Saturday, November 14, 2015

Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: Howard Jones - Natural (Toinen esilleotto Pariisin terrori-iskujen tunnelmissa)

Pariisissa eilen illalla tapahtuneet terrori-iskut ovat tänään järkyttäneet maailmaa syvästi ja syyllisinä niihin on alettu pitämään ääri-islamistisia terroristeja - Olen seurannut siinä olevia tilanteita, kirjoittelua ja keskustelua tiiviisti somessa tänään, ja tarkoitukseni on koostaa jossakin vaiheessa myöhemmin tästä analyysiä tänne blogiin; aikaisintaan huomenna sunnuntaina tai myöhemminkin, koska tätä on nyt ajateltava ja tutkittava huolellisesti ja rauhallisesti!...

Sitä ennen päätinkin nyt alustaa aihepiiriä erittäin osuvasti musiikkikappaleella, jonka olen ottanut jo vuonna 2013 esille toisessa yhteydessä - Nyt se sopii myös tämän päivän tunnelmiin ja pohdintoihin otettavaksi uudestaan esille.

Tämä esiteltävä kappale pistää ajattelemaan mm. viholliskuvien, maailman vääryyksien ja ideologisen / uskonnollisen ajattelun problematiikkaa. Se pohtii em. lisäksi yleisluonteisesti myös ihmisenä olemisen vaikeutta konflikti-, väkivalta- ja sotatilanteissa. 

Tämä laittaa meidät edelleen ajattelemaan omaa ja toisten pahuutta ja väärässä olemista - Onko pahuus ja vääryys luonnotonta, vai onko pahuus ja vääryys "vain" osa luonnollista kokonaisuutta maailmassamme ja ihmisyydessämme, johon meidän pitää vain suhteuttaa itsemme ja ihmisenä kehittymisemme....?? - Miten??...

Poimin siis täten esittelyyn brittiläisen 80-luvulla suositun popmuusikko Howard Jonesin vuonna 1984 ilmestyneeltä debyttialbumiltaan "Human's Lib" kappaleen "Natural" - Tässä on kappaleesta ensimmäisen kerran tekemäni esittely > Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: Howard Jones - Natural.

Tämä esilleotto antaa nyt myös syyn jatkaa tätä jo vuosia sitten lanseeraamaani popmusiikkilyriikoita ruotivaa ja esittelevää musiikkisarjaani, missä olen peilannut eri kappaleiden ja monien artistien avulla länsirappion eri muotoja ja havainnollistanut valveutuneen popmusiikin roolia tässä yhteiskuntaprosessissamme olevien ongelmien ja haittojen paljastamisessa ja ymmärrettävämmäksi tekemisessä. 

Ja Howard Jonesilta olen ottanut aikaisemmin esille tässä puitteissa myös tämän kappaleensa vuonna 2011 > Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: Howard Jones - New Song.

Tällä Natural-kappaleella voidaan päästä alkuun kaikenlaisten terrori-, konflikti- ja vastakkainasetteluongelmien ymmärtämisessä, kun se asettaa lyriikoissaan provokatiivisestikin noita em. kysymyksiä ja näkökulmia esille. Niinpä otankin tässä sarjassa poikkeuksellisesti seuraavaksi ko. lyriikat kokonaan suomentaminani alle, jotta kaikille tarjoutuu nyt selkeät mahdollisuudet alkaa ajattelemaan eteen päin myös sitten myöhemmin julkaisemaani analyysiä tästä Pariisin terroritragediasta >>

Howard Jonesin kappaleen "Natural" lyriikkasuomennos:

Kaikki ympärillämme on luonnollista, älä vastusta sitä
Älä ole eri mieltä siitä ja tuosta, älä.
Astrologiasta, evoluutiosta, siitä ja tuosta -ismistä
Tästä uskonnosta ja siitä, älä

Kertosäe:
Ja jos niiden ei ollut tarkoitus olla
Niin etkö ajattele etteivät ne voisi olla
Ja jos niiden ei ollut tarkoitus olla
Niin etkö ajattele etteivät ne voisi olla

Teidän uskomukset, filosofia, eivät anna meille rauhaa
Vihollisemme tuhoaminen ei oikeuta meitä
Ja jos otit heidät erilleen ja tuhosit heidät kaikki nyt yksitellen
Tämäkään ei auta asiaa, ei

Kertaa kertosäe

Kaikki mistä pidämme ja emme pidä on kokonaista ja luonnollista
Ymmärrän ettei se tunnu siltä ja että maailma näyttää väärältä
Mutta jos emme pidä siitä nyt, niin ketä voimme syyttää
Syytä Jumalaa, pysähdy, löydä harmonia

Kertaa kertosäe.

---

Lopuksi otan esille tuttuun tyyliin kappaleen videot ja alkuperäiset lyriikat - Tässä tapauksessa kappaleesta on Youtubessa vain ääniraita, koska sitä ei ole julkaistu singlenä eikä siihen ole siksi tehty virallista musiikkivideota aikoinaan. Kuriositeetiksi laitan mukaan myös Howard Jonesin live-esityksen ko. kappaleesta vuodelta 2010, mikä osoittaa hänen jatkaneen muusikkouraansa näihin päiviin saakka 80-luvun poptähtivaiheensa jälkeenkin.


Howard Jones: Natural - Äänivideo, live-esitys vuodelta 2010

Lyriikat: "Everything around is natural don't fight it
Don't disagree with this and that, no
Astrology, evolution, this-and-that-ity
This religion and that, no

Chorus
And if they were not meant to be
Well don't you think they wouldn't be
And if they were not meant to be
Well don't you think they wouldn't be, oh

Your beliefs, philosophy, don't give us peace
Destruction of our enemy doesn't make us right
And if you took them apart and destroyed them all now one by one
This still won't make it work, no

Repeat Chorus

Everything we like and don't like is whole and natural
I know it doesn't feel like it and the world seems wrong
But if we don't like it now then who can we blame
Blame god, be still, find harmony

Repeat Chorus".

No comments: