Friday, October 02, 2015

Valio-myrsky tuomassa käänteen säähän - Koko ensi viikoksi 41 tulee tavanomaista kylmempi yöpakkasten kausi

Tänään Suomeen iskee erittäin vaarallinen myrsky, joka on nimetty Valio-myrskyksi! - Etelä-Suomeen länsi-luoteistuulet ovat iskemässä puuskissa n. 20 m/s vauhdilla, mutta vaarallisin alue on Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella Keski-Suomessa, missä 25 m/s ylittävät puuskat ovat mahdollisia; etenkin siellä ajankohdan roudattomuus ja osittain vielä lähes täysilehtiset lehtipuut huomioiden on tulossa vakavia ja laajoja tuhoja! Tässä on Myrskyvaroitus.com -sivustolta kirjoitus aiheesta >> Myrskyennuste 2.10.2015.

Teen tämän kirjoituksen päivittyvänä, jossa nyt tässä alussa ensin luonnehdin tämän Valio-myrskyn myötä osaltaan alkavaa suursäätilan muutosta, joka on taitekohta Suomen syksyn etenemisessä - Tähän päivään mennessähän esim. täällä Etelä-Suomessa on jatkunut lähes keskeytyksettä tavanomaista paljon lämpimämpi sää jo useamman viikon ajan; käytännössä esim. koko päättyneen syyskuun ajan.

Nyt tämän Valio-myrskyn jälkeen alkaa tapahtumaan Fennoskandian ja Länsi-Venäjän sekä osittain Itä-Euroopankin säässä jyrkkä ja voimakas käänne kylmempään suuntaan! - Tilanne alkaa kehittymään viikonloppuna, kunhan tämän Valio-myrskyn aiheuttanut matalapaine siirtyy Uralille ja sen seuraksi sunnuntaina siirtyy pieni matalapaine Suomen yli itään. Sen jälkeen ensi viikon 41 alussa Jäämereltä vahvistuu kiilamainen ja pysyvä korkeapaine Fennoskandiaan, jonka itäpuolella Suomeen, Länsi-Venäjälle ja Itä-Eurooppaankin virtaa pohjoisesta-koillisesta hyvin kylmää ilmaa. Samalla matalapainetoiminnan painopiste jämähtää Uralille ja toisaalta tuo kiilamainen korkeapaine estää Pohjois-Atlantin voimakkaankin matalapainetoiminnan pääsyn vaikuttamasta tänne Pohjolaan; lännen matalapaineista osa ohjautuukin jatkossa Suomen eteläpuolitse itään / itäkaakkoon pitäen koko Suomen kylmän ilman alueella koko ajan.

Tuo asetelma näyttääkin tässä vaiheessa jämähtävän sijoilleen ainakin jopa koko ensi viikoksi!

Tällä hetkellä Valio-myrskyn eteläpuolella vallitsee vielä hyvin leuto länsivirtaus, jossa täällä Etelä-Suomessa vaihtelevassa ylä- ja keskipilvisyydessä päivälämpötila on noussut jopa +17 asteen tienoille. Myrskyn jälkeen luoteesta tulee jo huomiseksi lauantaiksi viileämpää ilmamassaa, mutta varsinainen kylmeneminen alkaa siis tuon sunnuntain pienen matalapaineen jälkeen - Tällöin ilmamassa kylmenee koko ensi viikon ajaksi ja alkaen maanantaista niin, että vaihtelevassa ja enimmäkseen vähäpilvisessä säässä korkeintaan merialueiden vähäisten kuurojen kera maksimilämpötilat jäävät iltapäivisin sisämaassa jopa vain +5 asteen paikkeille ja meren äärellä +6 ja +9 asteen välille. Öisin sisämaassa on odotettavissa ma-ti -yöstä alkaen joka yö koko ensi viikon ajan heikkoa yöpakkasta ja ankaraa hallaa. Meren äärellekin saakka voi ulottua ainakin paikoin yöpakkasta ja vähintään hallaa kaikilla avoimilla ja alavilla alueilla.

Niinpä tämän mukaan terminen syksy viimein ja hyvin voimakkaasti alkaa kaikkialla Etelä-Suomessakin ensi maanantaista alkaen, kun se ei tämän viikon alun viileässä hetkessä vielä onnistunut. Arkojen kasvien kohtalo sinetöityy pakkaskuolemiin eli kesäkukkakausi viimeistään on nyt päättymässä. Samaan aikaan Pohjois-Lapissa on jo talven alkamisenkin merkit ilmassa ja sama koskee Länsi-Venäjän pohjoisosia; siellä varsinkin Uralin seutua.

Päivitys perjantaina 2.10.2015 klo. 22:00: Iltapäivän julkaisun jälkeen tarkkailupaikallani pääkaupunkiseudulla ei ole tapahtunut vieläkään kovin merkittävää tuulen voimistumista, vaikka tässä illan mittaan juuri Keski-Suomessa on ollut menossa jo hyvinkin rajuja tapahtumia; mm. sähköttömiä talouksia on siellä jo uutisten mukaan 170 000 kpl.!

Tarkkailupaikallani Espoossa länsi-luoteistuulen voimakkuus on ollut koko ajan enimmäkseen navakkapuuskaista, joten normaalia reipasta tuulta kummempaa ei ole ollut. Myöhäisiltapäivällä kuitenkin tapahtui vielä lämpötilan nousu jopa +18 asteen paikkeille eli melko lähelle lokakuun kaikkien aikojen lämpöennätystä! Nyt lämpötila on laskenut +13 asteeseen ja kylmän rintaman kuuronauha on ollut lähestymässä pohjoisesta; se on ollut kuitenkin heikkenemässä. Iltapäivällä oli tilanteeseen liittyneen hyvin voimakkaan suihkuvirtauksen kuvioittamaa viiruista ja aaltomaisen / mantelimaisen lauttamaista untuva-, harso- ja palleropilveä hajanaisesti ja jonoutuneesti taivaalla matkalla itäkaakkoon. Se pilvivyöhyke kaikkosi auringon laskiessa etelään ja sen jälkeen oli vähän aikaa jopa täysin selkeää. Nyt tuon kuurorintaman lähestymisen merkkinä pohjoisesta käsin on alkanut runsastumaan tuulessa nopeasti liikkuvaa repaleista kumpukerrospilveä.

Päivitys perjantaina 2.10.2015 klo. 23:50: Edellisen päivityksen jälkeen em. kuuronauha heikkeni kokonaan pois ennen Espooseen saapumistaan; niinpä lähinnä vain pohjoistaivaalla ehti olla em. repaleista kumpukerrospilvisyyttä, kunnes se melko pian haihtui kokonaan pois. Sen tilalle on taivaalle levinnyt tasaisesti hyvin ohutta harsopilveä, joka koillis-itätaivaalle nousseen Kuun valossa muodostaa sen ympärille näyttävän halokehän. Tämä loppuilta on ollut pääkaupunkiseudulla voimistuneen tuulen aikaa eli nyt täällä voimakkain tuulitilanne on saavutettu; tuuli on kääntynyt enemmän luoteeseen ja kovimmissa puuskissa on voimaa arviolta 16 - 20 m/s. Puustot humisevatkin ajoittain ihan reippaan jylisevästi ja puuskat ilmestyvät terävän nopeina pulsseina. Lämpötila pysyi aluksi edellisen päivityksen jälkeen tasaisesti +13 asteen vaiheilla, mutta on nyt alkanut laskemaan.

Päivitys lauantaina 3.10.2015 klo. 01:45: Edellisen päivityksen jälkeen ei ole vielä tapahtunut suuria muutoksia; selvin muutos on vain se, että lämpötila on laskenut +11 asteeseen. Tuuli on alkanut vain vähitellen heikentymään voimakkaimmasta vaiheesta eli vielä täällä Espoossa on parin seuraavan tunnin ajaksi tulossa kovia - myrskyisiä puuskia, kunnes varhaisaamulla luoteistuuli alkaa heikkenemään nopeammin. Taivaalla on tällä hetkellä edelleen ohut harsopilvikalvo ja kaunis kuutamon halokehä.

Myrskyn vaikutuksista tällä seurantapaikallani on havaittavissa ainakin se, kuinka jo ruskaantuneista puista on riipiytynyt puuskien takia paljon lehtiä eli ruskan huipennusta varten lehtien yhtäkkinen vähentyminen on jo aiheuttanut etenkin luonnonvaraisessa puustossa (Kuten haavat) huomattavaa väriloiston vajentumista. Palaan kertomaan muutenkin Etelä-Suomen ruskan vaiheista ja tilanteesta parin - kolmen päivän sisällä...

Myrskyuutisointia >>

iltalehti: Sähköt yhä poikki lähes 90 0000:lla - junaliikenteessä katkoja, Täällä mitattiin perjantain kovimmat tuulennopeudet, "Kuulosti aivan maanjäristykseltä" - kolme puuta kaatui mökin päälle Jaalassa, Myrskyn kaatama puu rikkoi Mikon autotallin.

iltasanomat: Valio-myrsky katkoi netti- ja puhelinyhteyksiä – hätäpuheluissa paikoin ongelmia, Valio-myrskyn tuhot pitävät asentaja-Markon, 33, kiireisenä Keuruulla – ”Nukuimme pari tuntia”, Tässä myrskyn karuinta antia – varasto koki kovia Ylivieskassa.

helsingin sanomat: Valio-myrsky pyyhkäisi kattoja repien ja puita kaataen yli Suomen – yli 60 000 yhä ilman sähköä.

No comments: