viilene ja tuhti suojasää jatkuu.

Perjantaina 20.2. sää jatkuu edellispäivän kaltaisena eli ajoittain navakka länsi-lounaisvirtaus vallitsee erittäin leutona; pilvisyys voi olla kuitenkin runsaampaa - rakoilemattomampaa, ilma kosteamman utuista ja lounaasta voi ajoittain tulla heikkoja vesi-räntäsateita tai tihkua. Lämpötila pysyy tässä vaiheessa koko päivän lähes samana ilman merkittävää vuorokausivaihtelua eli pääasiassa +1 ja +5 asteen välillä; leudointa lännessä. Pilvipeitteen rakoillessa yhä on mahdollisuuksia iltapäivällä +5 asteen ylityksiin lännessä.

Lauantaina 21.1. etelän ja lännen väliset tuulet jatkuvat yhä ajoittain navakoinakin, mutta tässä vaiheessa lievää ilman viilenemistä voi kehittyä. Samalla lounaasta näyttää tulevan runsaampiakin sateita eri olomuodoissa iltapäivästä alkaen - Pilvisyys jatkuu joka tapauksessa runsaana ja ilma on utuista. Lämpötila pysyy koko päivän lähes samana eli pääasiassa +1 ja +4 asteen välillä; leudointa lounaassa ja illalla saattaa sisämaassa kylmetä paikoin nollan vaiheille.

Sunnuntaina 22.2. etelän ja lännen väliset tuulet hieman heikkenevät ja yöllä-aamulla siirtyy vielä edellispäivänä saapuneiden vesi-räntä-lumisateiden rippeitä itään; loppupäivän aikana olisi poutaisempaa ja pilvipeitteen rakoilulle on mahdollisuuksia ajoittain. Lämpötilat pysyvät edelleen pääasiassa suojalla eikä merkittävää lämpötilan vuorokausivaihtelua ole; illalla saattaa sisämaassa pakastaa lievästi.

Alustavasti seuraavan viikon 9 alun säästä voidaan todeta, että heikkoa korkeapaineen selännettä voisi olla su-ma yönä, jolloin pilvisyyden rakoillessa lievää pakastumista voi tapahtua yleisestikin ainakin sisämaassa, mutta ma aikana odotellaan lounaasta runsaita rintamasateita eri olomuodoissa sekä voimakkaita lounais-etelätuulia. Lämpötilat kohonnevat taas yleisesti suojalle iltaan mennessä - Sitten tästä eteen päin ensi viikollakin saattaa olla tiedossa useita päiviä kestävää leudon suojasäistä ja kosteaa etelän ja lännen välistä virtausta...

Luontohavaintoja Etelä-Suomesta viikolta 7 ja ennusteena viikolle 8 >>

Tarkastelualueen lumipeite koki päättyneellä viikolla hyvin leudon Föhn-tuulivaiheen ti-ke aikana, mutta se kesti sen melko vähillä sulamisilla etenkin idän sisämaassa, koska mm. hangen koostumus oli tiivistä ja jäisen kovaa eikä ilmamassa ollut merkittävän kosteaa. Ennen ko. Föhn-tilannetta 25 cm:n lumensyvyysraja kulki suunnilleen linjalla Porvoo-Järvenpää-Salo-Pori. Sen linjan eteläpuolellakin lumipeite oli vielä enimmäkseen yhtenäistä ja pohjoispuolella oli paikoin n. 50 cm:n syvyyksiä. Pe mennessä em. leudon vaiheen tapahduttua 25 cm:n lumensyvyysraja oli siirtynyt pohjoiseen mutkittelevasti suunnilleen linjalle Kotka-Mäntsälä-Forssa-Vaasan pohjoispuoli ja sen etelä-lounaispuolella lumipeite oli sulanut osittain laikkuiseksi; eniten Uudenmaan rannikon länsiosissa, Varsinais-Suomen rannikon tuntumassa ja lounaissaaristossa. Lisäksi idän sisämaassakin lumipeitteen paksuimmat kohdatkin olivat madaltuneet selvästi alle 50 cm:n. Lisäksi tässä vaiheessa aurinkoisen sään takia ilmeni jo keväälle tyypillisesti epätasaista sulamista, missä etelärinteet, -luiskat ja rakennusten eteläseinustat olivat ensimmäisinä sulamassa paljaiksi. Sitten viikon 7 lopun pakkasvaiheessa muutoksia ei juurikaan tullut, joskin la aikana kylmenemisen yhteydessä satoi sentin-pari lunta monin paikoin.

Tällä alkaneella viikolla 8 ma-ti aikana muutoksia ei vielä tullut, mutta tänään keskiviikkona yöllä-aamulla satoi monin paikoin sentin-pari uutta lunta; se kuitenkin suli iltapäivällä jo pois ja tästä onkin alkanut uusi lumipeitteiden sulaminen, joka kiihtyy huomisesta to alkaen viime viikkoa paljon nopeammaksi, koska ilmamassa on sen verran kosteampaa ja lämpötilat pysyvät jopa sisämaassakin sen verran tasaisesti suojalla yötä-päivää koko loppuviikon ajan - Niinpä viikon loppuun mennessä voidaan odotella ajankohtaan nähden erittäin vähäisiksi sulavia lumia etenkin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa sekä ainakin sisämaan länsipuoliskolla; näillä alueilla aukeat paikat (kuten pellot) sulavat laikuille ja rannikolla-lounaiskolkassa jopa monin paikoin yli puoliksi paljaiksi kuin normaalisti vasta maaliskuun lopulla. Tuo 25 cm:n lumensyvyysraja kaikonnee jonnekin Päijänne-kaakonkulma -vyöhykkeelle.

Toisaalta etenkin la-su aikana saattaa ainakin sisämaassa sataa paikoin muutama sentti uutta märkää lunta em. mahdollisesta runsaammasta sadealueesta. Lisäksi tuo seuraavan viikon 9 alun runsas sadealue voi tuoda hetkeksi lisää lunta, mutta näillä näkymin sulaminen jatkuu senkin jälkeen päivittäin ja koko ajan...

Vielä runsaslumisilla alueilla routatilanne on joko pysynyt suunnilleen samana tai jatkanut hidasta sulamistaan alta päin. Toisaalta vähäisen ja laikuille sulaneen lumen alueella routatilanne on ollut viime viikolla 7 muuttuvampaa - Aluksi sulamista tapahtui päältäkin päin paikoin, mutta viikonlopun ja tämän viikon 8 alun pakkasvaihe jäädytti paljastunutta maata uudestaan muutamia senttejä. Joka tapauksessa tällä alkaneella viikolla routaa on yhä yleisesti paljon normaalia vähemmän; korkeintaan n. 10 - 15 cm ja monin paikoin lähes olemattomasti. Tällä viikolla sulamista tapahtuu jatkossa vielä lumipeitteisillä alueilla hitaasti alta päin ja lumesta paljastuneilla - paljastuvilla alueilla myös päältä; etelärannikolla - lounaassa joillakin paikoilla routa voi jopa sulaa jo kokonaan pois su mennessä.

Vesistöjäiden tilanne on ollut myös edelleen ajankohtaan nähden heikkoa / vähäistä - Järvissä on pysynyt pääasiassa 20 - 30 cm:n välisiä jäänpaksuuksia (Idässä yleisemmin yli 30 cm), mutta viikon 7 lopussa ja tämän viikon alussa pakkasvaihe jäädytti sisämaassa jäitä lisää myös 30 senttiä paksummiksi ja samalla jo tuossa viikon 7 Föhn-vaiheessa yhä enemmän avoimiksi sulaneilla virtapaikoilla tapahtui uutta jäätymistä. Jatkossa tämän viikon 8 loppupuoli on sulamisen aikaa, jolloin virtapaikoilla jäistä vapaaksi sulaminen uudistuu ja voi saavuttaa yhä laajempia pinta-aloja. Samalla muualla järvijäillä pintaloskaisuus lisääntyy lumipeitteiden sulaessa ja jää alkavat ohenemaan alta päin hitaasti.

Joet ja ojat olivat sulaneet jo viikon 7 aluksi jäistä pääasiassa kokonaan vapaiksi ja niiden virtaamat saivat hieman lisäystä tuon Föhn-vaiheen sulamisesta. Sitten tuo viikonvaihteen 7/8 pakkasvaihe tuotti myös jokiin ja ojiin hieman uutta jäätä, mutta nyt niiden jäistä vapautuminen uudistuu taas nopeasti ja entistäkin enemmän sulamisvesilisäystä on tulossa viikon loppuun mennessä; paikoin ehkä lieväksi tulvimiseksikin saakka.

Merellä jäätilanteet ovat pysyneet edelleen lähes ennallaan eli Suomenlahdella ja samaan tapaan Selkämerellä jäätä on ollut vain sisälahdissa ja Suomenlahden itärannikolla myös rannan edustalla, missä toisaalta tuo viikonvaihteen pakkasvaihe paksunsi jäitä paikoin n. 30 cm:n tienoille ja tuotti rantaviivan edustalle uuttakin jääkantta. Ulappa ja Saaristomeri ovat kuitenkin edelleen pysyneet yleisesti täysin jäättöminä ja pintavesilämpötiloiltaan +1 ja +4 asteen välillä - Tämän viikon 8 loppuosan aikana hidasta sisälahti- ja rantajäiden sulamista tapahtuu ja länsi-lounaistuulet myös rikkovat ja kasaavat jäitä. Lumipeitteiset jäät loskaantuvat pinnalta. Ulapan pintavesilämpötilat pysyvät suunnilleen ennallaan.

Leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) kukinnat eivät ole vielä päässeet käynnistymään, mutta tämän viikon 8 loppuun mennessä ainakin etelärannikon - lounaan lämpimillä kasvupaikoilla kukinnan alkua saattaa käynnistyä. Joka tapauksessa ko. lajien hedenorkoissa tapahtuu lisää notkeutumista ja värimuutoksia. Pajujen (Salix sp.) ja hedehaapojen (Populus tremula) kissat jatkavat kasvuaan jo ajankohtaan nähden selvästi ylikokoisiksi. Varhaiset sipulikasvit jatkavat lumihankien alla lievää maasta esille nousua ja lumesta jo paljastuneilla paikoilla selvemminkin versomista, mutta esim. lumikellojen (Galanthus nivalis) kukintaa ei aivan vielä pääse syntymään...

Sääennustepäivitys perjantaina 20.2.2015 klo. 19:30: Tarkennan lyhyesti viikonlopun ja ensi viikon sääennusteita tarkastelualueelle - Pääpiirteissään ko. tuleva sää kehittyy em. tapaan, mutta muutoksina mainitsemisen arvoisia ovat seuraavat seikat; la-su aikainen sadealueen tulo lounaasta sisältää myös melko ärhäkän matalapaineen osakeskuksen. Siinä sateet ovat länsipainotteisia ja su yöllä - aamupäivällä runsaimmat sateet näyttävät tulevan Satakunnasta Pohjanmaalle ulottuvalle alueelle; sisämaassa mahdolliset lumi-räntäsateet tällä alueella voivat tuottaa uutta lumipeitettä eniten. Muutoin sateet ovat vähäisempiä ja eteläisimmässä osassa enimmäkseen vetisiä. Matalapaineen keskus liikkuu suunnilleen em. runsaimman sateen reittiä su alkupäivällä ja sen kaakkois-eteläreunalla tuulet voimistuvat hetkeksi lähes myrskyksi; etelä-lounaistuulet voimistuvat jo la-su yöllä navakaksi - ajoittain kovaksi, mutta su aamulla - keskipäivällä voimakkaimman tuulen alue siirtyy etelärannikolta koilliseen tuulten kääntyessä samalla länteen. Su loppupäivän aikana tuulet sitten heikkenevät nopeasti ja paljon.

Ensi viikon 9 alku näyttää edelleen melko samanlaiselta kuin em. aikaisemmassa ennusteessa - Eli su-ma yönä tuulet ovat hetken aikaa heikkoja ja sää pilvipoutaista, jolloin ainakin sisämaassa voi tilapäisesti pakastaa lievästi. Kuitenkin voimakas matalapaine sijoittuu maanantaina keskukseltaan Britannian ja Islannin väliin, jolloin se siis jatkaa eteläpuolitseen erittäin leutoa etelän ja lännen välistä virtausta Länsi-Euroopasta Fennoskandiaan ja Suomeen tarkastelualueellekin; tässä vaiheessa näyttää kuitenkin siltä, että em. aikaisempaan ennusteversioon verrattuna ma loppupäivällä lounaasta tuleva sadealue ei ole kovin runsas ja voi olla melko vetinenkin eli uutta lunta ei välttämättä tule kunnolla sisämaassakaan edes hetkeksi... 

Edelleen näyttää myös siltä, että tulevasta maanantaista eteen päin jatkuu tuo erittäin leuto etelän ja lännen välinen virtaus mahdollisesti jopa koko viikon 9 ajan - Näin ollen voidaan odotella Etelä-Suomeen ensi viikon mittaan viime vuoden helmikuun lopun kaltaista ajankohtaan nähden ennätyksellisen lumetonta tilannetta laajasti sisämaassakin!... Näistä lisää ja tarkemmin seuraavassa sääraportissa.

No comments: