Friday, June 24, 2016

Pieni moniaiheinen tervehdyspostaus Juhannuksena 2016 - Oravia, kasveja, politiikkaa, säätä ja Britannian Brexit-äänestystäAktivoidun blogissani nyt Juhannusterveisten muodossa, ja teen sen tuon valokuvan kera, jossa sain ikuistettua kivan kohtaamiseni omalla parvekkeellani tuon oravan kanssa - Kuva on otettu toissapäivänä keskiviikkona 22.6.2016 Espoossa.

Orava kävi katselemassa ilmeisesti tilannetta ruokavarastointiaan ajatellen, ja itse asiassa seuraavana päivänä yhdessä noista kukkakasvatuspurkeista oli kaivamisen merkkejä ja paikalle oli jätetty vanhan leivän palanen. Toivottavasti ko. orava ei ala ihan pistämään paikkojani hyrskyn myrskyn... Muutoin siitä voisi tullakin hauska "puolilemmikki" :) 

Mainittakoon, että tuossa oravan tutkimassa kukkalaatikossa nuo taimet ovat punakosmoskukkaa (Cosmos bipinnatus) - Lisäksi minulla kasvaa parvekkeellani useita muitakin kasvilajeja, mutta olkoon niiden esittely sitten ehkä loppukesän asiaa...

Tämä Juhannus 2016 on yhteiskunnallispoliittisesti erittäin merkittävä, sillä tänään saatiin tieto Britannian EU-eroäänestyksen (ns. Brexit-äänestys) tuloksesta, missä EU:sta eroa kannattavat voittivat - Itse olen pääasiassa erittäin iloissani siitä, mutta asia on toki monimutkaisempi kuin päältä päin näyttää ja sekään peli ei ole vielä ohitse lähimainkaan; palaan analysoimaan asiaa myöhemmin omassa kirjoituksessaan. 

Nostan kuitenkin maljaa tänä Juhannuksena Brexit-tulokselle ja mielialani on tässä katsannossa aikaisempaa toiveikkaampi sen suhteen, että viimein väestöt länsimaissa alkaisivat tajuamaan länsieliitin NWO-hankkeesta mm. sen, kuinka katala huijaus EU ja euro ovat olleet aidon demokratian, yhteishyvän ja edistyksen vaikeuttamiseksi ja jopa tuhoamiseksi!

Säästä ja luonnon kasvutilanteesta voisin vielä mainita seuraavaksi jotain - Täksi Juhannukseksi on ollut näkyvissä jo pidemmän aikaa sääennustemalleissa lämmintä ja jopa helteistäkin säätä, mutta myös epävakaisuutta - Tänään juhannusaattona ei vielä helteelle ole päästy varsin hiostavastakin ilmasta huolimatta, mutta huomenna Juhannuspäivänä etelästä-lounaasta pääsee manner-Euroopassa muhinutta helleilmamassaa Etelä-Suomeen ja samalla ukkosriski kasvaa. Myös sunnuntaina on helteistä, ja sitten illalla entistä ankaramman ukkosen riskiä voi tulla lounaasta - Palaan näihinkin tarkemmin mm. "Kesän 2016 kuumin päivä" -sarjassani.

Kasvillisuuden kehitysaste tänä Juhannuksena Etelä-Suomessa on siis edelleen paljon etuaikainen (ainakin 2 - 3 viikkoa) tavanomaiseen ajankohdan kehitysasteeseen verrattuna - Normaalistihan Etelä-Suomen Juhannuksessa kukkisivat mm. lupiinit (Lupinus polyphyllus), koiranputket (Athriscus sylvestris) ja niittyleinikit (Ranunculus acris), mutta tällä kertaa niiden kukinnat ovat jo melkein kokonaan ohitse. 

Sen sijaan normaalisti heinäkuun kukkijoina tunnetut maitohorsma (Chamerion angustifolium), mesiangervo (Filipendula ulmaria), huopaohdake (Cirsium helenioides) sekä koristekasveista monet jasmikkeet (Philadelphus sp.), viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia) ja monet ruusu- / japaninangervon lajikkeet (Spiraea japonica -ryhmä) ovat olleet joko jo yli viikon hyvässä-runsaassa kukassa tai ainakin selvästi kukinnan alussa. Jopa puistolehmusten (Tilia X vulgaris) kukinnoissa on jo paikoin kukkaan avautumisen merkkejä. 

Peltoviljelyssä puolestaan ruis ja syysvehnä ovat olleet tähkävaiheessa jo koko kesäkuun, eli niissä jopa kypsäksi tuleentuminen on alkamassa. Muiden viljojen kohdalla tähkälle tulo on paikoin jo alkanut ja kasvustot ovat joka tapauksessa rehevästi kasvussaan pitkällä. Rypsit / rapsit ovat paikoin jo aloittaneet keltaisen kukkimisensa. Nurmikoilla puolestaan valkoapilat (Trifolium repens) ovat olleet jo parisen viikkoa runsaassa kukassa; heinäkuun kukkijana sekin on normaalisti tunnettu.

Lopuksi toivotan kaikille hauskaa ja hyvää Juhannusta 2016!

No comments: