Monday, November 02, 2015

Marraskuun ennätyslämpimyys viikolla 45/2015 - Maksimilämpötilaseurantaa 1. - 4.11.2015

Tänään maanantaina 2.11.2015 on ollut Suomen säähistoriassa merkittävä päivä! - Maamme tunnetussa säämittaushistoriassa saavutettiin kaikkien aikojen lämpimin marraskuun päivä, kun Ahvenanmaan Jomalassa korkeimmaksi lukemaksi merkittiin +13,3 astetta (Huom., myös Porvoossa Kilpilahden satamassa päästiin ilmeisesti samaan lukemaan...). Samalla muuallakin Etelä-Suomessa rikottiin monia paikallisia lämpöennätyksiä reilusti yli +10 asteen lukemissa.

Päivitys tiistaina 3.11.2015 klo. 18:45: Tänään on taas rikottu marraskuun kaikkien aikojen lämpöennätys heti tuoreeltaan toisena päivänä peräkkäin! - Tilanne oli kiivas puolilta päivin ja vähän sen jälkeen, kun vuoron perään useilla eri sääasemilla n. Pori-Lappeenranta -linjan eteläpuolella lämpötila nousi tuota edellispäivän ennätystä korkeammaksi. Lopulta voittajaksi tuli Kemiö Turun ja Hangon puolivälissä, missä mitattiin peräti +14,3 astetta ylimmillään! Myös monilla muilla asemilla lämpötila nousi +13 ja +14 asteen välille - Alla ko. päivän listauksessa lisää >>

Huomioin tämän ennätyslämpimyyden nyt tutulla tavalla maksimilämpötilaseurantana Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnille, jossa sen ajallinen kattavuus on eilisestä sunnuntaista ensi keskiviikkoon saakka eli 1. - 4.11.2015. - Palaan siis päivittämään alle vielä kahteen otteeseen seuraavien päivien (ti-ke) maksimilämpötilat. Tämä seurantajakso on meneillään olevan lämpöaallon huippua, missä joka päivä ylittyy monin paikoin +10 astetta ja ainakin huomenna tiistaina 3.11. on mahdollista vielä jopa uusia tuo kaikkien aikojen ennätyskin heti tuoreeltaan!...

Kun olen päivittänyt seurannan loppuun ensi keskiviikon päätteeksi, niin sitten aivan lopuksi kerron vielä viimeisessä päivityksessä joitakin muita sääjuttuja ja laadin sääennustetta jatkolle...

Suursäätilallisesti tämä huikea lämpöaalto johtuu siitä, kun aluksi manner-Euroopassa vahvistui viime viikon lopussa laaja korkeapaine itäosiin ja samalla sen länsipuolella Länsi-Eurooppaan alkoi vallita etelästä hyvin lämpimiä virtauksia, missä viime viikolla mm. Britteinsaarilla ylitettiin vielä jopa +20 astetta. 

Ajankohtaan nähden erittäin leuto virtaus alkoi sitten mahdollistua lännestä-lounaasta Fennoskandiaan voimakkaiden matalapaineiden reitin muodostuttua pohjoiselle reitille Islannin tienoilta Jäämerelle eilisestä sunnuntaista alkaen.

Tässä länsivirtausasetelmassa ko. lämpöä on siis päässyt optimaalisesti Länsi-Euroopasta Suomeen ja koska virtaus on myös käynyt lännestä kiertymällä Skandinavian vuoriston yli, niin jo ennestään huippuleuto ilmamassa on lämmennyt entisestään vuoriston ylityksessä Föhn-ilmiön ansiosta. Niinpä tämä on nyt ollut sopiva tilanne lämpöennätyksille.

Tämän seurantajakson aikana asetelma on pysymässä suunnilleen samana, ja vasta keskiviikosta alkaen lännestä lähestyvä korkeapaineen selänne lopettaa lämpöaallon, kun samalla ennen sitä luoteesta ehtii virtaamaan kylmempää ilmaa Fennoskandiaan torstaiksi. Kylmin ilma näyttää ohjautuvan kuitenkin Jäämereltä Länsi-Venäjälle, ja kun korkeapaineen painopiste asettuu pian taas Suomen eteläpuolelle, niin Atlantin voimakas matalapainetoiminta pyrkii tuomaan uudestaan hyvin leutoja virtauksia lounaasta ainakin Etelä-Suomeen tulevasta viikonlopusta alkaen. Toisaalta tuo kylmä ilma Länsi-Venäjällä näyttäisi samalla äityvän talven ensimmäiseksi voimakkaaksi pakkasaalloksi siellä, joka voisi ns. alkaa pistämään hanttiin länsi-lounaisvirtauksille ja talvi voisi siksi alkaa ottamaan jotain roolia myös Suomessa... Siitä lisää päivityksessä aivan lopuksi.

Alla olevat lämpötilalukemat olen tuttuun edelliseurantojeni tapaan poiminut Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston tiedoista. Listaamani lukemat olen pyöristänyt täysien arvojen puolivälistä ylöspäin.

Sunnuntain 1.11.2015 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +10 astetta, Turku +10 astetta, Salo +10 astetta, Pori +10 astetta, Hämeenlinna +9 astetta, Tampere; Härmälä +9 astetta, Tampere; Siilinkari (Ei havaintoja), Helsinki (Kaisaniemi) +11 astetta, Vantaa +11 astetta, Hyvinkää +10 astetta, Lahti +10 astetta, Kouvola +10 astetta, Porvoo +11 astetta, Lappeenranta; Lepola +9 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +10 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +10 astetta, Mikkeli +9 astetta, Jyväskylä +9 astetta, Savonlinna +9 astetta, Joensuu +7 astetta ja Ilomantsi +7 astetta.

Tässä vaiheessa kaikkein leudoin virtaus oli juuri päässyt vaikuttamaan koko alueelle länsilounaasta käsin edeltäneen yön aikaisen säärintaman ylityksen myötä. Länsi-lounaistuuli oli voimakasta ja sen verran kosteaa, että iltaan saakka länsirannikkoa lukuun ottamatta tiivis sumupilvikansi vallitsi ja ilmamassa oli utuisen sameaa. Paikallisia pienilmastollisia eroja lämpötiloissa ei siksi juuri ollut, vaan leutous oli tasaisesti levittynyttä; tosin seuranta-alueen itäkolkassa jäätiin muuta aluetta koleampiin lukemiin, kun leutous ehti sinne viimeiseksi. Samalla lämpötilan vuorokausivaihtelu oli hyvin minimaalinen. Tyypillisesti meren äärellä oli tällaisessa tilanteessa leudointa, mutta sitä edesauttoi nyt korostuneesti se, kun merivedet Suomen ympärillä ovat olleet tällä hetkellä monta astetta ajankohdan normaaleita lämpimämpiä, eli esim. Suomenlahden ulapalla on yhä jopa yli +10 asteistakin pintavettä!

Maanantain 2.11.2015 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +13 astetta, Turku +11 astetta, Salo +11 astetta, Pori +12 astetta, Hämeenlinna +11 astetta, Tampere; Härmälä +12 astetta, Tampere; Siilinkari (Ei havaintoja), Helsinki (Kaisaniemi) +12 astetta, Vantaa +12 astetta, Hyvinkää +12 astetta, Lahti +11 astetta, Kouvola +12 astetta, Porvoo +13 astetta, Lappeenranta; Lepola +10 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +10 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +9 astetta, Mikkeli +10 astetta, Jyväskylä +13 astetta, Savonlinna +11 astetta, Joensuu +8 astetta ja Ilomantsi +9 astetta.

Tämä vaihe toi siis uuden kaikkien aikojen marraskuun lämpöennätyksen Ahvenanmaan Jomalassa (+13,3 astetta), vaikka suursäätilallinen asetelma oli edellispäivään nähden lähes sama - Muutoksena vallinneessa länsivirtauksessa oli kuitenkin se, että Föhn-ilmiö ehti jo edellisiltana kuivattaa ilmamassaa sen verran, että alapilvenä ollut sumupilvi haihtui ja utu hälveni hieman. Niinpä tämän ko. päivän aikana länsi-itäsuuntaisessa aluetta halkoneessa säärintamassa virtasi lännestä itään sopivasti rakoillutta keski- ja yläpilvilauttaa (mahdollisti myös näyttävän iltaruskon); aurinko pääsi siis ajoittain ja paikoin paistamaan varsin hyvinkin, joka Föhn-ilmiön kera mahdollisti alkuiltapäivällä lämpötilojen nousun ennätyslukemiin laajasti. Lämpötiloissa oli siis edeltänyttä päivää selvempää vuorokausivaihtelua. Vaikka tuuli oli edellispäivää heikompaa, niin se ylläpiti silti leutoutta edelleen varsin tasaisesti levittyneenä ilman mainittavia pienilmastollisia eroja. Itäkolkassa jäätiin silti taas muuta aluetta koleampiin lukemiin, mutta sielläkin nuo lähes +10 asteen lukemat olivat toki ajankohtaan nähden hurjia.

Huikein lämpöhuippu tässä kokonaisuudessa koettiin kuitenkin Jyväskylässä, missä päästiin yhden kymmenyksen päähän tuosta Jomalan ennätyksestä; niin mantereisessa osassa Suomea ja niin pohjoisessa se on oikeastaan kovempi juttu, kuin tuo Ahvenanmaan lämpöennätys! - Satelliittikuvista havaitsin, että tämä Jyväskylän lämpö syntyi sopivan aurinkoisessa pilvien aukkotilanteessa sopivaan alkuiltapäivän aikaan auringon oltua vielä riittävästi horisontin yläpuolella.

Tässä on iltasanomien juttu tästä ennätyslämpöpäivästä.

Lisäksi tässä mtv:n jutussa mainitaan, kuinka Britanniassa on viime viikon puitteissa eilenkin mitattu yli +20 astetta > Sikäläinen marraskuun kaikkien aikojen lämpöennätys siis!

Tiistain 3.11.2015 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +10 astetta, Turku +12 astetta, Salo +12 astetta, Pori +13 astetta, Hämeenlinna +13 astetta, Tampere; Härmälä +13 astetta, Tampere; Siilinkari (Ei havaintoja), Helsinki (Kaisaniemi) +13 astetta, Vantaa +13 astetta, Hyvinkää +13 astetta, Lahti +13 astetta, Kouvola +12 astetta, Porvoo +14 astetta, Lappeenranta; Lepola +11 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +12 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +11 astetta, Mikkeli +11 astetta, Jyväskylä +11 astetta, Savonlinna +11 astetta (yöllä), Joensuu +8 astetta (yöllä) ja Ilomantsi +8 astetta (yöllä sama).

Tässä tilanteessa länsituuli oli vielä yöllä kohtalaista, mikä ylläpiti jopa yöaikaan monin paikoin ajoittain n. +10 asteen lukemia vähäisessäkin pilvisyydessä; tämä hyvin leuto yö oli jo osasyy uusiin lämpöennätyksiin. Sitten aamusta puolille päiville oli melkein selkeää ja vaikka samalla länsituuli ja siten Föhn-ilmiökin olivat heikkenemässä entisestään, niin auringonpaiste mahdollisti lämmön nousun huikeasti laajalla alueella. Iltapäivällä edelleen n. Keski-Suomen yllä itä-länsisuunnassa majaillut heikko säärintama tuotti seuraavaksi eteläpuolellaan lännestä käsin runsaampaa untuva- ja harsopilvisyyttä (taas näyttävää iltaruskoa), mutta se ei ehtinyt viilentää auringon vaikutusta; vain paikoin läntisimmissä osissa niin sattui.

Yllä olevassa listauksessa havaitaan, kuinka lämpimin alue muodostui Varsinais-Suomeen, Satakuntaan, Uudellemaalle, Kanta- ja Päijät-Hämeeseen, Pirkanmaalle sekä osittain Kymenlaaksoonkin. Näillä seuduilla maksimilämpötilat kohosivat yleisesti +13 asteen vaiheille ja monin paikoin siis ylikin aina n. +14 asteeseen saakka. Sen sijaan itäisin kolkka alkoi jäädä yhä selvemmin muuta aluetta koleammaksi > Savonlinna-Joensuu-Ilomantsi -alueella kävikin jopa niin, että edeltänyt yö oli ko. alkuiltapäivän lukemia leudompi. Näissä olenkin merkinnyt tilanteen sulkeisiin; Joensuussa ja Savonlinnassa iltapäivän maksimit olivat yön maksimeita yhden asteen kylmempiä. Myös Jyväskylän seudulla oli edellispäivää hieman viileämpää.

Nyttemmin illalla sumupilvisyys on vaihteeksi vallannut taivasta ja lännestä on lähestymässä kylmä rintama muutenkin runsaampine pilvineen, joka ylittää paikoin heikkojen sateiden kera alueen ensi ti-ke yön aikana - Sen myötä ensi yö on vielä huippuleuto, mutta huomenna keskiviikkona päivällä jäädään koko alueella jo viileämpään ilmamassaan. Teen kuitenkin vielä luvatusti huomisen maksimilämpötilaseurannan; silloinkin on vielä mahdollista +10 asteen ylitykset paikoin eteläisimmissä osissa...

Marraskuun kaikkien aikojen lämpöennätys on kuitenkin nyt sinetöity, ja seuraavaa tämän kuun ennätysmahdollisuutta voidaan joutua odottelemaan ehkä hyvinkin monta vuotta...

Tässä on ylen juttu tästä toistamiseen tapahtuneesta lämpöennätyksestä.

Keskiviikon 4.11.2015 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +11 astetta, Turku +12 astetta, Salo +11 astetta, Pori +12 astetta, Hämeenlinna +10 astetta, Tampere; Härmälä +11 astetta, Tampere; Siilinkari (Ei havaintoja), Helsinki (Kaisaniemi) +10 astetta, Vantaa +10 astetta, Hyvinkää +10 astetta, Lahti +10 astetta, Kouvola +9 astetta, Porvoo +10 astetta, Lappeenranta; Lepola +8 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +8 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +9 astetta (yöllä), Mikkeli +10 astetta, Jyväskylä +9 astetta, Savonlinna +8 astetta, Joensuu +7 astetta ja Ilomantsi +7 astetta.

Edellisten kahden päivän huikeat ennätyslukemat siis jäivät jo taakse, mutta yöllisen-aamuisen kylmän rintaman ylityksen jälkeen länsi-luoteistuulisessa virtauksessa oli vielä sen verran Föhn-potkua mukana, että lämpötilat pysyivät vielä tavanomaista paljon leudommissa lukemissa. Aluksi yöllä rintaman ylityksen mukana tuli viimeisiä huippuleutoja pulsseja pilvisessä säässä ja vähän voimistuneen länsituulen mukana, jolloin lämpötilat hipoivat +10 astetta; monin paikoin yö olikin lähes yhtä leuto kuin seuranneena alkuiltapäivänä olivat maksimilämpötilat - Kotka Rankissa yö olikin vuorokauden leudoin kohta, jonka merkitsin sulkuihin yllä. Alkuiltapäivän maksimilämpötiloja edesauttoi vielä vaikuttaneen Föhn-puhalluksen lisäksi myös se, kun n. puoliltapäivin sää selkeni ja aurinko ehti lämmittää parisen tuntia laajalla alueella. Yllä olevasta listauksesta havaitaan, että selvästi yli +10 asteen lukemat keskittyivät enää lounaisosiin ja +10 asteen raja sijaitsi n. linjalla Porvoo-Päijänne-Pohjanmaa.

Seuranta päättyy tähän, mutta alle listaan vielä pari muuta sääasiaa, jotka ovat olleet myös näinä aikoina merkittäviä maailmalla >>

Maailman säässä tämä on ollut kaikkein kovimpia juttuja!: Kahdeksan vuotta kahdessa päivässä – Harvinainen sääilmiö mullistaa ilmaston. Aavikolle on tullut ennen näkemättömiä tulvia heti kättelyssä, mutta sen jälkeen voidaan odotella kasvillisuuden ennen näkemätöntä kukoistusta jollakin viiveellä seuraaviksi kuukausiksi.

Eli varmaankin aika saamaan tapaan kuin Chilessä Atacaman autiomaassa on käynyt tänä vuonna sikäläisittäin myös ennen näkemättömien sateiden myötä > The ‘driest place on Earth’ is covered in pink flowers after a crazy year of rain.

Päivitys perjantaina 6.11.2015 klo. 12:00: Suomessa eilisestä saakka eskaloitunut hallituskriisi SOTE-sotkujen takia (tai sen näytteleminen vedätyksenä) on nyt aiheuttanut paljon miettimistä itselleni, joten aikaisemmasta poiketen ja aiotusta myöhästyneenä nyt tähän lopuksi vain hyvin lyhyt sääpäivitys, ja palaan jossain vaiheessa myöhemmin paremmin ja uudessa kirjoituksessa asiaan.

>> Atlantin hyvin voimakkaan matalapainetoiminnan ja Länsi-Venäjällä voimistuvan talvisään kamppailussa Suomessa näyttää käyvän ensi viikolle mennessä niin, että Etelä-Suomi saa vesisateiden kera lounaasta ja lännestä tavanomaista leudompaa syyssäätä ja alueet Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa päätyvät kuulumaan ajoittain lievästi talviseen ja lumisateiseen vyöhykkeeseen, kun matalapaineet joutuvat venymään Suomesta itäkaakkoon ja siksi noin itärajalta Oulun tienoille asettuu vuodenaikaraja jättäen koillispuolelleen tuon talvisemman säätyypin...

Ensi viikon lopusta alkaen voi olla mahdollista matalapaineiden reitin siirtyminen sen verran etelämmäksi ja kylmänpurkausta pohjoisesta mahdollistavaksi, että Etelä-Suomessakin voi mahdollistua ensilumen tulo jossakin vaiheessa ja ainakin hetkeksi.... Yksityiskohdat ja toteutuminen varmistuu myöhemmin.

No comments: