Sunday, June 20, 2010

Viikon 24 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 3Keskustan kirkon eteläpuolella oleva muistomerkki orvokki-istutuksineen (Viola sp.) kuvattuna lauantaina 19.6.2010 Hämeenlinnassa. Hallanarkojen kesäkukkien varoaika oli jo poistunut kesäkuun alussa, mutta siitä huolimatta näitä pakkasenkestäviä orvokkeja voidaan toki jättää kukkimaan pidemmälle kesään eikä niitä tarvitse korvata esim. begonioilla tms.; tässä yhä hyvä esimerkki sinivalkoisesta sommittelusta niiden avulla.
Näkymä rehevälle niitylle kuvattuna lauantaina 19.6.2010 Hämeenlinnassa. Tämän viikon tunnelmakuvat sarjan edellisessä osassa 2 esittelin nämä lajit erikseen, mutta tässä kuvassa ne ovat yhdessä osana maisemanäkymää (Paikka on Anttilan tavaratalon vieressä länsireunalla). Keltaisena kukki niittyleinikki (Ranunculus acris) ja valkoisena koiranputki (Anthriscus sylvestris).
Näkymä Vanajaveden rannalla kuvattuna perjantaina 18.6.2010 Hämeenlinnassa. Kuvassa kukkiva töyhtöangervo (Aruncus dioicus) on tällä paikalla sen verran kitukasvuista, että lehtien kevätväritystä säilyy jopa kukinnan yli. Muutoin tällä paikalla (Paasikiventien eteläreunalla järveä vasten olevalla rantamuurilla) ko. lajin massaistutus on hyvä esimerkki perennaestetiikan suosimisesta.
Näkymä Vanajaveden rannalla ravintolalaivojen Teemu ja Tyyne äärellä kuvattuna perjantaina 18.6.2010 Hämeenlinnassa. Huomio kiinnittyi mm. noihin orvokki-istutuksiin. Niitä suositaan näemmä ruukku- ja astiaistutuksissakin paljon toukokuun puolelta saakka, kun ne ovat hallankestäviä. Tällä kohdalla pienilmastolliset olosuhteet ovat kuitenkin hallaa torjuvia tuon järven ansiosta.
Taajamametsänäkymä kuvattuna torstaina 17.6.2010 Espoon Tapiolassa. Lehtipuiden lehvästöjen tultua täysikokoon ja täyteen vihreyteen olivat metsien varjot sen mukaisesti syvimmillään hienona kontrastina auringon paisteen kanssa. Tällä kohdalla on mm. kotipihlajia (Sorbus aucuparia), metsävaahteroita (Acer platanoides), haapoja (Populus tremula) ja rauduskoivuja (Betula pendula) luomassa metsän siimesmäistä tunnelmaa.
Näkymä Töölönlahdelle luoteeseen kuvattuna torstaina 17.6.2010 Helsingin Kaisaniemessä. Merivesi Suomenlahdella pysyi viikon mittaan edelleen varsin viileänä ollen sisälahdissa korkeintaan +15 ja +20 asteen välillä ja ulapalla paikoin alle +15 asteen. Tässä kuvassa nähdään myös hienon sekavasti orgaaniselta näyttänyt kumpukerrospilvitilanne.
Näkymä kasvitieteellisessä puutarhassa kuvattuna torstaina 17.6.2010 Helsingin Kaisaniemessä. Tässä aikaisemminkin esitellyssä yleisnäkymässä perennat olivat ottaneet yhä rehevämmän osan ja taustan puusto oli saavuttanut lähes kokonaisen syvän kesävihreyden. Koristeomenapuuryhmän (Malus sp.) kukintakin oli jo ohi. Oikeassa etukulmassa virmajuuret (Valeriana sp.) olivat aloittaneet kukintansa.
Näkymä kasvitieteellisessä puutarhassa kuvattuna torstaina 17.6.2010 Helsingin Kaisaniemessä. Havainnollistava kuva siitä, kuinka perennasommittelussa samaan aikaan kukkivia ja lehtivaiheessa olevia lajeja voidaan tarkastella yhdessä; takana kukassa oli töyhtöangervo (Aruncus dioicus) ja etualalla vuorikaunokki (Centaurea montana). Lehtevä korkea "tötterö" on jaloritarinkannus (Delphinium "Blue Bird"), jonka kukinnan alkuun oli vielä vajaa kuukausi.
Näkymä kasvitieteellisessä puutarhassa kuvattuna torstaina 17.6.2010 Helsingin Kaisaniemessä. Havainnollistava kuva siitä, kuinka perennasommittelussa samaan aikaan kukkivia lajeja voidaan tarkastella yhdessä; etualalla kukki idänunikko (Papaver pseudo-orientale) ja taustalla töyhtöangervo (Aruncus dioicus). Molemmat olivat kukassa edellisviikollakin ja näin kukinta venyi kiitos viileiden säiden.
Näkymä kasvitieteellisessä puutarhassa kuvattuna torstaina 17.6.2010 Helsingin Kaisaniemessä. Etualan kokoelma jaloangervoja (Astilbe arendsii -hybr.) oli vielä lievästi kevätväreissään ja niiden kukinnan alku oli vielä n. kuukauden päässä. Taustalla edellisviikolla esittelemäni orvokki-istutus oli sen sijaan yhä erittäin näyttävässä kukassa.
Kesäkukkaryhmä Tapiolan keskustassa kuvattuna maanantaina 14.6.2010 Espoon Tapiolassa. Viime kesänä tällä samalla kohdalla oli samanlainen kesäkukkaryhmä ja sitä mainostettiin tapiolalaisten lasten istuttamaksi. Idea oli hieno ja tein siitä jutun tähän blogiin --> Kasviestetiikka ja lapset: Erinomainen esimerkki Espoon Tapiolasta. Nyt ko. kukkaryhmää ei ole mainostettu mitenkään, mutta hieno kokoelma markettaa (Argyranthenum frutescens), tulisalviaa (Salvia splendens) ja samettikukkaa (Tagetes sp.) oli tällä kertaa istutettuna.
Näkymää ryhmäruusuistutusten (Rosa sp.) yli koristevesialtaalle kuvattuna maanantaina 14.6.2010 Espoon Tapiolan keskustassa. Näiden ruusujen kasvu oli vielä siinä vaiheessa, että punaruskeaa kevätväritystä oli hieman jäljellä uusimmissa lehdissä ja kukinnan alkuun oli vielä parisen viikkoa. Kevätvärien vaihtelut olivat selvästi nähtävissä eri lajikkeiden välillä, mikä on myös yksi sommitteluperuste.

No comments: