Saturday, May 21, 2011

Poutaisesta kesälämmöstä ukkostavan rankkasateisuuden kautta tuulisen viileään alkukesäepävakaisuuteen (Päivitys!)



Skandinaviaa ja Suomea on vaivannut tällä viikolla lännestä tulleiden matalapaineiden sarja, joka on pitänyt yllä vaihtelevan epävakaista ja ajoittain sateista sekä viileähköä länsivirtaustyyppiä. Lapissa on ollut ajoittain jopa koleaa ja hyvinkin sateista matalapaineiden reitin keskellä. Muualla Euroopassa länsivirtauksen viileyttä ja ajoittaisia kuurosateita oli aluksi hieman myös Länsi-, Keski- ja Itä-Euroopassa, mutta nyttemmin ilmamassat ovat lämmenneet etenkin idässä jo helteeksikin. Helleilmamassassa on kuitenkin tullut päivittäin ukkoskuuroja. Britteinsaarilla on ollut monta päivää matalapaineisempaa ja viileämpää muuhun Eurooppaan nähden; etenkin eilisestä alkaen. Välimerellä on ollut kesälämmintä ja helteistäkin, mutta sielläkin ajoittain ukkoskuuroja. Länsi-Venäjällä sää on lämmennyt kesäiseksi laajasti lounaasta käsin ja alkuviikosta alkaen, mutta Skandinavian ja Suomen yli itään liikkuneet matalapaineet ovat aikaisemmasta ennusteesta poiketen pitäneet Jäämeren läheistä Länsi-Venäjää vielä ajoittain koleanakin muuta aluetta runsaampine sateineen.

Tänä viikonloppuna ja ensi viikon ma - ti Britteinsaaret saavat tuta erittäin voimakasta matalapainetoimintaa kahden voimakkaan osakeskuksen myötä rajuine tuulineen ja runsaine sateineen. Näiden vaikutus kattaa myös Skandinavian ja Suomenkin ensi viikon puoliväliin asti; Suomeen aluksi lämpöaaltoa tänä viikonloppuna. Muualla Euroopassa lämmin ja vain ajoittain kuurosateinen sää jatkuu; lämpimintä on itäosissa ja Välimerellä, missä iltapäivän ukkoset ovat edelleen paikoin mahdollisia helleilmamassassa. Ensi viikon alusta alkaen jonkin aikaa näyttäisi vaikuttavan korkeapaineen kiila Britteinsaarten yli kohti Itä-Eurooppaa, joka painaisi tuota ukkostavaa helleilmamassaa etelämmäksi Välimerelle; näin kuiva ja aurinkoisempi, mutta vähän viileämpi sää vallitsisi Länsi-Euroopasta Mustanmeren lähelle (Britannia sen sijaan lämpenee). Venäjällä vaikuttaa aluksi vaihtelevassa ilmanpainekentässä enimmäkseen kesäisen lämpimät ja ajoittain kuurosateisen epävakaiset säät ja hellettä voi olla lähinnä vain Mustanmeren pohjois-koillispuolella. Jäämeren lähellä on vielä lähinnä vain keväisen viileää. Ensi viikon alusta alkaisi selvempi länsi-lounaisvirtausvaihe... Ti - ke vaiheilla Britteinsaarten länsipuolella kehittyvä uusi matalapaine ja sen jälkeen vielä toinen epävakaistavatkin Länsi-Eurooppaa ja Skandinaviaa - Suomea loppuviikoksi varsin paljon, mutta samalla se mahdollistaa helleilmamassojen nousemista ajoittain pohjoisemmaksi Itä-Eurooppaan. Länsi-Venäjä saa aluksi ke - to viileää ilmamassaa lännestä käsin tämän Skandinavian - Suomen matalapainetoiminnan myötä, mutta loppuviikolla siellä alkaisi huomattavasti laajenemaan hyvin kesäinen helleaalto...

Kasvukauden eteneminen / alkaminen on ollut vielä heikkoa - olematonta Lapissa em. koleudesta johtuen ja puustot pohjoisimmissa osissa eivät ole vieläkään edes puhjenneet lehteen. Sen sijaan hyvin kapean hiirenkorva - puolilehtivyöhykkeen eteläpuolella täysilehtisyyden raja on jo lähestynyt hitaasti pohjoisemmaksi Etelä-Skandinaviassa ja jo Etelä-Suomea hipoen. Venäjällä kesäinen sää on sen sijaan edistänyt puustoja ja kasvua täysilehtisyyteen nopeasti jo laajallakin alueella Moskovan pohjois-koillispuolella, mutta Jäämeren rannalla on sielläkin paikoin vasta hiirenkorvavaihe alkamassa. Etelä-Skandinaviasta Moskovaan ulottuvan vyöhykkeen eteläpuolella onkin ollut jo pitkään täysikesäinen kasvukauden vaihe. Jatkossa tänä viikonloppuna ja osin alkuviikolla Lappiin saakka tulee sen verran lämmintä ilmamassaa, että kasvukausi saa siellä hyvää alkusysäystä, mutta sitten on taas viileämpää ja junnaavampaa kasvua. Muualla kasvu jatkuu selvässä etuajassa (Etenkin Euroopassa) vähintään normaalisti ja hellealueilla tavanomaista nopeamminkin eikä kuivuuskaan pahemmin vaivaisi hellealueilla melko yleisten ukkossateiden turvin.

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

La 14.5. - Korkeapaineen oltua idässä-koillisessa ja matalapaineen osakeskuksen synnyttyä Etelä-Skandinaviaan heikko okluusiorintama siirtyi hitaasti Suomen lounaiskulmalta koilliseen; siihen liittyi pilvisessä säässä heikkoa - kohtalaista kuurottaista sadetta, joka painottui päivän aikana länsiosiin. Idempänä oli poutaa ja vaihtelevaa pilvisyyttä. Itä-kaakkoistuulet heikkenivät vähitellen ja illalla etelä-kaakkoistuulet olivat jo heikkoja. Yölämpötila oli +5 asteen vaiheilla; leudointa lounaan pilvisimmillä alueilla. Päivälämpötila oli +15 asteen vaiheilla; lämpimintä sateettomilla alueilla.

Su 15.5. - Korkeapaine pysyi Venäjällä ja pieni matalapaine Etelä-Skandinaviassa. Edellispäivän okluusiorintama heikkeni Suomen päällä pois, mutta tuo lännen matalapaine toi vähitellen lounaasta uuden okluusiorintaman illaksi lounaiskolkkaan. Pilvisyys pysyi koko päivän runsaana ja siinä oli vain vähän rakoilua. Heikkoja kuuroja tuli siellä täällä, mutta tuo uusi rintama toi illalla lounaaseen lisää yhtenäisempää sadetta kapeana nauhana. Etelätuulet olivat heikkoja - ajoittain kohtalaisia. Yölämpötila oli +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila +11 ja +15 asteen välillä.

Ma 16.5. - Tuo Etelä-Skandinavian matalapaine sulautui osaksi laajempaa lännen matalapainetta ja sen okluusiorintama liikkui yön ja aamun aikana Suomen yli itäkoilliseen; alueella yöstä puolille päiville oli pilvistä ja ajoittain satoi heikosti - kohtalaisesti vettä etelätuulten oltua heikkoja - kohtalaisia. Iltapäivällä ja alkuillalla rintaman jälkeen länsilounaistuuli oli kohtalaista ja vaihtelevassa pilvisyydessä oli sadekuuroja siellä täällä; eniten sisämaassa. Loppuiltana kuurot vähenivät. Yölämpötila oli vajaassa +10 asteessa ja päivälämpötila +10 ja +15 asteen välillä.

Ti 17.5. - Matalapaineen painopiste oli Skandinaviassa ja Lapissa, missä yksi osakeskus muodostui ja liikkui lännestä kohti Etelä- ja Keski-Suomea rintamasysteeminsä kera; aluksi vallitsi runsaspilvinen, mutta poutainen ja kohtalainen länsi-lounaisvirtaus. Illaksi tuo rintama toi kohtalaista - paikoin rankkaa vesisadetta lounaistuulten voimistuttua ajoittain navakaksi; itäosissa ei vielä satanut. Yölämpötila oli +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila +12 ja +15 asteen välillä.

Ke 18.5. - Matalapaine ja sen mukana tuo em. okluusiorintama ylittivät Etelä- ja Keski-Suomen yöllä, jolloin satoi vielä hetken aikaa kohtalaisesti; lännestä kuitenkin poutaantui nopeasti ja tuulet kääntyivät länsiluoteeseen ollen kohtalaisia - puuskissa ajoittain navakoita iltaan saakka. Aamusta iltapäivään oli vaihtelevaa pilvisyyttä ja sisämaassa vain yksittäisiä heikkoja sadekuuroja. Illalla länsituulet heikkenivät ja sää selkeni lähes kokonaan, mutta lännestä lähestyvä uusi rintamasysteemi alkoi tuoda yläpilvilauttoja. Yölämpötila oli +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila +15 asteen vaiheilla.

To 19.5. - Pohjois-Atlantilta venyi matalapainetta kohti Lappia ja siihen liittyvä okludoituva rintamasysteemi ylitti Suomen itään päivän aikana; yöllä oli vielä lähinnä vain yläpilvilauttailua, mutta aamusta iltapäivään rintaman ylitykseen liittyi runsaassa pilvisyydessä heikkoa - kohtalaista sadetta. Illalla sää selkeni taas lähes kokonaan, mutta oli utuista kosteammassa ilmamassassa. Länsi-lounaistuulet olivat enimmäkseen kohtalaisia koko päivän; rintaman tienoilla ajoittain navakoitakin. Yölämpötila oli +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila +11 ja +15 asteen välillä.

Pe 20.5. - Heikkenevää matalapainejonoa oli Pohjois-Atlantilta Lapin yli itään ja Suomen eteläreunalle alkoi muodostua heikkoa korkeapainetta (Sen eteläpuolelle oli alkanut myös muodostua voimistuvaa hellettä); yöllä vallitsi heikkenevä länsivirtaus vähäpilvisessä, mutta utuisen ja usvaisen / paikoin sumuisenkin kosteassa ilmamassassa. Loppupäivänä länsituuli oli heikkoa - kohtalaista ja kuivuneessa ilmamassassa oli muutoin lähes selkeää, mutta iltapäivällä oli tyypillisiä sisämaan kumpupilviä. Yölämpötila oli +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila oli sisämaassa +19 asteen vaiheilla ja etelärannikolla parisen astetta alempi.

La 21.5. - Tänään Britteinsaarten länsipuolelta Norjanmerelle on vellomassa voimakasta matalapainetta, josta yksi pieni osakeskus irtoaa Lapin yli itään; tähän liittyy heikon rintamasysteemin ylitys Suomen yli, joka tuo vaihtelevaa pilvisyyttä poutasäässä Etelä-Suomeen sekä vähän lämpimämpää ilmamassaa kohtalaisissa - ajoittain navakoissa länsi-lounaistuulissa. Yölämpötila oli heikkotuulisessa ja selkeässä säässä sisämaassa paikoin jopa vajaassa +5 asteessa (Alavilla mailla paikoin hallaa), mutta muutoin reilussa +5 asteessa. Päivälämpötila voi kohota ainakin sisämaassa paikoin +20 asteen vaiheille. Illalla sää selkenee ja tuulet heikkenevät korkeapaineen voimistuessa Suomen eteläreunan lähellä.

Tuo kuva on otettu Espoon Tapiolassa keskiviikkona 18.5.2011 ja siinä nähdään erään koristelammen vesikasvillisuutta. Kyseessä on uuden kasvunsa ja edellisvuoden vanhan lehtijätteensä kera leveäosmankäämi (Typha latifolia), jonka uudet lehdet ovat muihin ruohovartisiin lajeihin verrattuna melko myöhäisiä kasvuun lähtijöitä. Tällä viikolla kasvukausi on kuitenkin edennyt jo niidenkin osalta selvässä etuajassa, jota kuvaa vertailuksi mm. tuomen (Prunus padus) täysi kukinta ja nurmikoilla voikukkien (Taraxacum officinale) kukintahuipentuma.

Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä maanantaina 23.5.2011 klo. 17:10) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->

Su 22.5. - Iltapäivään saakka Suomen eteläreunalla oleva korkeapaine pitää pintansa, jolloin heikoissa lännen ja etelän välisissä tuulissa on enimmäkseen selkeää yölämpötilan ollessa +5 asteen vaiheilla (Sisämaan arimmilla alavilla mailla hallanvaaraa) ja päivälämpötilan kohotessa +20 asteen vaiheille - paikoin vähän ylikin. Illalla korkeapaine alkaa siirtyä itään lännessä vaikuttavan voimakkaan matalapaineen pakottamana; etelätuulet alkavat voimistua ja lännestä tulevan rintamasysteemin etummaista ylä-keskipilvilauttailua alkaa tulla länsiosiin.

Ma 23.5. - Hyvin voimakasta matalapainetoimintaa on Britteinsaarilta Norjanmerelle, jossa Norjanmerellä olevaan osakeskukseen liittyvä rintamasysteemi ylittää Suomen päivän aikana itään. Sen itäpuolella etelästä virtaa navakassa etelätuulessa erittäin lämmintä ilmamassaa kohti Suomea, mutta illaksi navakka länsituuli tuo viileämpää ilmamassaa tilalle. Tilanne on mielenkiintoinen, sillä rintaman ylitys mahdollistaa runsaitakin rankkasateita ja kesän ensimmäiset kunnon ukkoset paikoitellen... Illalla sää selkenee osaksi rintaman jälkeen. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla ja ennen rintamaa idässä päivälämpötila voi kohota selvästikin yli +20 asteen. Sateen alettua lämpötila laskee nopeasti +10 ja +15 asteen välille. Ennuste on pitänyt kutinsa erittäin hyvin.

Ti 24.5. - Britteinsaarilta kohti Keski-Norjaa ja lopulta Lappia näyttää liikkuvan myrskyisän raju matalapaine, jonka rintamasysteemi ylittää Suomen itäkoilliseen iltapäivällä ja illalla; aluksi yöllä ja aamulla vallitsee vähäpilvinen, mutta kohtalaisen - navakan länsituulinen sää yölämpötilan pysyessä +5 ja +10 asteen välillä. Iltapäivällä ja illalla nopean pilvistymisen myötä tulee ajoittain vesisateita navakan - ajoittain jopa kovan puuskaisessa lounaistuulessa päivälämpötilan ollessa +15 asteen vaiheilla. Myöhään illalla tuulet kääntyvät vähän heikkenevinä länteen ja sää selkenee osaksi. Ennuste pitää edelleen melko hyvin kutinsa, mutta päivälämpötila voi kohota etenkin pouta-alueilla lähelle +20 astetta ja tuo rintamasade on vähäisempää ja hajanaista.

Ke 25.5. - Voimakkaan, mutta vähitellen heikkenevän matalapaineen painopiste jää Lappiin ja Jäämerelle; ko. alueella vallitsee kohtalainen - ajoittain navakka länsivirtaus, jossa vaihtelevassa pilvisyydessä etenkin sisämaassa ja iltapäivällä voi tulla sadekuuroja. Yölämpötila on +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila +15 asteen vaiheilla. Tuulet kääntyvät yöllä länteen ja heikkenevät enimmäkseen kohtalaisiksi. Kuurosateita tulee etenkin iltapäivällä lähinnä kuitenkin sisämaassa ja lämpötilat ovat ym. kaltaiset.

To 26.5. - Tuon Jäämerelle asettuvan ison matalapaineen eteläreunalla näyttäisi tässä vaiheessa liikkuvan pieni matalapaineen osakeskus rintamasysteeminsä kera Suomen yli itään; rintaman ylityksen kohdalla runsaampaa pilvisyyttä ja kuurottaisia sateita runsaammin kuin muutoin. Länsituulet olisivat yhä voimakkaita ja illalla luoteeseen kääntyviä tuulia. Yölämpötila olisi yhä +5 ja +10 asteen välillä, mutta päivälämpötila saattaisi jäädä etenkin sadetilanteessa vain +10 ja +15 asteen välille. Tuo osakeskus jää heikoksi ja kohtalaiset tuulet kääntyvät luoteeseen jo yöllä. Pilvisyys vaihtelee ja edelleen sadekuuroja voi tulla; kuitenkin edellispäivää vähemmän. Lisäksi korkeapaineen selänne tuleekin jo illaksi lounaasta edeltäen Britteinsaarten länsipuolella ti - ke muodostunutta uutta pienen pippurista matalapainetta; illalla tilapäisesti selkenevää ja tyyntyvää.

Pe 27.5. - Länsi-luoteistuulet heikkenisivät ja sää olisi vähäpilvisen poutaista, mutta lännestä uhkaisi uuden matalapaineen kera taas rintamasateita pian perään. Tuo Britteinsaarten länsipuolella muodostunut uusi matalapaine lähestyisi ja toisikin jo aamuyöllä lounaasta rintamasateita ja ko. sadealue viilettäisi voimakkaissa lounaistuulissa nopeasti yli iltapäivään mennessä (Taas mahdollisesti ukkosta); yölämpötilat +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila +15 asteen vaiheilla - sään osaksi poutaannuttua lähes +20 astetta.

Tuo uusi matalapaine ja sen perään toinen jäisivät vaikuttamaan länsi-luoteispuolelle vielä lauantaiksi, joka tietäisi kuurosateita ainakin iltapäivällä ja länsipainotteisesti. Sitten korkeapainetta muodostuisi Suomen kaakkoispuolelle ja matalapainetoiminnan jatkuessa uudistuvana lännessä olisi ainakin lyhytkestoinen mahdollisuus su - ma hyvin lämpimään ilma-annokseen etelästä... Lisäksi mielenkiintoisesti (ja viimein) alkaisi Itä-Eurooppaan ja Venäjälle muodostua laajaa helleaaltoa viikonlopusta alkaen, mistä jatkossa voi Suomikin saada osansa. Lisää seuraavassa varsinaisessa ennusteessani.

Kasvukausi on siis edelleen viileähköstä säästä huolimatta noin viikon edellä tavanomaisesta aikataulusta Etelä-Suomessa merkiten tuon tuomen täyden kukinnan lisäksi mm. hopeasalavan (Salix alba "Sibirica") täyttä kukintaa, jo paikoin alkanutta omenapuiden (Malus sp.) kukintaa, tammien (Quercus robur) puolilehtisyyttä ja täyttä kukintaa, puistolehmusten (Tilia X vulgaris) puolilehtisyyttä, koivujen (Betula sp.) täysilehtisyyttä vetreimpien osalta, monien kuusten (Picea sp.) kerkkävaihetta ja kukintaa sekä lehtien puhkeamiseltaan yksilöittäin hyvin vaihtelevien haapojen (Populus tremula) lehtitilannetta lähes täysilehtisistä hiirenkorvavaiheisiin. Metsävaahtera (Acer platanoides) on kehittymässä puolilehdestä täyteen lehteen lenninsiivellisten hedelmien ollessa kukinnan jälkeisessä nopeassa kasvuvaiheessa.

Jatkossa tämä viikonlopun ja osaksi alkuviikon lämmin jakso edistää kasvua sen verran, että ensi viikolla näemme jo tuomen ja hopeasalavan kukinnan päättyvän, omenapuiden täyttä kukintaa yleisesti, pihasyreenien (Syringa vulgaris) alkavaa kukintaa, balkaninhevoskastanjan (Aesculus hippocastanum) kukintaa, haapojen lähes kaikkien yksilöiden täysilehtisyyttä kera valkovillaisen hedelmävaiheen, lämpimimpien paikkojen alkavaa mäntyjen (Pinus sp.), lupiinien (Lupinus polyphyllus) ja koiranputkien (Anthriscus sylvestris) kukintaa, varhaisimpien heinien alkanutta kukintaa sekä myöhäisimpien lehteentulijoiden hiirenkorvavaihetta, joita näyttävät esim. kasvitieteellisistä puutarhoista ja arboretumeista löytyvät harvinaiset jumaltenpuu (Ailanthus altissima) ja maakkia (Maackia amurensis). Myöhäisimpien kasvuun lähtijöiden joukkoon voidaan lukea myös hopeakuusen (Picea pungens "Glauca) ja douglaskuusen (Pseudotsuga menziesii) kerkkääntymiset.

Noista tuo jumaltenpuu on arka ja mainitsenkin sen myötä tässä jo vihjeenä, että ensi viikolla menen tekemään Kaisaniemen kasvitieteelliseen aikaisemmin lupaamaani (Talven 2010 - 2011 ankarien pakkasten aiheuttamia pakkastuhoskenarioita aroille kasveille: Alustava arviopaketti) viime talven pakkastuhojen ilmenemisen kartoittamista, josta seuraa raporttia pian ko. käynnin perään...

Maaperä on ollut siellä täällä varsin kuivaa edelleen sateista huolimatta, koska paikoin sademäärät ovat jääneet melko vähäisiksi. Tämä on hankaloittanut paikoin maanviljelyssä viljojen oraantumista ja paikoin pelloilla nähdäänkin epätasaista vihertymistä. Toisin paikoin on puolestaan jo ajankohtaan nähden hyvin rehevän vihreää kasvua. Helpotusta kuivuuteen pitäisi tulla viimeistään maanantaina tuon runsaan ja ukkostavan sadealueen myötä. Paikoin vettä saattaa olla tulossa jopa lieväksi tulvimiseksi astikin ja ensi viikolla on tulossa lisääkin sateita ma jälkeen, joten jokienkin virtaamat ovat vähän nousussa ma alkaen.

Vesistöjen pintalämpötilat ovat laskeneet viileän sään takia järvissäkin paikoin +10 asteen tienoille aikaisemmista jopa reiluista +15 asteen lämpötiloista. Merellä ulappalämpötilat ovat olleet pääasiassa +5 ja +10 asteen välillä ja sisälahdissa +10 asteen vaiheilla. Tämä viikonlopun lämpöaalto nostaa järvivesien lämpötiloja uudestaan lähemmäksi +15 astetta, mutta ensi viikolla voi olla taas parin asteen viilenemistä edessä näistä uusista huippulukemista. Merivesi kuitenkin alkaa lämmetä joka tapauksessa hitaasti ja tasaisen varmasti auringonsäteilyn tehon ollessa jo lähes kesäpäivänseisauksen veroista.

No comments: