Friday, October 09, 2015

Lokakuun poikkeuksellisen kylmät yöpakkaset viikolla 41/2015 - Minimilämpötilaseurantaa 7. - 10.10.2015

Kuten oli viime viikolla ennustettavissa, niin tällä viikolla 41 yöpakkaset ovat vallanneet myös Etelä-Suomen - Kuitenkin pakkasten kovuus on ollut osittain yllättävää ja poikkeuksellista, joten päätinkin ottaa taas seurantaan Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakuntien osalta kolmen viime yön ja tulevan yön alimmat lämpötilat. Ne paljastavat yhtäältä tämän hetken ilmamassan poikkeuksellisen kylmyyden ajankohtaan nähden sekä toisaalta sen, kuinka äärinopeasti ilma kylmeni pitkään jatkuneista kesäisiä lämpötiloja pitkittäneistä syyskuun säistä.

Kertauksena > Kylmä ilma on nyt johtunut siis siitä, kun Jäämereltä on ulottunut tämän viikon alusta saakka pysyvä kiilamainen korkeapaine Fennoskandiaan, minkä itäpuolitse Uralille sijoittuneen voimakkaan ja siellä jopa lumimyrskyisen matalapaineen myötävaikutuksella pohjoiskoillisesta on virrannut jatkuvasti hyvin kylmää ilmaa Suomeen - Itse asiassa kylmä ilma on tällä hetkellä jo saavuttanut Mustanmeren pohjoisrannatkin sekä on leviämässä manner-Euroopassa Saksan paikkeilla lännemmäksi.

Etelä-Suomen tarkastelualueella kylmimmät yölämpötilat ovat sattuneet kaikkina viime öinä etenkin läntisten osien sisämaassa, koska siellä tuon kiilamaisen korkeapaineen heikkotuulinen ja vähäpilvisin alue on vaikuttanut eniten; paikoin sillä alueella on ollut jopa lähes -10 astetta kylmimmillään. Itäosissa on puolestaan vaikuttanut useimmiten sen verran tuulisemmat ja pilvisemmät olosuhteet, että yölämpötilat ovat pysyneet leudommissa lukemissa.

Erikoisuutena tässä yöpakkasjaksossa on ollut meren leudontavan vaikutuksen lisäksi myös järvien jopa poikkeuksellisen voimakas leudontava vaikutus - Tämä johtuu juuri siitä, kun edeltäneelle viikolle saakka pysyi jatkuvasti normaalia paljon lämpimämpi sää, joka ylläpiti järvissäkin normaalia paljon korkeampia pintavesilämpötiloja. Tämä yöpakkasjakso on alkanut kylmentämään järvivesiä suhteellisen nopeasti, mutta edelleen isot järvialueet (Kuten vaikkapa Saimaa) ovat pysyneet ulappavesiltään jopa +10 asteen vaiheilla ja hitusen ylikin, vaikka pienten järvien matalissa rantavesissä on jo alkanut esiintymään ensimmäisiä jääriitteitäkin. 

Tämä pintavesien "lämpimänä" pysyminen suurten järvien äärellä on pitänyt yölämpötiloja paikoin jopa plussalla. Järvien leudontava vaikutus on kuitenkin heikkenemässä pintavesien jatkaessa kylmenemistään. Samalla näiden "lämpimien" järvivesien pintojen yllä on esiintynyt öiden ja aamujen kylmyydessä huomattavan paljon "järvisavua" eli usvaa samaan tapaan kuin sulalla merellä esiintyy talvisten pakkasten aikaan ns. merisavua - Nämä seikat paljastavat tuon säiden nopean kylmenemisen ääripäästä toiseen.

Tämä "järvisavu"-ilmiö on nyt hyvin erikoinen juuri siksi, koska sille vaadittavaa äkkijyrkkää kylmenemistä ääripäästä toiseen tässä vuodenajan kohdassa sattuu niin harvoin - Viimeksi näin kävi ainakin vuoden 2002 lokakuun alussa. Silloin siitä lokakuusta kesäisen lämpimän syyskuun perään muodostuikin jopa tunnetun historian kaikkein kylmin; muistan, kuinka Etelä-Suomessa mitattiin silloin jopa n. -15 asteen pakkasia!

Katsotaanpa seuraavaksi tarkemmin alla olevia viime öiden-aamujen lämpötilalistauksia, joiden lukemat olen tuttuun edelliseurantojeni tapaan poiminut Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston tiedoista. Koottuna ovat minimilämpötilat keskiviikosta 7.10. alkaen ja otan vielä seuraavan yön la 10.10. mukaan päivityksessä. Sen jälkeen näyttää sää leudontuvan sen verran, että yöpakkaset heikkenevät, ja ensi viikolla 42 ne jopa poistuvat joksikin ajaksi etelän ja lännen välisissä virtauksissa ja runsaammassa pilvisyydessä...


Keskiviikon 7.10.2015 alimmat yölämpötilat: Maarianhamina -1 astetta, Turku -3 astetta, Salo -6 astetta, Pori -4 astetta, Hämeenlinna -4 astetta, Tampere; Härmälä -6 astetta, Tampere; Siilinkari (Ei havaintoja), Helsinki (Kaisaniemi) -2 astetta, Vantaa -3 astetta, Hyvinkää -5 astetta, Lahti -6 astetta, Kouvola -4 astetta, Porvoo -4 astetta, Lappeenranta; Lepola +2 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -8 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +2 astetta, Mikkeli -6 astetta, Jyväskylä -6 astetta, Savonlinna -4 astetta, Joensuu -2 astetta ja Ilomantsi -4 astetta.

Tässä vaiheessa pohjoisesta ulottuneen korkeapaineen heikkotuulinen alue kattoi läntisten osien lisäksi sen verran myös itäosia, että -5 astetta kylmempiä minimilämpötiloja mitattiin länsiosien alavien ja aukeiden alueiden lisäksi myös idässä vastaavilla paikoilla, kuten Lappeenrannan Konnunsuolla. Toisaalta esim. juuri Lappeenrannan seudulla ilmeni myös tuo em. suurten järvien hyvin voimakas leudontava vaikutus, kun Lepolan sääasemalla jyrkkänä kontrastina Konnunsuolle yö pysyi jopa plussalla! Sama olisi tullut ilmi myös Tampereen Härmälän ja Siilinkarin välillä, mutta valitettavasti Ilmatieteen laitoksen Siilinkarin sääasema on ilmoituksen mukaan toistaiseksi poissa käytöstä eli sieltä ei tule säätietoja. Meren leudontava vaikutus ilmeni tyypillisesti mm. etelärannikon paikoilla (kuten Helsinki Kaisaniemi) ja saaristossa (Maarianhamina ja Kotka Rankki).

Torstain 8.10.2015 alimmat yölämpötilat: Maarianhamina -3 astetta, Turku -5 astetta, Salo -7 astetta, Pori -5 astetta, Hämeenlinna -5 astetta, Tampere; Härmälä -7 astetta, Tampere; Siilinkari (Ei havaintoja), Helsinki (Kaisaniemi) -1 astetta, Vantaa -3 astetta, Hyvinkää -6 astetta, Lahti -6 astetta, Kouvola -5 astetta, Porvoo -4 astetta, Lappeenranta; Lepola +1 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -8 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +2 astetta, Mikkeli -6 astetta, Jyväskylä -9 astetta, Savonlinna -4 astetta, Joensuu -3 astetta ja Ilomantsi -3 astetta.

Pohjoisesta ulottunut korkeapaine pysyi tässä vaiheessa yhä sen verran samoilla sijoilla ja saman muotoisena, että merkittäviä eroja edellisyön minimilämpötiloihin nähden ei tullut - Paikoin oli kuitenkin n. asteen - pari edellisyötä jopa kylmempää. Näinä kahtena päivänä sää pysyi pilvisyydeltään hyvin vähäisenä itäisimpiä osia lukuun ottamatta, jolloin päivälämpötilat nousivat pääosin vähän +5 asteen yläpuolelle ja etelärannikolla - lounaiskolkassa paikoin melkein +10 asteeseenkin.

Perjantain 9.10.2015 alimmat yölämpötilat: Maarianhamina -5 astetta, Turku -6 astetta, Salo -9 astetta, Pori -6 astetta, Hämeenlinna -5 astetta, Tampere; Härmälä -8 astetta, Tampere; Siilinkari (Ei havaintoja), Helsinki (Kaisaniemi) -2 astetta, Vantaa -4 astetta, Hyvinkää -7 astetta, Lahti -5 astetta, Kouvola -1 astetta, Porvoo -5 astetta, Lappeenranta; Lepola +2 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -0 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +1 astetta, Mikkeli -2 astetta, Jyväskylä -5 astetta, Savonlinna +0 astetta, Joensuu +1 astetta ja Ilomantsi -0 astetta.

Uralin tienoilla vellonut talvinen matalapaine voimistui sen verran, että tässä vaiheessa se voimisti etenkin itäosissa pohjois-koillistuulta jo yöllä - Tämän takia edellisöihin nähden muutoksena ilmeni itäosien leudommat olosuhteet, kun tuo tuuli toi runsaasti niille alueille myös leudontavaa alapilvilauttaa Vienanmereltä. Niinpä monilla itäosien paikoilla yölämpötila pysyi jopa nollan vaiheilla - plussalla ja paikoin suurten järvien seliltä puhaltanut tuuli oli ekstraleutoa vaikuttaen ekstrapitkiä matkoja, kuten ilmeni nyt jopa Konnunsuolla. Sen sijaan länsiosissa säilyi korkeapaineen selkeää ja heikkotuulista aluetta sen verran, että ko. yöstä tuli tähän mennessä kylmin monin paikoin; Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pirkanmaan paikoilla mitattiin jopa lähes -10 asteen minimilämpötiloja! Tuuliolosuhteiden tyyneys vaikutti nyt myös jopa Ahvenanmaalla, kun Maarianhaminassa päädyttiin -5 asteen paikkeille. Muutoin meren leudontava vaikutus pysyi edellisöiden tapaisena muilla listan kohteilla. Tänä päivänä runsaspilvisempi ja voimakkaampi pohjois-koillistuuli on pitänyt iltapäivän maksimilämpötilat edellispäiviä alhaisempina eli laajasti jopa vain vajaassa +5 asteessa.

Lauantain 10.10.2015 alimmat yölämpötilat: Maarianhamina -4 astetta, Turku -6 astetta, Salo -7 astetta, Pori -6 astetta, Hämeenlinna +0 astetta (illalla -2 astetta), Tampere; Härmälä -1 astetta, Tampere; Siilinkari (Ei havaintoja), Helsinki (Kaisaniemi) +3 astetta (illalla +1 astetta), Vantaa +2 astetta (illalla -1 astetta), Hyvinkää +1 astetta (illalla -4 astetta), Lahti +0 astetta (illalla -4 astetta), Kouvola +2 astetta (illalla 0 astetta), Porvoo +1 astetta (illalla -1 astetta), Lappeenranta; Lepola +3 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +3 astetta (illalla +0 astetta), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +3 astetta, Mikkeli -0 astetta, Jyväskylä -3 astetta (illalla -4 astetta), Savonlinna +2 astetta (illalla +0 astetta), Joensuu +2 astetta ja Ilomantsi +0 astetta.

Suomen länsireunalla ollut korkeapaine antoi tässä sen verran aikaisempaan nähden periksi Uralin tienoon voimakkaan matalapaineen takia, että sen myötä ko. yönä vallitsi edellisöitä laajemmin alapilvilauttaa ja voimakkaampaa pohjois-koillistuulta - Tämän takia vain läntisimpiin osiin jäi selkeää ja heikkotuulista aluetta, missä edellisöiden kaltaisia jopa -5 astetta kylmempiä minimilämpötiloja tuli; kyse oli siis vain Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Ahvenanmaan alueista. Sen sijaan tuulisempi ja pilvisempi tilanne oli jo n. Tampere-Hämeenlinna-Helsinki -tasalta itään, missä minimilämpötilat olivat nollan vaiheilla tai jopa parisen astetta plussalla. Silti tällä leudommallakin alueella ilmeni edelleen myös isojen järvien leudontanut vaikutus. Tänä iltana korkeapaine selkeämpine säineen ulottuu taas idemmäksi, joten tuon viime yönä sattuneen leudomman alueen etenkin länsiosissa voikin tämän vuorokauden alimmat lämpötilat tulla vasta illalla ennen puoltayötä > Palaankin vielä mahdollisesti lisäämään ne sulkeisiin niiden paikkakuntien kohdille, joissa se voisi sattua. Muutoin seuranta päättyy tähän, koska ensi yönä yöpakkaset ovat jo kauttaaltaan leudompia kuin aikaisemmin.

Päivitys sunnuntaina 11.10.2015 klo. 11:25: Nyt olen lisännyt lauantain kohdalle ne lupaamani eilisillan aikana tulleet vuorokauden alimmat lämpötilat sulkeisiin paikkakunnille, missä sellainen sattui; varsin monessa paikassa niin tapahtuikin. Joillakin paikoilla illalla tuli sama minimi kuin oli edeltäneenä yönä, mutta sitä en huomioinut listaukseen. Joka tapauksessa kaikkialla pe-la yönä leudompana pysyneellä itäosan alueella tämä viime la-su yö oli taas kylmempi.

---

Näiden pakkasten vaikutuksista ruskaan mainitsen vielä sen, että tässä (Etelä-Suomen ruskatilanne ja sen kehitys viikolla 41 / 2015 - Ruskan huipennus tässä viikonvaihteessa; ensi viikon yöpakkasten takia ruska vaisuuntuu ja alkaa jäädä kesken) viime viikon ruska-analyysissäni ennustetut pakkasvaikutukset ovat toteutuneet varsin paljon havainnollistettuun tapaan > Voimakkaimmat vaurio- ja varisemistapahtumat ovat ilmenneet tietenkin tuolla länsiosien sisämaa-alueilla ja siellä varsinkin alavien ja aukeiden alueiden liepeillä kaukana järvien leudontavasta vaikutuksesta. Itäosien isojen järvien alueilla pakkasten vaikutus on jäänyt jopa yllättävän minimiin / paikoin olemattomaksi. Myös etelärannikolla ja saaristossa löytyy pakkasilta lähes / kokonaankin pelastuneita alueita, kuten metsien suojissa / ylispuustojen alla

Maaseudun maisemissa pakkasten vaikutus ilmenee mm. haapojen ruskahuipennuksen päättymisenä runsaaseen lehtivarisemiseen ja monien muiden(kin) ruskasävyjen muuttumisena selvästi ruskeampaan suuntaan. Rakennetuilla alueilla viljeltyjen puisto- ja puutarhalajien joukossa on hyvin kirjavasti vaihtelua pakkaspaleltumista lehtivarisemisten kautta vielä vihreinä säilyneitten puiden ja pensaiden jopa pakkasilta pelastuneisiin lehtiin. 

Huomattavaa tämän viikon 41 aikana on kuitenkin ollut se, että kylmyyden takia varsinaisten ruskavärien kehittyminen on ollut lähes täysin pysähtynyttä. Ensi viikolla 42 varsinaisten ruskasävyjen kehittyminen voi kiihtyä vielä uudestaan leudommissa säissä niiden puiden ja pensaiden osalta, joissa kesävihreiden lehtien paleltumilta on säästytty. Toisaalta merkkejä on alkanut olemaan myös siitä, että lehtiä on kestävilläkin lajeilla alkanut varisemaan myös keskenruskaisina / osittain vihreinä eli varsinaista ruskaa ei ehkä enää tule kunnolla lisää joka tapauksessa...

No comments: