Saturday, February 20, 2010

Talven 2009 - 2010 kylmin yö (Tähän mennessä...) - Osa 5

Vaikka Etelä-Suomessa ei aivan olekaan saavutettu viime yönä talven kylmimpiä lukemia laajalla alueella, niin on syytä ottaa tämän otsikon alle tarkasteluun viimeaikaiset poikkeukselliset sääolosuhteet. Nimittäin Pohjois-Suomessa on vallinnut talven kylmimmät olosuhteet ja monen vuoden tauon jälkeen on viime yönä saavutettu jopa -40 astetta kylmemmät lukemat! Jo parina edellisenäkin yönä oltiin monin paikoin -40 asteen lähellä. Lisäksi voidaan todeta eteläisen Suomen erittäin voimakkaasta itäviimasta ja tulevasta ensi yön lumimyrskystä se, että myös Etelä-Suomessa vallitsee tällä hetkellä talven ankarimmat olosuhteet ja jopa moneen vuoteen huomattavan ankarat.

Katsotaanpa tässä aluksi tuolla Pohjois-Suomessa olleita alimpia viime yön lämpötiloja (Poimittu taas tuttuun tyyliin Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivun läpötilakäyristä): Oulu -33 astetta, Tornio -32 astetta, Rovaniemi -35 astetta, Kajaani -36 astetta, Kuhmo -41 astetta, Kuusamo -33 astetta, Joensuu -30 astetta, Inari -34 astetta, Utsjoki -38 astetta ja Kilpisjärvi -32 astetta. Kuten huomaamme, niin "pakkaskakun keskus" on ollut Oulusta itään olevalla itärajalla, kun siellä korkeapaineen tyyni alue selkeässä säässä on vaikuttanut tehokkaasti. Ensi yönä voi olla vieläkin kylmempää joillakin paikoilla, mutta sitten on mahdollisuus leudommille öille...

Etelä-Suomessa on siis myös ollut talven kylmimpiin kuuluva yö, vaikka talven ennätyksiä ei ole lounaissaaristoa lukuun ottamatta rikottu; lounaissaariston kylmyyteen on vaikuttanut nyt se, että merialueet ovat jo niin jäässä ja eivät siksi enää tehokkaasti leudonna edes saaristossa. Alimpia lämpötiloja viime yöltä: Maarianhamina -19 astetta, Turku -19 astetta, Pori -20 astetta, Hämeenlinna -22 astetta, Tampere -22 astetta, Helsinki -21 astetta, Vantaa -22 astetta, Lahti -24 astetta, Lappeenranta -25 astetta, Kotka -24 astetta, Jyväskylä -26 astetta ja Ilomantsi -34 astetta (Tämä lukema on talven kylmin tällä paikalla).

Olen myös päivittänyt nyt eiliseen sääennusteeseeni ensi viikon tilanteisiin tulleet muutokset ja hyvin kylmältä näyttää edelleen; Erittäin ankaraa talvea kovien pakkasten, tuulten ja lumipyryjen takia; ensi viikolla pakkanen, tuulet ja ajoittaiset lumisateet heikompia (Päivitys!).

No comments: