Tuesday, March 03, 2015

Sääennuste viikolle 10 / 2015: Tavanomaista leudompaa ja epävakaista, mutta myös poutaa ja vähän yöpakkasia; lumipeiterippeitä enää lähinnä sisämaassa ja vesistöjäät haurastuvat edelleen (Päivitetty!)

Viime kerran sääraportissani jäin päivityksessä siihen, että tämän viikon 10 lopussa olisi tulossa kylmeneminen - Nyt on käynyt ilmi, että se jää melkoisen torsoksi, kun vain lievää yöpakkasta voi tulla lähinnä sisämaassa. Lisäksi viikonloppuna uusi voimakas länsi-lounaisvirtaus tulee ja mahdollistanee entistäkin leudompia ilmamassoja; se enteilee sitä, että viikolle 11 voisi olla odotettavissa jopa hyvinkin lämmintä kevätsäätä ehkä pitkänäkin lämpöaaltona!... Näin ollen Etelä-Suomessa jo helmikuun puolella laajasti alkanut terminen kevät ei ole uhattuna, vaan alkaa tulevasta viikonlopusta lähtien saamaan entisestään vahvistusta ja kevät alkanee sitten etenemään erittäin etuaikaisena ripeästi!...

Suursäätilasta toteutuneen sään osalta viikolle 9: .

Asetelmat pysyivät aluksi lähes ennallaan edeltäneestä viikonlopusta saakka eli voimakkaiden matalapaineiden alue pysyi Pohjois-Atlantilta Jäämerelle ja vahvan korkeapaineen keskusalue jäi suunnilleen Kaspianmeren pohjoispuolelle. Niiden välistä lounaasta pääsi jatkuvasti virtaamaan erittäin leutoa ja kosteaa ilmaa Länsi-Euroopasta Fennoskandiaan ja jopa Uralin yli saakka, jolloin suojasäisiä lämpötiloja riitti ajoittain jopa Lappia ja Uralia myöten. Talvisen kylmää säätä jäi kuitenkin vellomaan tuon em. korkeapaineen keskusalueelle korostuen melko kovina yöpakkasina. Välimerellä puolestaan jatkui monin paikoin runsassateinen sää etenkin keskiosissa, jonne jäi pyörimään matalapainetta ja luoteesta Atlantilta sinne tuli lisääkin matalapainetäydennystä.

Ke alkaen korkeapaineen selännettä pullistui idästä hieman kohti Itä-Eurooppaa (Mustanmeren länsipuolella oli pieni matalapaine), jolloin sillä alueella huippuleutous tasaantui vähän ja alkoi vaikuttaa hieman viilentävästi myös Suomen säähän. Islannin tienoolta ponnisti kuitenkin pian taas uutta voimakasta matalapainetta ja se muotoutui loppuviikolla Britteinsaarten länsipuolelta Norjanmerelle ulottuvaksi alueeksi ja jakaantui eri osakeskuksiksi la-su aikana; yksi osakeskus lähestyi Britteinsaarilta Etelä-Skandinaviaa jääden Norjan länsirannalle ja toinen jäi pyörimään Norjanmerelle.


Tämä asetelma syötti edelleen hyvin leutoa ja kosteaa ilmaa Fennoskandiaan, joten leudompi sää valtasi taas alaa Suomessakin Lappia myöten. Manner-Euroopassa leutous jatkui myös ja levisi taas itäosiinkin ja +10 asteen ylityksiä tuli Saksan - Puolan tasalla saakka, mutta lännestä Atlantilta saapuvat sadealueet alkoivat ulottua laajemmin ja runsaammin alueelle. Länsi-Venäjällä puolestaan tuo Kaspianmeren pohjoispuolen kylmyys jatkui, vaikka korkeapaine hieman siirtyikin koillisemmaksi sieltä; Mustanmeren alueella kuitenkin hyvin keväisetkin olosuhteet yhä jatkuivat päivälämpötilojen saavutettua +15 asteen tienootakin paikoin pohjoispuolellaan saakka. Uralille saakka riitti virtaamaan edelleen hyvin leutoa ilmaa Euroopan puolelta, mutta suojasäätä ei ollut yhtä paljon kuin aikaisemmin. Välimerellä sää alkoi poutaantumaan, kun tuo keskiosia piinannut matalapaine siirtyi heikkenevänä itään.

Etelä-Suomen tarkastelualueen toteutuneesta säästä tarkemmin: .

Maanantaina 23.2. vallitsi enimmäkseen kohtalainen aluksi lounais- ja illalla enemmän etelätuuli. Pilvisyys oli muutoin runsasta ja tiivistä, mutta alkupäivällä alapilvikansi rakoili ajoittain ja paikoin. Illalla lännestä saapui heikohkon okluusiorintaman sadealue, joka toi heikkoja - kohtalaisia räntä- ja lumisateita aluksi länsiosiin. Lämpötila pysyi lähes samana koko päivän eli vaihteli enimmäkseen +1 ja +4 asteen välillä; illalla sadealueen tultua kylmeni lähelle nollaa monin paikoin.

Tiistaina 24.2. aluksi kohtalainen - ajoittain navakka etelätuuli kääntyi lounaaseen ja heikkeni loppupäiväksi, kun okluusiorintaman sadealue heikkoine - kohtalaisine räntä- ja lumisateineen ylitti tarkastelualueen yön ja aamun aikana itään. Sadealueen jälkeen ilmamassa oli kosteampaa jääden aluksi utuiseksi ja ajoittain oli jopa sumuista. Lisäksi ajoittain tuli yhä tihkusateita ja heikkoja vesikuuroja ja pilvisyys pysyi yhä runsaan tiiviinä. Loppuillalla utuisuus hälveni hieman lännestä alkaen. Lämpötila oli aluksi yöllä - aamulla sadealueessa nollan tienoilla, mutta kohosi aamusta alkaen ja asettui iltapäiväksi - illaksi +1 ja +4 asteen välille; leudointa lännessä.

Keskiviikkona 25.2. vallitsi aluksi enimmäkseen kohtalainen lounaistuuli, mutta illalla tuulet alkoivat heikentyä etelästä alkaen ja kääntyä enemmän etelään Itä-Euroopan korkeapaineen selänteen vaikutuksesta. Pilvisyys pysyi enimmäkseen runsaana, mutta oli alapilviltään ajoittain ohentunutta - rakoilevaa. Illalla etelärannikon tuntumaan tuli hetkeksi selkeämpääkin säätä, mutta sumupilvet täyttivät pian taivaan uudestaan ja ilman utu lisääntyi. Lämpötila oli enimmäkseen +1 ja +4 asteen välillä, mutta iltapäivällä länsiosissa oli n. +5 astetta ja paikoin jopa sen ylikin. Illalla tuolla selkeällä alueella kylmeni hetkeksi nollan vaiheille.

Torstaina 26.2. heikot lounaasta enemmän etelään kääntyneet tuulet toivat vähän kylmempää ilmaa, mutta pilvipeite pysyi runsaana tiiviin alapilvikannen takia ja ilmamassa oli utuista ja paikoin sumuistakin etenkin lumisimmilla ja tyynimmillä alueilla. Sateita ei tullut pientä ajoittaista tihkusadetta lukuun ottamatta. Lämpötilat laskivat yöllä hitusen siten, että koko alueella lämpötila oli loppupäivän ajan 0 ja +2 asteen välillä; illalla sisämaassa itäpainotteisesti alkoi paikoin lievästi pakastamaan.

Perjantaina 27.2. etelä-lounaistuulet voimistuivat hieman lännestä alkaen uuden matalapaineen lähestyttyä ja runsaspilvinen sää jatkui utujen kera; sumut alkoivat jäämään vähiin tuulten voimistuessa ja lisäksi iltapäivällä etelärannikon tuntumassa alapilvikansi rakoili ajoittain reilustikin. Sateita ei vieläkään tullut lukuun ottamatta ajoittaisia tihkusateita. Lämpötila pysyi pääasiassa 0 ja +3 asteen välillä, mutta yhtäältä yöllä sisämaassa oli paikoin lievästi pakkasta ja toisaalta lounaiskolkassa oli iltapäivällä reilut +3 astetta.

Lauantaina 28.2. jatkui muutoin lähes yksi yhteen edellisen päivän kaltainen runsaspilvinen ja utuinen sää, mutta lounaistuulet olivat vielä hieman voimakkaampia eli loppupäivällä ajoittain jo navakoita ainakin lännessä. Sateet pysyivät korkeintaan tihkuina ja heikkoina vesi- ja räntäkuuroina. Lämpötila pysyi enimmäkseen +1 ja +4 asteen välillä yhä lähes ilman vuorokausivaihtelua.

Sunnuntaina 1.3. em. Etelä-Skandinaviaa lähestynyt matalapaine voimisti tuulia vielä vähän lisää, jolloin voimakkuus nousi illalla ajoittain kovaksi etenkin lännessä. Lisäksi tuulet kääntyivät vähitellen lounaasta enemmän etelään. Pilvisyys jatkui runsaana ja ilma utuisena, mutta aluksi sateita ei edelleenkään tullut tihkuja lukuun ottamatta; illalla pilvipeite rakoili ajoittain hienon kuutamon kera, mutta myöhemmin länsiosiin tuli jo lännestä vesi-räntäsateita uuden okluusiorintaman myötä. Lämpötila pysyi edelleen ilman vuorokausivaihtelua enimmäkseen +1 ja +4 asteen välillä.


Sääennustetta viikolle 10 suursäätilallisena analyysinä Euroopan mittakaavassa >>

Tällä kertaa ennusteviikon säästä on toteutunut ma-ti aikainen sää, josta lyhyesti: Edellisviikolla osakeskuksiksi hajonnut lännen laaja ja voimakas matalapaine yhdisti ma-ti aikana taas voimaansa yhtenäisemmäksi matalapaineeksi Islannin tienoolta Norjanmerelle, mutta se tuotti uuden osakeskuksen ma aikana Etelä-Ruotsissa ja tänään tiistaina se on siirtynyt vähän voimistuneena Baltiasta Etelä-Suomeen vesi-lumisateineen - Tämä koko matalapainesysteemi on ylläpitänyt tämän alkuviikon aikana edelleen leutoa ja ajoittain sateista länsivirtausta manner-Euroopassa, mutta toisaalta luoteesta on tullut Britteinsaarille vähän koleampaa ilmaa. Virtaus on käynyt idempänä eli Itä-Euroopassa ja Baltiasta Suomeen etelästä, mutta edelleen varsin leutona. Poutaisempaa korkeapainesäätä on ollut yhtäältä Välimerellä, missä on etenkin lännessä lämmennyt jo sikäläisittäin hyvin keväiseksi eli päivisin yli +20 asteen. Toisaalta Länsi-Venäjällä on edelleen ollut noin Uralin eteläosissa vahvaa korkeapainetta, joka on yhä jättänyt melko kylmää talvi-ilmaa laikkuna Kaspianmeren pohjoispuolelle ja korkeapaineen vahvistuminen pohjoista kohti on alkanut lopettamaan leutoa virtausta Euroopasta Uralille.

Jatkossa huomisesta ke alkaen on odotettavissa seuraavaa >> Aluksi ke-to aikana tuo em. Norjanmeren matalapaine sekä Suomeen etelästä tullut matalapaineen osakeskus heikkenevät melko nopeasti pois sijoillaan ja samalla Islannin suunnasta alkaa lähestymään erittäin voimakasta matalapainetta eteläpuolellaan hyvin leutoa länsi-lounaisvirtausta; tämän myötä ilmamassa jää Fennoskandiassa melko leudoksi eikä pohjoisesta ehdi juurikaan tulla kylmempää ilmaa ennen tuon uuden länsi-lounaisvirtauksen saapumista. Samalla Länsi-Eurooppaan tulee lännestä korkeapaine ja sen kaakkoispuolelle Italian-Balkanin ylle voimistuu raju ja runsassateinen matalapaine. Samalla manner-Eurooppa itäosiaan myöten saa luoteesta vähän kylmempää ilmaa ja heikkoja yöpakkasia palaa. Länsi-Venäjällä korkeapaineen painopiste siirtyy enemmän Uralin itäpuolelle ja laajemmin alkaa vallita normaalia ja poutaista kevättalvista säätä heikkoine päiväpakkasineen ja tuhdihkoine yöpakkasineen, mutta suojasäätä ulottuu Euroopasta lounaisosiin; kylmintä on edelleen Kaspianmeren pohjoispuolella laikkuna, mutta Mustanmeren ympäristössä säilyy melko keväisiä ilmamassoja.

Sitten loppuviikon osalta alkaa vallita seuraava kuvio >> Erittäin rajua matalapainetta alkaa vallita vyöhykkeenä Islannin ja Grönlannin välistä Jäämerelle, joka tuottaa eteläpuolellaan voimakkaan ja erittäin leudon länsi-lounaisvirtauksen Britteinsaarten pohjoisosia viistäen Fennoskandiaan ja siitä lopulta taas Länsi-Venäjän pohjoisosiin; muutoin Länsi-Venäjällä jatkuu normaalin kevättalvinen pakkassää melko laajasti suurine lämpötilan vuorokausivaihteluineen - Tuloksena on siis Suomeenkin taas normaalia paljon leudompaa säätä lännestä alkaen. Samalla korkeapaine venyy vyöhykkeenä manner-Euroopassa lännestä kohti Venäjää ja sillä alueella länsiosissaan alkaa lämmetä hyvin keväiseksi eli Britanniassa sekä Ranska-Saksa vyöhykkeellä aletaan lähestymään +15 asteen päivälämpötiloja, mutta koleampaa ja heikkoja yöpakkasia esiintyy edelleen itäosissa. Tuo Välimeren keskiosan uusi voimakas matalapaine siirtyy heikompana ja laajenevana sateineen yhtäältä enemmän Balkanin kiusaksi ja toisaalta Mustanmeren alueelle; matalapaineen pohjoispuolella alkaa vallita kylmä itävirtaus Kaspianmeren pohjoispuolelta Mustanmeren luoteispuolelle, jolloin mm. Ukrainassa on tulossa vielä takatalvista lumisadetta. Espanjassa lämpenee edelleen Afrikasta käsin ja vuoden ensimmäiset hellelukemat mahdollistuvat.

Ensi viikolla 11 on odotettavissa Länsi- ja Keski-Eurooppaan sekä Fennoskandiaan ehkä jopa koko viikon kestävää normaalia paljon leudompaa / lämpimämpää kevätsäätä! - Näillä näkymin tilanne kehittyy siten, että voimakkaiden matalapaineiden reitti on Atlantilta Islannin tienoon kautta Jäämerelle ja korkeapaine vahvistuu voimakkaasti manner-Euroopassa itäpainotteisesti ja tuo korkeapaine voi sitten jatkossa joko pullistua ajoittain kohti Fennoskandiaa tai asettua keskukseltaan noin Baltian - Etelä-Skandinavian alueelle; tämä mahdollistaa korkeapaineen länsipuolitse etelästä Euroopan länsiosiin ja siitä lounaasta / lännestä kiertyen Fennoskandiaan jatkuvaa lämmintä virtausta. Viikon 11 mittaan voisi olla tämän takia ajoittain jopa mahdollisuuksia ennätyslämpöönkin!... Näistä tarkennusta myöhemmin.

Sääennustetta Etelä-Suomen tarkastelualueelle tarkemmin >>

Viikon 10 ma-ti -jakso on jo toteutunutta säätä, joten siitä ei tule ennustetta;

Maanantaina 2.3. heikkenevä okluusiorintama ylitti aluetta lännestä alkaen ja toi mukanaan ajoittaisia sateita lähinnä vetenä, mutta Päijänteen itäpuolella myös räntänä ja lumena; sade alkoi tauota lännessä iltapäivästä alkaen. Etelätuulet olivat ennen rintamaa ajoittain navakoita, mutta heikkenivät selvästi rintaman ylityksen jälkeen. Pilvisyys pysyi koko päivän runsaana ja ilmamassa oli utuista; illalla sateiden jälkeen esiintyi tyyntyneissä tuulissa paikoin sumuja. Lämpötila pysyi yhä ilman selvää vuorokausivaihtelua +1 ja +4 asteen välillä; itäosissa tuon sadealueen aikana oli ajoittain nollakeliä.

Tiistaina 3.3. Tänään tiistaina tuo edellinen sadealue väistyi vielä yöllä itäosista, mutta muutoin yö - aamu oli lähes tyyni ja siten monin paikoin sumuinen. Etelästä tullut uusi pieni matalapaine voimisti kaakkoistuulia pian ajoittain navakoiksi aamusta alkaen ja etelästä tuli kaksi saderintamaa aamupäivällä - iltapäivällä; sateiden olomuoto oli aluksi etelärannikolla vettä, mutta myöhemmin koko alueella monin paikoin myös räntää ja märkää lunta. Illalla matalapaineen keskus on siirtynyt tarkastelualueelle, jonka myötä tuulet ovat olleet tyyntymässä ja kääntymässä vaihtelevasti; samalla mukanaan on tullut vesi- ja räntäsateita kuuroina. Ilmamassan utu on alkanut hälvenemään, mutta tiivis pilvikansi on pysynyt yhä. Lämpötila on ollut muutoin yhä +1 ja +3 asteen välillä, mutta tuossa keski- ja iltapäivän sadetilanteessa oli hetken laajasti nollakeliä.

Keskiviikkona 4.3. Huomenna on odotettavissa heikkenevän matalapaineen keskuksen hitaasti pohjoiseen siirtymisen myötä yöllä - aamulla lähes tyyntä, mutta iltapäiväksi alueelle asettuu kohtalainen - ajoittain navakka länsi-lounaistuuli. Illalla tuuli heikkenee. Pilvisyys pysyy edelleen runsaana ja tiiviinä, mutta paikoin voi pieni rakoilukin olla mahdollista. Vesi- ja räntäsateita tulee yhä kuuroina; illalla alkaa poutaantumaan yhä laajemmin. Lämpötila pysyy 0 ja +3 asteen välillä ilman vuorokausivaihtelua, mutta illalla sisämaassa saattaa olla lievän pakastumisen mahdollisuutta.

Torstaina 5.3. matalapaine heikkenee jo lähes pois ja siten tuulet ovat enää heikkoja ja kääntyvät lännestä vähitellen luoteeseen. Pilvisyys pysyy aluksi runsaana, mutta päivän mittaan ja varsinkin illalla rakoilua / osittaista selkenemistä voi tapahtua. Sateet jäävät jo pois tässä vaiheessa ehkä itäosan pieniä räntä-lumikuuroja lukuun ottamatta. Lämpötila voi olla sisämaassa lievästi pakkasella yöllä-aamulla mutta muutoin se on +1 ja +5 asteen välillä; leudointa lounaassa ja koko alueella iltapäivällä. Illalla pakastuu yleisesti hieman varsinkin, jos sää on osaksikin seljennyt.

Perjantaina 6.3. on aluksi heikkotuulista ja vaihtelevapilvistä yöllä - aamulla, mutta loppupäivän aikana on täyspilvistä ja lounaistuuli on kohtalaista - ajoittain navakkaa; Etelä-Skandinaviasta saapuu pienen pieni matalapaineen osakeskus sadealueen kera, missä illalla räntä-lumisateita saapuu jo länsiosiin hajanaisesti. Yölämpötila on sisämaassa -1 ja -5 asteen välillä ja etelärannikolla - lounaassa n. nollassa. Iltapäiväksi lämpötila kohoaa +1 ja +3 asteen välille; illalla ei juurikaan kylmene kuin ehkä vain itäosissa lievästi ennen em. sadealueen tuloa.

Lauantaina 7.3. yöllä - aamulla aluetta ylittää itään heikkenevänä edellispäivänä Etelä-Skandinaviasta saapumassa ollut pieni matalapaine; räntä- ja lumisateet jäävät paikallisiksi ja heikoiksi, kunnes katoavat aamulla. Pilvisyys pysyy kuitenkin koko päivän runsaana. Iltapäivällä tuo pieni matalapaine katoaa em. Islannin ja Grönlannin välisen hyvin rajun ja laajan matalapaineen alkaessa voimistaa lounaistuulta; illalla jo navakkaa. Uusia sateita ei ole kuitenkaan vielä tulossa illallakaan. Lämpötila pysyy lähes ilman vuorokausivaihtelua 0 ja +3 asteen välillä; illalla lounaassa / lännessä voi hieman leudontua lisää.

Sunnuntaina 8.3. lounaistuuli vallitsee voimakkaana ja on vähintään navakkaa; ajoittain voi olla puuskissa kovaakin. Pilvisyys pysyy runsaana, mutta voi ajoittain rakoilla. Ilmamassa voi tulla vähän utuisemmaksi. Merkittäviä sateita ei kuitenkaan ole näillä näkymin tulossa eli sää jatkuu enimmäkseen poutaisena. Ilmamassa leudontuu selvästi; yöllä lämpötila pysyy pääosin lievästi plussalla ja lounaassa / lännessä mahdollisesti +2 ja +5 asteen välillä. Iltapäiväksi voisi toteutua jopa reiluja +5 asteen ylityksiä ainakin lounaassa / lännessä, mutta joka tapauksessa +5 asteen paikkeille on yleisesti mahdollisuudet. Illalla hyvin leuto sää jatkuu.


Sitten olisi tosiaan odotettavissa seuraavalle viikolle 11 erittäin leutoja / lämpimiä olosuhteita länsi-lounaisvirtauksessa ja jopa ihan aurinkoisen vähäpilvistäkin ja nopeaa kevään vahvistumista - Heti maanantaina voisi nimittäin olla vuoden ensimmäinen mahdollisuus +10 asteen ylityksiin päivälämpötiloissa ja mahdollisesti jopa koko sen viikon ajan se mahdollisuus olisi useana / jopa jokaisena päivänä. Tätä siis täytyy tarkentaa myöhemmin!...


Luontohavaintoja Etelä-Suomesta viikolta 9 ja ennusteena viikolle 10 >>

Päättyneellä viikolla 9 lumipeitteen sulaminen eteni yllättävänkin hitaasti jatkuvista plussakeleistä huolimatta varsinkin aikaisemmin talvella varsin runsaslumiseksi muodostuneen sisämaan alueella, koska lumipeitteiden rippeistä oli tullut entistäkin tiiviimpiä, vetisempiä ja jäisen kovia eli siksi hitaasti sulavia olemukseltaan - Niinpä 25 cm:n lumensyvyysraja siirtyi pohjoiseen n. linjalta Saimaa-Lahden pohjoispuoli-Tampereen pohjoispuoli-Vaasan ja Oulun puoliväli vain melkein kokonaan Keski-Suomen puolelle; tämän viikon 10 aluksi Saimaan länsipuolelle jäi vielä paikoin yli 25 cm:n hankia.

Tuon lumensyvyysrajan eteläpuolisista lumipeitteiden rippeistä varsinkin on tässä vaiheessa turhaa puhua senttimetrimitoissa, koska lumipeitteet ovat olleet epätasaisina laikullisia jo sisämaassakin; tämän viikon 10 alkuun mennessä aurattuja lumikasoja lukuun ottamatta kaikki lumi oli jo sulanut etelärannikon länsiosista, osasta Varsinais-Suomea ja lounaissaaristossa. Laikullista lunta peltoaukeat jo kokonaan - lähes kokonaan paljaaksi jättäneenä oli Uudenmaan rannikolta Porin eteläpuolelle. Peltoaukeilta n. puoliksi aukoille sulanutta lumipeitettä oli vyöhykkeellä Kymenlaakso - Pohjois-Uusimaa - Kanta-Häme - Satakunta.

Jatkossa tällä viikolla 10 plussakelit eivät ole vielä niin voimakkaita eivätkä säät niin aurinkoisia, että lumipeiterippeiden sulaminen ei kiihdy vielä merkittävästi. Lisäksi varsinkin sisämaassa tulevat lievätkin yöpakkaset hidastavat sulamista - Niinpä em. nykytilanteisiin ei ole tulossa kovin merkittäviä muutoksia ensi su mennessä; sula-aukkoisuus toki kasvaa hiljalleen sisämaassakin entisestään, mutta lumensyvyydet alenevat vain sentti-pari per päivä.

Lisäksi tästä tiistaipäivästä on huomattava, että varsinkin sisämaan itäosissa on tullut hieman uutta luntakin, mutta se on luonteeltaan nopeasti sulavaa höttöä.

Ensi viikolla 11 voidaan odotella tuon varsin todennäköisen pitkän lämpöaallon aikana myös sisämaassa lumipeiterippeille nopeita katoamistemppuja...

Vähäinen routa on jatkanut pois katoamistaan; etenkin em. jo lumettomaksi tulleilla alueilla routa on jo monin paikoin sulanut kokonaan pois ja sisämaan lumipeitteisilläkin alueilla muutamien senttien vähät roudat ovat jatkaneet sulamistaan alta päin. Jatkossa tällä viikolla roudan rippeet alkavat jäämään yhä harvinaisemmiksi ja em. tulevat pienet yöpakkaset pystyvät jäädyttämään lumettomien alueiden maita uudestaan vain nimeksi pinnalta.

Vesistöjäiden tilanne on myös edennyt jäiltään yhä hauraammaksi ja virtapaikoiltaan yhä kokonaisemmin sulaksi - Järvijäiden osalta tälle viikolle 10 on seisovavetisillä alueilla jäänyt pääosin 20 - 30 cm paksua haurastuneen teräsjään ja kohvajään sekoitusta; vain lähinnä idässä on vielä paikoin yli 30 cm:n jäänpaksuuksia. Pinnoiltaan jäät ovat jo lumettomia ja varsin rakeisiksi höttööntyneitä. Tällä viikolla kovin suurta muutosta ei kuitenkaan jatkossa tapahdu, kun lieviä yöpakkasia on tulossa ja plussakelit eivät ole vielä kovin hurjia. Ensi viikolla 11 voidaan sitten odotella selvästi nopeutuvaa sulamista...

Joet ja ojat ovat pysyneet kokonaan sulina ja sellaisina ne pysyvät edelleen tulevista lievistä yöpakkasista huolimatta - Viimeisten kahden päivän vesisateet lumirippeiden sulamisen kera ovat etenkin etelärannikon tuntumassa nostaneet jokien ja ojien virtaamia selvästi ja paikoin tulviksi saakka; jatkoviikon poutasäät ja lievät yöpakkaset laskevat virtaamia normaaleimmiksi. Ensi viikon 11 lämpöaallossa sisämaan ripelumista on odotettavissa runsasta sulamisvettä ja uutta tulvahuippua...

Merellä on entisestään korostunut erikoisen jäätön tilanne normaaliin verrattuna - Suomenlahdella rannikon ja sisälahtien jäät ovat haurastuneet, rikkoontuneet ja sulaneet jopa niin, että rannikon länsiosissa on jo osittain jäistä vapaita sisälahtia ja itäosissa kiintojää rannikolla on alkanut haurastua ja on rikkoontunut syvemmälle rannikolle paikoin paljonkin. Vastaavasti haurastunutta jäätä on vain vähän länsirannikolla. Saaristomeri on sula ja ulappavesien pintalämpötilat ovat pysyneet +1 ja +4 asteen välillä; lämpimintä Pohjois-Itämerellä. Jatkossa tällä viikolla 10 sulamis-, hajoamis- ja haurastumisprosessit ovat hitaita, mutta ensi viikolle 11 on odotettavissa näille merijäärippeillekin nopeutuvaa poistumista...

Kasvillisuuden kevääseen herääminen on jatkunut hitaana - Varhaisia sipulikasveja nähdään esille versoneena jo varsin paljon ja mm. lumikellojen (Galanthus nivalis) kukinnan alku alkaa olla ajankohtaista. Myös varhain kasvuun lähtevien perennojen ensiversoja on jo työntynyt maasta esille, kuten mm. päivänliljojen (Hemerocallis sp.) kohdalla - Ensi viikolla 11 varhaisin sipulikasvikukkiminen varsinkin alkaa nopeasti lämpöaallossa...

Leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) kukkimisten kunnollinen alkaminen on antanut odotuttaa itseään leutoudesta huolimatta, kun säät ovat olleet erikoisen runsaspilvisiä. Sama jatkuu myös tämän viikon loppuun saakka, mutta tuo ensi viikon 11 lämpöaalto käynnistänee niiden kukinnat lopulta varsin nopeasti... Pajujen (Salix sp.) ja haavan (Populus tremula) hedenorkkoaiheet kissavaiheissaan ovat olleet jo pitkään selvästi ja isosti esillä, mutta viime aikoina myös niiden eminorkkoaiheet emiyksilöissään ovat alkaneet tulla näkyviin ja tämä korostuu lisää ensi viikon 11 lämpöaallon tullen...

Lumesta paljastuneet nurmikot ovat pysyneet talven jäljiltä yllättävän vihreinä, mutta todennäköisesti ne muuttuvat vielä paikoin ruskeammiksi kevään kuivuessa ja auringonpaisteen tullessa; ensi viikon 11 lämpöaalto voi kuitenkin saada lämpimillä eteläseinustoilla ja -luiskilla nurmikot jo ensikasvuun...

Sääennustepäivitys perjantaina 6.3.2015 klo. 15:45: Sää on kehittynyt em. ennusteen mukaan tähän mennessä varsin hyvin kohdilleen, mutta eilen to jäi vielä esiintymään heikkoja lumi-räntäkuuroja ennakoitua laajemmin iltapäivällä ja illalla sää ei ehtinyt kunnolla pakastua viime to-pe yöksi etenkään lännessä, koska sää pysyi sen verran pilvisenä ja lounaaseen kääntyneet tuulet alkoivat jo sen verran voimistua.

Tänään noiden ajoittain navakaksi voimistuneiden lounaistuulien mukana aikaisemmin vasta pe illaksi ennustettu sadealue on tullut aikaisemmassa aikataulussa ja arvioitua hieman voimakkaampana; se on tuonut räntäsateita ja lounaassa - osassa etelärannikkoa myös vesisateita - Ainoastaan sisämaan itäosissa on tullut näistä sateista hieman uutta märkää ja tilapäistä lumipeitettä. Illalla sää alkaa poutaantumaan ja ensi yöksi pilvipeitteen rakoillessa voi olla taas sisämaassa ehkä lievää pakastumista hetkeksi.

Jo edellä mainittu voimakas länsi-lounaisvirtaus entistäkin leudompana alkaa sitten aivan aikaisemmankin ennusteen mukaan vaikuttaa vahvasti huomenna lauantaina ja sunnuntaina sen lämmittävä vaikutus vain vahvistuu - Näillä näkymin jo sunnuntaina iltapäivälämpötiloissa on vuoden ensimmäinen mahdollisuus +10 asteen ylittämiseen ainakin etelässä-lännessä varsinkin riittävän aurinkoisen tilanteen sattuessa! Länsi-lounaistuuli pysyy kuitenkin voimakkaana.

Sitten ensi viikon 11 sään kehitykseen onkin tullut jonkin verran muutoksia aikaisempaan arvioon verrattuna, mistä kerron vielä lyhyehkösti lopuksi ja sitten paremmin seuraavassa sääraportissa - Tuo leuto länsivirtaus vaikuttaa vielä maanantaina tarkastelualueella vaihtelevapilvisenä eli osittain aurinkoisena, mutta se voi olla sunnuntaita hieman viileämpi; päivälämpötilat nousevat kuitenkin laajasti +5 ja +10 asteen välille.

Isoin muutos ensi maanantain jälkeen on se, kuinka aikaisemmin ennustettu korkeapaine jääkin aluksi etelämmäksi manner-Eurooppaan ja se antaa tilaa edelleen voimakkaille ja kosteille länsi-lounaisvirtauksille aikaisempaa ennustetta matalapainevoittoisemmin - Eli ti-ke aikana näyttää jopa sadealue siirtyvän Etelä- ja Keski-Suomen yli itäkoilliseen matalapaineen osakeskuksen kera; ennen sadetta oleva leuto virtaus etelän ja lännen väliltä kuitenkin näyttää takaavan sateiden olevan lähes kauttaaltaan vettä ja ennen sadetta tiistaina sekä sen jälkeen ke tilapäisessä luoteis-pohjoistuulessa pilvipeitteen rakoillessa päivälämpötilat nousevat helposti yli +5 asteeseen eikä yöpakkasia ole pilvien ja tuulien takia tulossa ollenkaan kuin vasta lievästi ke-to yönä.

Sitten to alkaen näyttää tapahtuvan korkeapaineen hurja vahvistuminen keskukseltaan noin Etelä-Skandinavian - Baltian ylle, mikä toisi sen aurinkoisen keväisen ja ajankohtaan nähden erittäin lämpimän sään - Näillä näkymin korkeapaineen länsipuolitse länsituulien kautta Fennoskandiaan kierrättämällä lämmin ilmavirtaus tuonee silloin päivälämpötiloihin +10 asteen ylityksen mahdollisuudet entistä vahvemmin jopa niin, että to - su välillä sää lämpenisi koko ajan asteittain lisää eli su olisi lämpimintä; ehkä silloin jo peräti ennätyksellisesti!...

Palaan asiaan ensi viikon alussa!

No comments: