Tämän vuoden Vappua vietetään Etelä-Suomessa ainakin näin aaton osalta varsin talvisissa olosuhteissa, kun eilen etelästä tulleen matalapaineen mukana kylmässä ilmamassassa satoi lunta ihan lumipeitteeksi asti laajoilla alueilla Etelä-Suomessakin - Tänään lumet ovat kuitenkin sulamassa iltaan mennessä jo pois, ja huomenna Vappupäivänä etelässä on jo aurinkoista ja reilun +10 asteen päivälämpötiloja.
Viime vuoden tapaan (Tässä viime vuoden bloggaukseni: Vapun 2016 tunnelmia - Kasvukauden tilanteesta, viime päivien rankkasateista ja sääennustetta; kesä alkamassa paljon etuajassa toukokuun alussa (Päivitetty Vappupäivän valokuvilla) ) teen tähän teille vapputervehdyksen ottamieni valokuvien kera ja samalla kerron tilannetietoja ajankohdan kasvukauden vaiheesta ja viime aikojen säästä, sekä lopuksi teen sääennustetta alkavalle toukokuun ensimmäisille 1 - 2 viikolle.
Kahden edellisen vuoden tapaan kevät alkoi melko etuajassa normaalia selvästi leudomman ja melko vähälumisen talven perään, jolloin maaliskuun mittaan laajat alueet Etelä-Suomesta itäisimpiä osia lukuun ottamatta sulivat jo lumettomiksi. Huhtikuun kahdella ensimmäisellä viikolla oli vielä hetkittäin melko lämpimiäkin säitä, mutta kuun jälkipuoliskolla normaalia paljonkin kylmempi sää onkin ollut pitkästä aikaa melkein koko ajan vallitsevaa lumi- ja raekuuroineen ja melko tuhteine yöpakkasineen. Nyttemmin tämä kylmyys on siis vallinnut tähän aattopäivään saakka.
Tämä on nyt aiheuttanut sen, että kasvukauden alkaminen on jo jäänyt paljon myöhemmäksi kahteen edellisvuoden saman ajan tilanteeseen verrattuna, ja oikeastaan kasvukauden virallista alkumääritystä (vuorokauden keskilämpötilat pysyvästi yli +5 asteen) ei ole voitu vielä edes tehdäkään, joten normaalia myöhemmässä kevät jo selvästi on - Lapissakin on yli puolimetriset lumihanget edelleen odottamassa pääsulamisen alkamista.
Visuaalisesti Etelä-Suomen luonto onkin jäänyt tavallaan junnaamaan jo noin kuukaudeksi samaan ruskeaan vaiheeseen, jossa vain hyvin hidasta varhaisimpien kasvien kasvun alkua ja kukintaa on tapahtunut paikoin. Esim. leskenlehtiä (Tussilago farfara) ja sinivuokkoja (Hepatica nobilis) on kyllä paikoin runsaastikin kukassa, mutta niiden kukintakehitys on ollut hyvin hidasta ja pitkittyvää. Samoin on ollut laita puistoissa ja puutarhoissa varhaisimpien sipulikasvien parissa; kuten lumikellot (Galathus nivalis), kevättähdet (Chionodoxa cv.) ja krookukset (Crocus cv.).
Nurmikoiden vihertyminen on kuitenkin jäänyt vielä hyvin vaisuksi, koska routaakin oli sulattavaksi aika paljon viime tammikuun ankaran pakkasjakson takia. Samalla peltoviljelyssä kylmyys ja osaksi sen takia peltojen hidas kuivuminen on pitänyt kylvötöiden aloittamiset jäissä.
Lehtipuissa ja -pensaissa varhaisimpien lehteen puhkeavien lajien kohdalla kasvuviive näkyy jo selvästi, kun esim. tuomissa (Prunus padus) on vasta silmujen vihreä tötterövaihe, vaikka hiirenkorvavaiheen pitäisi niillä normaalistikin jo olla. Koivuilla (Betula sp.) hiirenkorvavaihetta joudutaan odottamaan selvästi toukokuun puolelle... Puista haapa (Populus tremula) on ollut jo paikoin kukassa ja muutamat pajulajit (Salix sp.) ovat työntäneet esille kissoistaan hieman hede- ja emikukkiaan, mutta normaalia myöhemmässä tämäkin jo on; näiden täysi kukinta viivästyy selvästi toukokuun puolelle monen vuoden tauon jälkeen. Puistoissa ja kaduilla selvimmin hiirenkorvalla on sentään jo pikkuherukka (Ribes glandulosum) ja taikinamarja (Ribes alpinum), jotka aina ovat ne kaikkein ensimmäisimmät lehteentulijat.
Sääennuste toukokuun alkuun on kasvukauden hyvää alkua ja jatkoa toivoville vielä kehnohko >> Näillä näkymin heti Vapun jälkeen lämpenee hieman, eli lähinnä ajankohdan normaalilukemiin; korkeapaine pitää pintansa vahvana Suomen länsipuolella, mutta siitä voi kehittyä sen verran selännettä Suomeen, että sen mukana lännestä voi tulla viikon puolivälin jälkeen niinkin lämmintä ilmaa, jotta päivälämpötiloissa voitaisiin päästä etelässä vuoden ensimmäisen kerran +15 asteen tienoille ja ylikin. Kuitenkin aivan ensi viikon loppuun (la-su) olisi näkyvissä kolean matalapaineen muodostumista Etelä-Suomen tienoille tai Suomen itäpuolelle, ja samalla Jäämereltä Lapin kautta lounaaseen-etelään voimistuu erityisen kylmä virtaus > Joissakin ennustemalleissa olisi siksi taas hyvin kylmän ja jopa taas takatalvisen käänteen riskiä jopa eteläisintäkin Suomea myöten... Toisaalta joissakin toisissa malleissa pahin kylmyys jäisi lähinnä vain Lappiin...
Kasvukauden etenemisen / alkamisen suhteen tuo ensi viikon lämpö ainakin hieman edistää luonnon vihertymistä ja kukkimisia Etelä-Suomessa; esim. em. tuomien hiirenkorvalle kunnolla puhkeaminen viimein mahdollistuu silloin, mutta koivujen hiirenkorvalle puhkeamiseen tuo lämpö ei taida vielä ensi viikon aikanakaan riittää, joten se myöhästyy ainakin toukokuun toiselle viikolle, ja mahdollisesti erityisen pahasti jopa kolmannelle viikolle, jos tuo em. hyvin kylmä ennuste noin viikon kuluttua alkavana toteutuu...
Näissä merkeissä keväästä ja kesän tulosta olisi siis muodostumassa viime vuosiin nähden paljon huonompi ja kylmempi; silti nähtäväksi jää, josko myöhemmin toukokuussa voisi viimein tapahtua rajukin käänne kesäiseen ja jopa helteiseenkin suuntaan, vai jatkuuko kevään loppu kylmänä tai edes normaalina - Näin pitkän kylmän jakson jälkeen helleaaltoisellekin muutokselle voi todennäköisyys ehkä kasvaa ennen kesäkuutakin...
Seuraavaksi alla on valokuviani eiliseltä ja tältä päivältä havainnollistamaan tätä takatalvista ja lumista tilannetta. Saatan päivittää viime vuoden tapaan vielä lisää kuvia huomisen Vappupäivän tilanteista, jolloin takatalvi on jo ohi...
Päivitys maanantaina 1.5.2017 klo. 14:40 >>
Päätin tehdä tämän Vappupäivän päivityksen lähes tismalleen samaan tapaan kuin viime vuonnakin samassa yhteydessä - Valikoin jopa kolme aivan samoista paikoista samoihin kuvaussuuntiin otetut valokuvat ko. päivän tunnelmien havainnollistukseen, joten pääsette hyvin vertaamaan viime vuoden ja tämän Vappupäivän eroavaisuuksia ja yhtenevyyksiä niiden kesken. Viime vuoden kuvapäivitykseen verrattuna tein kuitenkin yhden lisäkuvan verran muutosta; ko. poikkeuskuva on päivityksessä alimpana.
Näistä päivityskuvista havaitaan nyt se, kuinka ennustettu parempi sää onneksi saapui Etelä-Suomeen vappujuhlijoiden mieliksi; pilvitilanne (poutaisia kumpupilviä) näyttää jopa olevan aivan samanlainen kuin viime vuoden tilanteessa, mutta tällä kertaa ilmamassa on selvästi kylmempää päivälämpötilojen pysyessä nyt kuitenkin "vain" reilussa +10 asteessa.
Mainittakoon vielä ennen kuvia uusimpien sääennustemallien tiedoista se, kuinka se uumoiltu tulevan viikonlopun raju kylmeneminen on varmistumassa! - valitettavasti näyttää siltä, että suoraan Pohjoisnavalta purkautuu silloin laajana ja voimakkaana virtauksena koko Fennoskandiaan ja muuallekin Eurooppaan poikkeuksellisen kylmää ilmaa, ja se tilanne näyttäisi sitten jatkuvan usean päivän ajan toukokuun toiselle viikolle... Kevät on siis huonontumassa vielä hyvinkin merkittävästi!
Sitten neljä Vappupäivän 2017 valokuvaa >>
Vappupäivän tunnelmaa Vanajaveden rannalla Hämeenlinnassa kuvattuna Paasikiventien eteläreunalta lounaaseen maanantaina 1.5.2017 - Viime vuoden tilanteeseen verrattuna nähdään aalloista päätellen selvästi tuulisempi tilanne; tässä oli ajoittain navakkapuuskaista länsi-luoteistuulta. Isoin muutos viime vuuoteen on kuitenkin se, kun tuosta melko etualalta on purettu Paasikiventien viereinen vanha puulaituri pois; se tapahtui viime vuonna pian Vapun jälkeen.
Vappupäivän tunnelmaa Vanajaveden rannalla Hämeenlinnassa kuvattuna Paasikiventien sillan kupeelta koilliseen kohti Verkatehdasta maanantaina 1.5.2017 - Tässäkin havaitaan viime vuotta paljon tuulisempi tilanne, ja sain nyt kuvaan mukaan myös kaksi veneilijää; eilistä parempi sää innoitti heti myös järviliikenteen runsastumiseen. Taustan puusto oli nytkin alastonta, mutta viime vuonna se oli enemmän vihreäksi puhkeamisen partaalla.
Vappupäivän tunnelmaa Vanajaveden rannalla Hämeenlinnassa kuvattuna Ystävyydenpuistoon ja kohti Rantakasinoa maanantaina 1.5.2017 - Viime vuoden kuvaan verrattuna tässä ilmenee hyvin selvästi paljon myöhemmässä oleva kasvukauden alun tilanne; nyt esim. nurmikot ovat vielä melkein kokonaan ilman uutta kasvua ja näin niiden ruskea vaihe on kestänyt ennätyspitkään, kun viime talven varsinaiset lumet ovat olleet poissa tästäkin jo n. kuukauden ajan. Vain tilapäiset takatalvilumet ovat olleet muutoksina siinä ajassa.
Vappupäivän aamun viimeinen lumijäänne edellisten kahden päivän takatalvesta kuvattuna linja-autoaseman läheisen alikulkutunnelin vierestä ja Paasikiventien eteläpuolelta Hämeensaaren uimahallille etelälounaaseen maanantaina 1.5.2017 klo. 11:02 - Takatalvilumista puheen ollen tällainen pohjoiseen viettävä luiska pensaidenkin varjostamana oli otollinen lumenviipymäkohta, mutta tätä päivitystä julkaistaessa nuokin ovat jo sulaneet kokonaan pois.
---------
Takatalvea Hämeenlinnassa 29. ja 30.4.2017 - Kolmen kuvan vertailu lumipeitetilanteista >>
Lumipeitetilannetta Paasikiventien varrella ja Vanajaveden rannan äärellä kuvattuna sunnuntaina 30.4.2017 klo. 10:26 - Edellisillan aikana muodostunut lumipeite suli ajankohdalle tyypillisesti jo aamupäivällä tummilta asfalttipinnoilta, koska auringon säteilyteho on tässä vaiheessa voimakasta jo pilvipeitteen läpikin; vastaa samaa tehoa kuin elokuun puolivälissä.
Lumipeitetilannetta lumipyryn aikana Paasikiventien varrella ja Vanajaveden rannan äärellä kuvattuna lauantaina 29.4.2017 klo. 19:34 - Lumipeitteen muodostuminen ensin nurmikoille korostui tämän eilisen päivän iltakuvassa ym. tapaan auringonsäteilyn pidettyä asfalttipintoja lämpimimpinä kohtina vielä auringon laskun lähelläkin.
Lumipeitetilannetta Paasikiventien varrella ja Vanajaveden rannan äärellä kuvattuna lauantaina 29.4.2017 klo. 13:37 - Juuri ennen lumisateen alkua olleesta eilisestä tilanteesta havaitaan, kuinka noiden nurmikoiden tilanne vielä melkein kokonaan ilman uutta kasvua kertoi huhtikuun loppupuoliskon voimakkaasta kylmyydestä; viime vuonna samaan aikaan nurmikot olivat jo melkein kauttaaltaan vihreitä.
Takatalvea Hämeenlinnassa 29. ja 30.4.2017 - Lumisia tilannekuvia eri paikoista >>
Lumitilannetta Hämeenlinnassa Vappuaaton aamupäivällä kuvattuna sunnuntaina 30.4.2017 - Tämä oli ainoa paikka kaupungin keskustassa, josta löysin orvokkeja; poikkeuksellisesti kävelykatu Reskan istutusaltaissa ja kirkon viereisellä muistomerkkipaikalla ei oltu tänä vuonna kylmyyden takia istutettu orvokkeja vielä ollenkaan Vapuksi.
Lumitilannetta Hämeenlinnassa Vappuaaton aamupäivällä kuvattuna sunnuntaina 30.4.2017 klo. 10:47 - Kävelykatu Reskan terassikelit olivat vielä tuohon kellonaikaan suht mahdottomat, mutta iltaan mennessä on jo paljon parempi tilanne.
Lumitilannetta Hämeenlinnassa Vappuaaton aamupäivällä kuvattuna kirkon vieressä sunnuntaina 30.4.2017 - Tässä kuvassa korostuu hyvin em. auringonsäteilyn hyvin lämmittävä vaikutus kivipinnoillekin, joka erottaa tämän lumitilanteen esim. marraskuisista ensilumitilanteista, jolloin lumipeite olisi tasaisemmin ilmenevää ilman erityyppisiä sulamisia. Noissa lumisissa istutusaltaissa olisi normaalisti tähän aikaan sitä em. orvokkikukintaa.
Lumitilannetta Hämeenlinnassa Vappuaaton aamupäivällä kuvattuna Ystävyydenpuistossa sunnuntaina 30.4.2017 - Järvien jäät pystyivät sentään sulamaan kokonaan pois huhtikuun aikana kuun loppupuoliskon yöpakkasista huolimatta, koska maaliskuun leutous oli jäitä jo hyvin heikentänyt ja kun huhtikuussa päivisin auringonsäteilyllä on jo hyvä lämmittävä teho; niinpä tuokin taustan vesi on ollut jo viikon-pari täysin jäätön.
Lumitilannetta Hämeenlinnassa Vappuaaton aamupäivällä kuvattuna Ystävyydenpuistossa sunnuntaina 30.4.2017 - Varhaisimmin perennoista kasvuun lähtee kuvan päivänlilja (Hemerocallis cv.), mutta tänä vuonna tuo kasvunalku on jurottanut pitkin huhtikuuta melkein samanlaisena; kuukauden alkuun verrattuna kasvua on tullut vain vähitellen noin reilu puolet.
Lumitilannetta Hämeenlinnassa Vappuaaton aamupäivällä kuvattuna Paasikiventien ja Viipurintien siltojen välillä sunnuntaina 30.4.2017 - Järvien melko normaali tai jopa hieman normaalia aikaisempikin jäidenlähtö on mahdollistanut veneilykauden avaamista ennen Vappua, vaikka takatalvea onkin ollut; silti vasta hyvin harvoja veneily on innostanut tässä vaiheessa.
Lumitilannetta Hämeenlinnassa Vappuaaton aamupäivällä kuvattuna Paasikiventien etelälaidalla sunnuntaina 30.4.2017 klo. 10:24 - Alemman kuvan kanssa tässä on parivertailu, missä tämä ylempi kuva havainnollistaa puuston lumisulamista ja -varisemista; etualan lumipeitteen tummemmat alueet ovat yläpuolisista punasaarnista (Fraxinus pennsylvanica) varisseiden vesipisaroiden tekemää pisarakuoppatekstuuria.
Lumitilannetta Hämeenlinnassa eilisen lumipyryn aikaan kuvattuna Paasikiventien etelälaidalla lauantaina 29.4.2017 klo. 19:32 - Ylempään kuvaan verrattuna tässä vaiheessa puustoon oli kertymässä lumikuorrutetta eikä etualan lumipeitteelle ollut vielä muodostunut em. pisarointitekstuuria.
Lumitilannetta Hämeenlinnassa eilisen lumipyryn aikaan kuvattuna Paasikiventien etelälaidalla lauantaina 29.4.2017 - Kahden edelliskuvan kuvanottopaikka sisältyi tuohon lumiseen puistomaisemaan; suojalumena satanut pyry oli siis tarttuvaa, joten puustokin sai illaksi ja yöksi hienon lumiharson.
Takatalvea Hämeenlinnassa 29. ja 30.4.2017 - Taiteellisia lumikuvia lopuksi >>
Lumitilannetta Hämeenlinnassa eilisen lumipyryn aikaan kuvattuna lauantaina 29.4.2017 - Eilisillan suojalumipyrystä muodostuneet puiden ja pensaiden lumikuorrutteet olivat hyvinkin upeita tuulensuojapaikoilla, kuten tässä eräässä kurtturuusupensaikossa (Rosa rugosa).
Lumitilannetta Hämeenlinnassa Vappuaaton aamupäivällä kuvattuna sunnuntaina 30.4.2017 klo. 10:39 - Lumikuorrutteita oli pensaissa vielä aaton aamupäivälläkin, kuten tässä seppelvarpukasvustossa (Stephanandra incisa); puusto oli tähän kellonaikaan jo melkein kokonaan lumista varissutta ja sulanutta.
Lumitilannetta Hämeenlinnassa Vappuaaton aamupäivällä kuvattuna sunnuntaina 30.4.2017 - Sinisorsan (Anas platyrhynchos) tepastelujälkiä lumipeitteessä Ystävyydenpuiston hiekkakäytävällä.
Lumitilannetta Hämeenlinnassa Vappuaaton aamupäivällä kuvattuna sunnuntaina 30.4.2017 - Ystävyydenpuiston liuskekivilaattojen väleissä ollutta lunta > Tämäkin havainnollisti hyvin ajankohdan auringonsäteilyn voimaa pilvipeitteen läpikin, kun nämä tummat kivet imivät siitä hyvin sulattavaa lämpöä verrattuna huonommin ko. säteilystä lämmenneisiin kiviväleihin.
Sunday, April 30, 2017
Vapun 2017 tunnelmia - Kasvukauden viivästymisestä, viime päivien kylmyydestä ja lumisateista sekä sääennustetta toukokuun alkuun (Päivitetty!)
Labels:
Hämeenlinna,
järvet,
kasviesittelyt,
kasvukausi 2017,
kasvutilanteita,
kukat,
kuvat,
lumi,
meteorologia,
nurmikot,
pellot,
puistot ja puutarhat,
sää,
Vappu 2017
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment