Friday, April 30, 2010

Arboretumprojektia: Taimikasvatuspaikan tyhjennyksen viimeistely ja hyvästijättö ko. paikalleTällä viikolla siirtämistäni taimista esimerkkinä kukkimaan alkavaa punamarjakanukkaa (Cornus mas); tämä laji on ollut erittäin hyvä yllätys hyvinvointinsa takia (Pidetty arkana). Kuvattu maanantaina 26.4.2010 Sipoossa.
Arboretumalueelle viime joulukuussa siirtämieni havupuiden tilannetta; mm. havaittavissa jonkin verran taipumista päättyneen talven poikkeuksellisen lumitaakan takia. Kuvattu maanantaina 26.4.2010 Sipoossa.
Tyhjennetty taimikasvatuspaikkani; jäljellä vain kuolleiden taimien purkkimultapaakut ja seuraavalle viljelijälle / alueen puheenjohtajalle jättämäni ylimääräiset taimet.Viime vuoden lopussa alkoi arboretumprojektissani vaihe, jossa taimikasvatuspaikasta luopumisen takia jouduin siirtämään taimet ko. palstalta itse arboretumalueelle. Tässä on viime joulukuun kirjoitukseni aiheesta: Arboretumprojektin vaikeuksia: Taimien siirto arboretumalueelle taimikasvatuspaikasta luopumisen takia ja Taimikasvatuspaikan tyhjennysprojekti keskeytynyt kovan talven takia.

Tällä viikolla tämä taimipalstan tyhjennysprojekti jatkui ja tavoitteena ollut "Vappuun mennessä tyhjäksi" täyttyi tänään äsken. Taimipalsta oli käytössäni vuodesta 2005 lähtien, jolloin se korvasi vanhempieni omakotitalon pihalla Mäntsälässä olleen taimipalstan. Kun nyt olen luovuttanut palstan pois, niin voin paljastaa ko. paikan: Kasvatusmahdollisuuden minulle tarjosi Helsingin Siltamäessä ollut palstaviljelyalue (Pohjois-Helsingissä Keravan moottoritien ja Keravanjoen vieressä), josta tuo alin tänään ottamani kuva on.

Sain poikkeusluvalla mahdollisuuden puuvartisten lajien kasvattamiseen ko. palstalle tuona vuonna 2005 silloisten töideni kautta, jossa ko. alueen silloinen puheenjohtaja oli myös töissä ja hän antoi tämän mahdollisuuden. Uusi puheenjohtaja oli kuitenkin viime keväänä sitä mieltä, että tähän kevääseen mennessä minun täytyy poistua. No, ymmärrettäväähän se on, kun paljon muitakin viljelijöitä on tyrkyllä alueelle.

Joka tapauksessa tavallaan hyvää tässä on nyt se, että taimet ovat jo valmiina itse arboretumalueella odottamassa istuttamista. Inspistä istuttamiseen onkin viime vuotta enemmän, mutta resurssipula aiheuttanee yhä sen, että en pääse paikalle niin usein kuin haluaisin, kun mm. autolla ajeleminenkin maksaa maltaita; uskomattoman paljon ja kalliisti meni bensaa tähän tyhjennysprojektiin, kun esim. tällä viikolla suhailin edestakaisin viitenä päivänä. En nyt mainitse tässä mitä lajeja kaikkiaan paikkaansa vaihtoi, mutta sitten istuttamisen alettua mainitsen taas istutusvuorossa olleet lajit...

Kokemuksena tuolla Siltamäen palstalla viljely oli varsin hyvä, koska mm. kastelumahdollisuus oli erinomainen; vesipisteestä suoraan letkun kanssa. Myös paikan aurinkoisuus oli tietenkin hyvää laatua, mutta joillekin lajeille se oli ehkä vähän turhankin paahteista. Halla tosin vierailee alueella aika herkästi syksyllä ja keväällä, joten arkojen lajien lehdet kokivat hallavaurioita joka syksy jo ennen monia muita alueita pääkaupunkiseudulla. Vaivana olivat myös peltomyyrät, jotka söivät talvisin välillä paljonkin taimiani. Palstan ympäri virittämäni kanaverkkoaidan avulla sain kuitenkin torjuttua jänikset ja citykanit. Muurahaiset olivat vain vähän ongelmana; yleensähän jotkin lajit suosivat taimipurkkien multia pesiensä tekoon. Talvisin jotkin arimmat lajit (Mm. suvuista Koelreuteria, Catalpa ja Paulownia) kokivat tiensä pään, kun minulta poistui Mäntsälässä ollut mahdollisuus (Ko. omakotitalo myytiin pois) arkojen lajien talvisäilytykseen nolla-asteisessa kylmävarastossa.

Nyt minulla ei siis ole ollenkaan taimikasvatuspaikkaa, mutta toisaalta ei ole tällä hetkellä tarvettakaan uusien puiden ja pensaiden kasvattamiseen eikä se olisi viisastakaan resurssipulan takia. Tilanne on minulle kuitenkin uusi, sillä itse siemenistä asti tekemäni puiden ja pensaiden kasvattaminen vuodesta 1994 lähtien on näin katkennut kokonaan toistaiseksi. Eipä sitten muuta kuin HAUSKAA VAPPUA!

No comments: