Thursday, November 19, 2015

Sääraporttia ja -ennustetta sekä luontohavaintoja viikoille 47 ja 48 - Viikonloppu ja -vaihde tuovat tilapäisen talvimaistiaisen

Vuorossa on nyt sääraporttia ennusteen kera viikonlopulle ja ensi viikolle 48, ja samalla tämä sisältää katsausta myös ajankohdan luontohavaintoihin - Viimeksi sääasioista kirjoittaessani oli arveluissa, että talvisempaa säätä ensimmäisenä loppuvuoden maistiaisena olisi ollut tulossa jo tämän viikon 47 alusta alkaen - Niin ei käynyt, mutta nyt on tiedossa alkavana viikonloppuna ja ensi viikon 48 alussa ainakin lievästi talvinen vaihe, mutta näillä näkymin se jää vain tilapäiseksi... Katsotaanpa tarkemmin asiaa Etelä-Suomeen:

Suursäätilallisestihan on ollut jo viime viikolta alkaen suunnilleen sama tilanne siten, että Länsi-Venäjällä on vellonut melko laajasti talvista ilmamassaa, missä Uralin tienoilla on ollut ensimmäisiä ankaria pakkasia, ja tätä talvista ilmamassaa on riittänyt läntisimmillään lähes jatkuvasti Suomen itärajalle ja varsinkin Lappiin. Samalla Atlantilta on tullut sarjana matalapaineita ja sadealueita kohti Suomea, missä matalapaineista osa on joko täyttynyt Suomen paikkeilla ja osin siirtynyt Jäämerelle tai venynyt itäkaakkoon Mustanmeren pohjoisreunalle rajaten talvi-ilman pohjoispuolelleen. Samalla erittäin leuto länsi-lounaisvirtaus on vallinnut matalapaineradan eteläpuolella Länsi-, Keski- ja osin Itä-Euroopassa.

Tämä asetelma on sallinut matalapaineiden etelä- ja itäpuolilta kiertyen Etelä-Suomeen koko ajan sen verran leutoa ilmamassaa, että sateet ovat tulleet edelleen vain vetenä ja samalla lämpötilat varsinkin merien äärillä ovat olleet usein jopa +5 asteen yläpuolella. Lieviä pakkasia on ollut vain parina lyhyenä hetkenä öisin vähäpilvisissä tilanteissa sisämaapainotteisesti.

Jatkuva sadealueiden tulo etelän ja lännen väliltä on toisaalta mahdollistanut tuon talvisemman ilmamassan alueella varsinkin Lapissa runsaita lumisateita eli siten jo hyvin paksuja lumipeitteitä - Lapin kaakkoisosista keskivaiheilleen olevalle alueelle on tullut jo lähes 50 cm:n hankia. Samalla tällä hetkellä lumiraja on asettunut suunnilleen linjalle Tornion seudulta ja Oulun itäpuolitse kaakkoon ja siitä Kuopion ja Joensuun välistä edelleen kaakkoon.

Jatkossa suursäätilanne kehittyy siten, että nyt aluksi matalapaine on siirtymässä Baltiaan ja viikonlopun aikana se siirtyy keskukseltaan hitaasti Itä-Suomi -painotteisesti pohjoiseen - Tämä mahdollistaa talvisemman ilmamassan kiertymisen pohjoisesta vihdoin Etelä-Suomeenkin, ja samalla saatavat sateet muuttuvat lumisateiksi lämpötilan laskiessa vaiheittain nollan tienoille ja sittemmin hieman pakkasellekin; ainakin osassa Etelä-Suomea voidaan todeta ensilumi su mennessä.

Kylmää ilmaa alkaa samalla levitä myös laajasti manner-Eurooppaan ja Välimerellekin, kun manner-Euroopassa omat matalapaineen osakeskukset itään-koilliseen liikkuessaan auttavat asiaa > Länsi- ja Keski-Euroopassakin voivat paikoin mahdollistua ensimmäiset lumisateet lähipäivinä, mutta tulevien pohjois-luoteistuulien takia aiheutuvissa ns. patosateissa Alpeilla on lähipäivinä tiedossa hurjia lumikertymiä; paikoin uusissa lumipeitteissä saavutetaan jopa n. metrin syvyyksiä! Samalla Länsi-Venäjälle ohjautuu kuitenkin matalapaineiden itäpuolella leutoa ilmaa etelästä Mustanmeren yli ja Uralillakin pakkaset heikkenevät paljon.

Sitten ensi viikolla 48 tapahtuu suursäätilassa paljon lyhyissä vaiheissa > Asetelmat muuttuvat nopeasti siten, että jo ti vallitsee Pohjois-Eurooppaan leutoa länsivirtausta edistävä manner-Euroopan koleahko korkeapaine ja Pohjois-Atlantin hyvin voimakas matalapainevyö Islannin tienoilta Jäämerelle; näin ollen suojasäätä tulee Lappiinkin pienen ankarahkon pakkashetken jälkeen ja samalla Etelä-Suomen talvimaistiainen katoaa laajasti kokonaan.

Kuitenkin jo ke-to aikana näkyy joissakin ennustemalleissa matalapaineen osakeskuksen muodostuminen Etelä-Skandinavian paikkeille, joka yhtäältä kierrättäisi edelleen leutoa plussakeliä itäpuolellaan Etelä-Suomeen, mutta toisi lounaasta mahdollisesti sateita, joiden olomuoto voisi olla ainakin sisämaassa jonkin verran kiinteää osan aikaa... Tilanne on kuitenkin tässä vaiheessa epäselvä, joten lumipeitteen uudelleen muodostumisesta ei voi mennä takuuseen... 

Seuraavana ensi viikon loppupuoliskolla tapahtuisi yhden ennustemallin mukaan niin, että tuo Etelä-Skandinavian matalapaine siirtyisi täyttyvänä Suomen päälle ja samalla Pohjois-Atlantilla voimistuisi uusi erittäin voimakas ja laaja matalapaine. Se "söisi" tuon täyttyvän matalapaineen nopeasti pois ja toisi tilalle taas hyvin leutoja ja voimakkaita etelän ja lännen välisiä tuulia vesisadealueineen myös Suomeen (Lapissa toki edelleen myös lumisateita, mutta myös suojaa)... Tämä on kuitenkin myös epävarmaa.

Tarkemmin tulevasta säästä Etelä-Suomeen >> Tänään torstaina tuo Baltiaan tullut matalapaine on tuonut etenkin Uudellemaalle ja Kymenlaaksoon vesisateita, mutta osan päivää myös aurinkokin ehti pilkahdella. Lämpötilat ovat olleet etelärannikon-saariston +5 asteen vaiheilta sisämaan +2 ja +5 asteen välille.

Huomenna perjantaina matalapaineen siirtyminen etelästä Suomeen itäpainotteisesti alkaa päästämään jo länsipuoleltaan kylmempää ilmaa vähitellen pohjoisesta heikoissa - kohtalaisissa tuulissa, jolloin päivän mittaan lämpötila laskee sisämaassa jo melko lähelle nollaa länsiosista alkaen, mutta etelärannikolla pysyy vielä selkeästi plussakeli. Samalla sateiden painopiste sijoittuu Päijänteen itäpuolelle, missä sisämaassa sateiden olomuoto voi alkaa muuttua rännän ja märän lumen suuntaan - Siellä voi tulla jo ensimmäisiä lumipeitteitä. Toisaalta osa sateista voi esiintyä runsaammin myös lännempänä, jolloin lunta voidaan saada maahan jo mm. akselin Tampere-Helsinki -tasalla loppupäivän aikana. Toisaalta aurinkokin voi ehtiä pilkahtamaan runsaan pilvisyyden seassa länsiosissa.

Lauantaina matalapaine siirtyy itäpainotteisena vähän pohjoisemmaksi ja sen mukana runsaampien sateiden painopiste siirtyy Keski-Suomen puolelle, jossa on tulossa paikoin melko reippaastikin lunta. Etelä-Suomessa vallitsee tässä vaiheessa puuskaisen voimakas pohjoisen ja lännen välinen virtaus runsaassa pilvisyydessä ja heikkoja sateita räntänä ja lumena voi tulla. Lämpötila laskee päivän mittaan hitaasti nollan vaiheilla hitusen pakkaselle sisämaasta alkaen. Niinpä päivän vähäisistäkin lumisateista voi jäädä maahan valkoista monin paikoin viimeistään illalla, vaikkei suuressa osassa aluetta olisikaan vielä kertynyt selvää lumipeitettä...

Sunnuntaina tuo Etelä- ja Keski-Suomen rajamailla itäpainotteisena oleva matalapaine jää aluksi n. sijoilleen, mikä voi kierrättää aluksi yöllä-aamulla länsipuolellaan runsaampia lumisateita myös Etelä-Suomeen, jolloin voimakkaissa pohjoisen ja lännen välisissä tuulissa ainakin osassa aluetta voidaan saada ehkä ainakin pari-kolme senttiä uutta lunta. Päivän loppupuoliskon aikana tuo matalapaine kuitenkin kiihdyttää pohjoiseen siirtymistään, jolloin tuulet ja sateet heikkenevät ja pilvipeite voi alkaa rakoilemaan selvemmin. Lämpötila pysyy koko päivän sisämaassa -0 ja -2 asteen välillä ja on etelärannikolla-saaristossa nollan vaiheilla - Illalla vähäpilvisimmillä alueilla pakkanen voi kiristyä parilla asteella, jolloin etelärannikollakin viimein pakastaa selvemmin.

Sitten ensi viikolla 48 maanantaina aluksi vallitsee heikkenevä luoteistuuli vaihtelevan pilvisessä pikkupakkassäässä. Sitten alkuillalla lännestä tuleva heikko korkeapaineen selänne tyynnyttää ja seljentää säätä sen verran hetkeksi, että riippuen pilvisyydestä lämpötila laskee paikoin sisämaassa -5 ja -10 asteen välille ja etelärannikolla-saaristossa -1 ja -5 asteen välille. Kuitenkin jo maanantain myöhäisillassa leudompi länsi-lounaistuuli voimistuu nopeasti ja sää pilvistyy.

Tiistaina voimakas länsi-lounaistuuli vallitsee ja samalla pilvisessä säässä voi tulla heikkoja vesisateita ja tihkua. Lämpötila kohoaa nopeasti niin, että alkuyöllä etenkin sisämaassa voi olla vielä heikkoa pakkasta ja siellä etenkin itäosissa, mutta aamuksi suuressa osassa aluetta on jo suojaa ja iltaan mennessä etelärannikolla-saaristossa voi olla reilut +5 astetta ja sisämaassa +2 ja +5 asteen välisiä lukemia. Niinpä edellispäivinä sataneet lumet sulavat varsin nopeasti pois.

Sitten keskiviikkona vallitsisi vielä tuollainen leuto etelän ja lännen välinen virtaus runsaspilvisessä säässä, mutta tästä alkaen on siis ennusteissa epäselvyyksiä - Jos tuo em. Etelä-Skandinavian matalapaine toteutuu, niin ke-to etelätuulet voimistuisivat selvästi ja lämpötila voisi hitusen laskea. Lännestä-lounaasta tulevat uudet sateet olisivat silloin ainakin sisämaan itäosissa osittain lunta... Joissakin ennustemalleissa tuon matalapaineen sijaan Suomen itäpuolella olisi vahvistuvaa korkeapainetta (Ja Länsi-Venäjällä siten taas kiristyviä pakkasia), jolloin etelä-kaakkoistuulet toisivat vähän kylmempää säätä, muttei juurikaan sateita...

Taidan tehdä vielä päivityksen ensi viikon alussa näistä viikon 48 loppupuoliskon tilanteista.

Lopuksi luontohavaintoja Etelä-Suomesta ja ennusteita senkin suhteen >> Viime viikolta 46 jatkuneet vesisateet ovat saaneet maaperän jo erittäinkin märäksi tarkastelualueella, missä havaitaan tyypillisiä ajankohdan liikamärkyystilanteita, kuten nurmikoilla upottavaa ja liettynyttä pintaa, maaseudun pelloilla isojakin lammikoita notkopaikoissa ja samalla ojissa ja joissa virtaamat ovat kasvaneet selvästi. Tulvia ei ole kuitenkaan vielä mainittavasti muodostunut.

Viikonloppuna on siis tulossa viimein lumisateita myös Etelä-Suomeen - em. ennusteen perusteella sunnuntaihin mennessä on yleisesti tulossa vähintään nimellinen valkoinen huuru maahan, ja sama koskee myös etelärannikkoa. Kuitenkin senteissä mitattavat lumipeitteet taitavat jäädä vain sisämaan asiaksi eikä sielläkään taida tulla n. senttiä enempää kuin vain osassa aluetta; yksittäisillä paikoilla 5 cm:n syvyysylitys voi silti tapahtua... Viikonvaihteessa ja maanantaina pakkaset voivat myös jäädyttää maata hieman etenkin lumettomimmilla paikoilla sisämaassa. Ja joka tapauksessa lätäkköjäätymistä tulee eli siten myös kevyelle liikenteelle ongelmia.

Sitten tosiaan tuo ensi tiistain-keskiviikon leutous sulattaa senteissäkin mitattavat lumipeitteet varsin helposti pois, kun maakaan ei ole siihen mennessä ehtinyt kovin paljoa jäätyä. Lumiraja kaikonnee ainakin Päijänteen tasan itäpuolelle Etelä-Suomen osalta... Sitten on tosiaan vielä epäselvää, josko Päijänteen tasan länsipuolelle tulisi ensi viikon lopulla ainakin tilapäisiä uusia lumipeitteitä... Etelärannikolla lumettomuus on varmempaa ensi tiistaista lähtien joka tapauksessa, kun merivesi on niin paljon normaalia lämpimämpää.

Kasvillisuuden talveen valmistautumisen loppuvaiheita on ollut edelleen havaittavissa, missä viimeisiä ruskatilanteita melko runsaslehtisissäkin oksissaan ovat vielä tehneet viime ja tällä viikolla mm. monet pensasruusut (Rosa sp.), myöhäiset kanukat (Cornus sp.), norjanangervo (Spiraea "Grefsheim") ja jotkut muut myöhäiset pensasangervot, jasmikkeet (Philadelphus sp.), lumimarja (Symphoricarpos rivularis), pihasyreeni (Syringa vulgaris), kuusamat (Lonicera sp.), happomarjat (Berberis sp.), pensashanhikit (Dasiphora sp.), villaheisi (Viburnum lantana), taikinamarja (Ribes alpinum), kellokuusama (Kolkwitzia amabilis), pähkinäpensaista (Corylus avellana) myöhäisimmät yksilöt ja värilehtilajikkeensa sekä harvinainen kerria (Kerria japonica). Jopa yksittäisillä omenapuilla (Malus sp.) on näkynyt vielä lehtiä sekä monilla salavilla (Salix cv.) ja jopa balkaninhevoskastanjoista (Aesculus hippocastanum) muutamilla > Kaikki tämä myöhään viipynyt ruska ja lehtevyys on mahdollistunut jatkuvien hyvin leutojen ja lähes pakkasettomien säiden ansiosta.

Tuo tuleva viikonvaihteen pakkasjakso viimein varistaa melkein kaikki nuo ruskavaiheiset lehdet pois - Ehkä osalla noista pensaista voi silti vielä jäädä hieman lehtiä kiinni jopa sen jälkeenkin ainakin etelärannikolla...

Leuto marraskuu on mahdollistanut etenkin etelärannikolla jopa kasvukauden kaltaisia olosuhteita useine yli +5 asteen lämpötiloineen - Tämä on näkynyt vihreinä säilyneiden nurmikoiden kasvuna sekä muutoinkin uusintakasvua ja uusintaitämistä jo aikaisemmin syksyllä tehneiden ruohovartisten lajien joukossa yhä jatkokasvuna. Tämän myöhäiskasvun ja toisaalta ruskavaiheiden etenemisen risteytyksenä monilla nurmilla on täten tapahtunut viime viikkoina erikoista kirjavuutta > Normaalia voimakkaampaa kontrastia on ollut nurmikoiden vihreiden osien ja jo kellastuneiden osien välillä. Nurmikoiden ulkopuolella tällaista marraskuun vihreää kasvua on voinut nähdä mm. aikaisemmin syksyllä äestetyillä / kynnetyillä pelloilla ja erilaisten teiden ja väylien varsilla mm. varisseiden lehtien seassa. Tuo tuleva viikonvaihteen pakkanen viimein lopettaa kasvun etelärannikollakin, jollei tule vielä myöhemmin ennätysleutoa säätä...

Pitkään jatkuneet leudot säät ovat aiheuttaneet senkin, että tällä hetkellä juuri ennen tuota talvimaistiaista kaikkien vesistöjen pintavedet ovat normaalia selvästi lämpimämpiä ja jäätä ei ole muodostunut missään Etelä-Suomen järvissäkään. Normaalisti järvissä pitäisi olla tällä hetkellä jo jäätyminen hyvässä vauhdissa - Sen sijaan järvien pintavesilämpötilat ovat olleet edelleen +5 asteen vaiheilla ja monin paikoin jopa ylikin. Merellä esim. Suomenlahdella pintavesien lämpötilat ovat olleet vähintään samaa luokkaa ja ulapalla länsiosissa jopa lähellä +10 astetta.

Tuo viikonvaihteen pakkasjakso kylmentää järvivesiä kohti nollaa astetta ja se ehtii jäädyttää pieniä järviä ainakin osaksi ja suuremmissa järvissä matalia rantoja jonkin verran - Ennen tuota ensi tiistain nopeaa leudontumista ei ehdi kuitenkaan muodostua riitettä kummempaa jäätä ja sekin sulaa ensi ti-ke helposti pois varsinkin, kun samalla tulee jäätä helposti hajottavaa voimakasta tuulta.

No comments: