Friday, September 16, 2016

Sibelius-fantasia Hämeenlinnassa perjantaina 16.9.2016 - Valon, äänen ja tanssin voimauttavaa estetiikkapiristystä

Tänään illalla päätin piristää itseäni hyvällä annoksella monitaiteellista estetiikkaa, ja haluan nyt jakaa kokemaani tunnelmaa ko. tilaisuudesta ottamieni valokuvien kera - Kyseessä oli jo seitsemäs Sibelius-fantasia, joka on Hämeenlinnassa viime vuosina järjestetty.

Hämeenlinnahan on mestarisäveltäjämme Jean Sibeliuksen syntymäkaupunki, ja tämä jo perinteinen tapahtuma on hänen musiikkiinsa pohjautuva multimediateos, jossa yhdistyvät kuoro- ja solistilaulantaan sekä pianonsoittoon lavastus valoshowna sekä tanssiteatteriesitykset.

Tapahtuman esityspaikkana oli tuttuun tapaan Hämeenlinnan keskustorin kirkon puoleinen puisto, jonka keski-ikäinen lehtipuusto raamitti "esiintymislavaa" erinomaisesti - Itselleni tämä oli yllättäen vasta ensimmäinen kerta, kun kävin katsomassa tapahtuman. Silti varsin paljon tarpeeseen se tulikin, jotta saatoin hetkeksi unohtaa maailman tilanteen synkkyyden ja uhkaavuuden sekä imeä voimauttavaa energiaa käyttööni.

Tosin teemana tässä esityksessä oli "Tuonela", kuten Hämeen Sanomien jutussakin kerrotaan - Silti otin esityksen oikeastaan vain puhtaana estetiikkana, jolloin saatoin soveltaa sitä omaksi nautinnokseni ja hyödykseni täysipainoisesti - Otin esitykseen tärkeimmäksi näkökulmakseni maisema-arkkitehtooniset elementit ja ominaisuudet, jolloin tarkkailu- ja valokuvauspaikakseni valitsin esityspaikasta sopivan etäällä olleen pisteen; siitä saattoi yhtäältä havainnoida ja valokuvata panoraamaisesti koko esitysaluetta, mutta toisaalta zoomata sen verran lähelle, että esiintyjiäkin ja muita yksityiskohtia tuli jonkin verran osaksi kuvasommitelmia.

Esitys kiinnosti paljon hämeenlinnalaisia ja monin osin kauempaakin tulleita, sillä torialue oli aivan täynnä ihmisiä heti esityksen alussa, ja paikalla oli kaiken ikäisiä katsojia - yleisömäärä oli varmaankin helposti useissa tuhansissa!

Illan sää oli muutoin lähes täydellinen esitykselle, mutta täydelliseksi lisäelementiksi showhun odotettua täysikuuta ei kuitenkaan näkynyt, koska taivasta peitti tasainen keskipilvikansi (sekoitus verho- ja hahtuvapilviä). Lähes tyyni tuuli toisaalta edesauttoi sitä, että esityksen avuksi tuotettu savu velloi sopivan aavemaisesti esityspaikan piirissä. Ilman lämpötila oli ehkä hiukan vilakka, kun se pyöri +10 asteen vaiheilla.

Seuraavaksi alla esittelen 11 kpl. itse esityksestä ottamaani valokuvaa, joissa käy hienosti ilmi mm. lavastuksen valoelementit ja niiden harmoniat / kontrastit paikan puistoelementteihin ja taustalla olevan kirkon arkkitehtuuriin. Esitys laitettiin alkamaan sopivasti n. klo. 20:30, jolloin ilta oli jo lähes täysin pimentynyt ja päästi näin ollen esityksen valoshown oikeuksiinsa.

Valokuvat itse esityksestä ovat alla kronologisessa järjestyksessä siten, että ylinnä on vanhin valokuva.

Huomautan, että noin 45 minuuttia ennen esityksen alkua eli klo. 19:45 maissa Hämeenlinnassa koettiin em. verho-hahtuvapilvikannessa auringon laskusuunnassa erinomaisen näyttävä iltarusko, kun laskun taivaanrannassa pilvipeite aukkoili juuri silloin sopivasti > Valokuvasin senkin, ja päätin oheistaa siitä saamani parhaan valokuvan osaksi tätä illan tunnelmakuvausta ja vertailuksi Sibelius-fantasialle siitä, kuinka luonto hoitaa vertaansa vailla olevia näyttäviä "valoshow"-nautintoja meille kaikille; tämän "luontoshown" kuvan laitoin koko kuvasarjan ylimmäksi, ja se on tarkalleen otettu klo. 19:42.

Sibelius-fantasian esityksestä mainitsen vielä lopuksi ennen valokuvakavalkadiani, että shown loppuhuipentumaksi oli tietenkin valittu "Finlandia-hymni", joka ison kuoron laulamana ja valoshown "säestämänä" sykähdytti erityisesti (alla olevissa valokuvissa kahdessa alimmassa oli tämä osa esityksestä), ja se oli siinä muodossa tervetullut ja jopa vaativa muistutus aikamme kansallisvaltiokriisissämme uhattuna olevista yhteisöarvoista ja -tarpeista!


Sibelius-fantasiaa valokuvieni mukaan Hämeenlinnassa illalla perjantaina 16.9.2016, ja ylimmäisenä kuvana vertailuksi saman illan hetkeä aikaisemmin ollutta luonnon omaa showta iltaruskon muodossa >>No comments: