Friday, May 27, 2011

Viileähköä, epävakaista ja ajoittain tuulista; ensi viikon alussa tilapäinen helleaalto (Päivitys!)




Suomeen viime viikonloppuna ja osin maanantaina ulottuneen lämpöaallon jälkeen lännestä Jäämerelle ulottunut matalapainetoiminta on pitänyt Skandinaviaa ja Suomea viileähkönä ja epävakaisena - ajoittain sateisena. Sama matalapainetoiminta on vaikuttanut erityisen paljon Britanniaan; pääasiassa viileää sekä ajoittain erittäin tuulista ja sateista. Muualla Euroopassa on ollut kesäisempää, vaikkakin kuuro- ja ukkossateita ajoittain ja helleilmamassat ovat pysyneet pääasiassa Välimerellä ulottuen ajoittain Keski-Euroopan eteläosiin ja Mustanmeren pohjoispuolelle. Venäjällä kesäiseksi lämmennyt sää on alkanut vähitellen vallita Jäämeren rannalle saakka, mutta tuo em. matalapainetoiminta on tuonut viime päivinä Suomen välittömille itäpuolisille alueille viileää lännestä ja tänään Venäjälle on siirtynyt sen mukana myös oma matalapaineensa sateineen ja ukkosineen.

Jatkossa viikonlopun aikana Keski- ja enemmän Itä-Eurooppaan alkaa muodostua korkeapaine, jossa poutasäässä alkaa muodostua hellettä (Aluksi paikoin kuitenkin ukkoskuuroja). Britannia saa kuitenkin vielä länsituulilla viileää epävakaisuutta pohjoispuoleltaan kohti Skandinaviaa ulottuvan matalapainetoiminnan takia; Skandinavia ja Suomi pysyvät myös viileinä ja epävakaisina sekä ajoittain tuulisina. Venäjällä tuo uudestaan säätä viilentänyt matalapaine kaikkoaa ja enimmäkseen poutaisilla länsi-lounaistuulilla sää alkaa taas lämmetä kesäisemmäksi.

Ensi viikon alussa Itä-Eurooppaan muodostunut helleilmamassa ulottuu tilapäisesti Suomeen saakka, mutta siirtyy kuumentamaan sitten Venäjää, kun lännestä tulee matalapaineen mukana viileämpää ukkosen kera. Viileämpää ja vähän epävakaista tulee lännestä aluksi ja yhä myös Länsi-Eurooppaan (Samalla idän hellettä rajaavan rintamavyöhykkeen tienoilla ukkosia etenkin Keski-Euroopassa liikkeessä itään) ja etenkin Britanniaan, mutta puolenviikon maista alkaen iso korkeapaine muodostuisi ko. alueelle alkaen muodostaa sinne helleaaltoa (Korkeapaine voisi muodostua myös lännemmäksi; viileämpää...); samalla Skandinavia olisi viileähkö ja epävakainen hajanaisen matalapaineen alueella ja Mustanmeren tienoillakin olisi matalapainemuodostusta ukkosineen ja sen myötä Itä-Euroopassa viilenevää. Venäjällä jatkuisi helleaalto laajastikin paikallisine ukkosineen, mutta myös laajan matalapaineen muodostumisen vaihtoehto on sinne olemassa; silloin viilenevää ja runsaasti ukkosia... Välimerellä on koko ajan kohtalaisen helteistä ja ajoittain ukkosia.

Kasvukaudesta sen verran, että kaikkialla muualla kasvu on edennyt täyteen kesään paitsi vielä Keski-Skandinaviasta Etelä-Suomen kautta siitä itäpuolisille Venäjän osille olevan vyöhykkeen pohjoispuolella. Paikoin aivan Lapin pohjoisimmissa osissa ja Jäämeren rannalla on vieläkin puusto vasta tulossa hiirenkorvalle. Jatkossa tuo ensi viikon alun Suomeen ulottuva helle tuottaa jonkin verran vihertymistä edistävää lämpöä myös Lappiin, mutta sitten olisi taas junnaavamman kasvun koleutta ilmassa siellä. Parhaiten keskeneräiset puuston lehteentulot edistyvät kuitenkin Venäjällä ajoittain jopa Jäämeren rantaa myöden. Kuivuus ei vieläkään pahemmin vaivaisi etelämpänä Euroopassa, kun ukkossateita olisi yhä tulossa monin paikoin Välimerta myöten.

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

La 21.5. - Heikon korkeapaineen muodostuttua Suomen eteläreunalle lännen laajasta matalapaineesta irtosi samalla pieni osakeskus Lappiin. Siihen liittyvää hajanaista ja heikkoa säärintamamuodostusta liikkui Suomen yli itään. Ko. alueella oli selkeän ja tyynen yön jälkeen vaihtelevaa pilvisyyttä iltapäivän sisämaan kumpupilvistä ajoittaisiin yläpilvilauttoihin. Aamusta eteen päin länsituuli oli heikkoa - kohtalaista. Yölämpötila oli +2 ja +5 asteen välillä (Sisämaassa arimmilla paikoilla hallaa) ja päivälämpötila oli +20 asteen paikkeilla; etelärannikolla parisen astetta viileämpää.

Su 22.5. - Korkeapaine piti pintansa Suomen eteläreunalla iltapäivään saakka; länsi-lounaistuulet olivat enimmäkseen heikkoja ja sää selkeää - lähes selkeää (Joitakin yläpilvilauttoja). Illalla lännessä alkoi ylä- ja keskipilvisyys runsastumaan Norjanmerelle suuntautuneen voimakkaan matalapaineen rintamasysteemin lähestyttyä lännestä. Samalla tuulet alkoivat kääntyä etelään. Yölämpötila oli +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila +20 asteen vaiheilla; etelärannikolla pari astetta alempi.

Ma 23.5. - Em. Norjanmerelle suuntautunut matalapaine alkoi sulautumaan Britteinsaarten luoteispuolella syntyneeseen uuteen myrskyisään matalapaineeseen. Em. matalapaineen rintamasysteemi ylitti samalla okludoituvana Suomen ja ko. alueella tähän liittyi rankkaa kuurottaista sadetta ja etelärannikon läheisyydessä myös ukkosta; Kesän 2011 ukkosseuranta; maanantai 23.5.2011 (Okludoituva kylmä rintama lounaasta-lännestä). Ennen rintamaa tuuli etelästä ja sen jälkeen viileämmin lännestä; voimakkuudet kohtalaisia - ajoittain navakoita. Yölämpötila oli +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila oli ennen rintamaa idässä +20 ja +23 asteen välillä sekä rintaman kohdalla ja jälkeen +10 ja +15 asteen välillä.

Ti 24.5. - Norjanmerelle kahdesta em. matalapaineesta muodostunut yksi iso matalapaine siirtyi keskukseltaan heikkenevänä hitaasti kohti Jäämerta. Siihen liittynyt uusi okluusiorintama ylitti Suomen päivän aikana hitaasti lännestä; rintamaan liittyi kapea heikon - kohtalaisen kuurottaisen sateen alue, joka ehti itään vasta seur. yöksi. Muutoin ennen sitä oli osaksi selkeää ja jälkeen vaihtelevaa pilvisyyttä. Tuulet vallitsivat heikkotuulisemman yön - aamun jälkeen navakoina ja ajoittain puuskissa jopa kovina lounaasta. Illalla tuulet heikkenivät. Yölämpötila oli +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila ennen rintamaa ehti kohoamaan +17 ja +20 asteen välille.

Ke 25.5. - Matalapaineen keskus jäi pyörimään Jäämeren - Lapin tienoille ja se vaikutti vielä laajana sekä hitaasti heikkenevänä Suomenkin yllä. Samalla eteläpuolelle muodostui uusi korkeapaine; lounaasta länteen kääntyvät tuulet olivat kohtalaisia - puuskissa päivällä ajoittain navakoita. Aamupäivällä - alkuiltapäivällä sisämaassa sadekuuroja ja loppupäiväksi poutaantui sekä illalla selkeni osaksi. Yölämpötila oli +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila +13 ja +15 asteen paikkeilla. Tänä päivänä Islannin tulivuorenpurkauksen tuhka samensi hieman taivasta!

To 26.5. - Jäämerellä - Lapissa ollut matalapaine heikkeni ja kaikkosi itään. Samalla Britteinsaarilta alkoi lähestyä uusi matalapaine. Näiden välissä etelän korkeapaineesta ulottunut korkeapaineen selänne tuli illaksi päälle lännestä. Aluksi lännestä luoteeseen kääntyneet tuulet olivat kohtalaisia - puuskissa aluksi navakoitakin, mutta tyyntyivät illalla nopeasti lännestä alkaen. Pilvisyys oli vähäistä; aamu- ja iltapäivällä oli vain pientä kumpupilvisyyttä. Illalla tuon uuden matalapaineen rintamasysteemin yläpilviharsoa alkoi ilmaantumaan lounaasta. Yölämpötila oli +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila +13 ja +16 asteen välillä; lämpimintä tällä kertaa etelärannikolla tuulen suunnan takia.

Pe 27.5. - Tänään tuo uusi pieni matalapaine on siirtynyt Etelä-Skandinaviaan ja siitä kohti Keski-Suomea heiketen. Sen okluusiorintama on ylittänyt Etelä-Suomea koilliseen, missä yhteydessä on satanut heikosti - kohtalaisesti. Ennen rintamaa oli hyvää haloilmiötä tuottanutta yläpilviharsoa. Illalla sää on poutaantunut ja pilvipeite rakoillut. Ennen rintamaa tyynen ja vähäpilvisen yön jälkeen etelä-kaakkoistuulet olivat kohtalaisia - navakoita ja rintaman jälkeen länsi-lounaistuulet ovat olleet kohtalaisia. Yölämpötila oli etelärannikolla +5 asteen vaiheilla ja sisämaassa 0 ja +4 asteen välillä; sisämaassa monin paikoin hallaa. Päivälämpötila oli +13 ja +15 asteen paikkeilla.

Tuo yllä oleva kuva on otettu maanantaina 23.5.2011 Espoon Tapiolassa ja se kuvaa hyvin etelärannikon tilannetta tällä viikolla metsävaahteran (Acer platanoides) päättyneen kukinnan viimeisten kukkavarisemisten suhteen. Sisämaassa tämä kukkamattovaihe painottui enemmän edellisen viikon puolelle, mutta huipentui mm. tuon ma päivän tuulten ja ukkosten takia alkuviikkoon tällä alueella. Tällaiset värikkäät puustovarisemismatot ovat tärkeä esteettinen elementti taajamissa ja niihin ei pidä sen takia suhtautua kuin roskaan. Tällä paikalla kuvatessani eräs pikkutyttö äitinsä kanssa korostikin tätä esteettistä ihanuutta, kun tyttö sanoi ko. kukkamatosta äidilleen: "Kato äiti tässäkin on näitä ihania, mä niin tykkään niistä!". Selvä viheralan ammattilaisen alku :) ...

Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä maanantaina 30.5.2011 klo. 20:20) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->

La 28.5. - Tuo em. pieni matalapaine saapuu Keski-Suomen tienoille, mutta alkaa sulautumaan lännestä lähestyvään uuteen voimakkaaseen matalapaineeseen. Edellispäivän rintamasysteemi jää vielä lähes paikalleen satamaan itärajalle, mutta muualla Etelä-Suomessa vallitsee kohtalaisessa länsi-lounaisvirtauksessa ja vaihtelevassa pilvisyydessä kuurosateita etenkin iltapäivällä, jolloin sisämaassa voi olla rankkojakin kuuroja heikon ukkosen kera. Illaksi poutaantuu ja pilvisyys vähenee lännestä, mutta lännestä lähestyvän uuden rintamasysteemin edellä lounaistuulet alkavat voimistua. Yölämpötila on +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila +15 asteen vaiheilla.

Su 29.5. - Britannian ja Islannin välisestä voimakkaasta matalapaineesta työntyy osakeskusta kohti Lappia ja sen mukana rintamasysteemi kulkee päivän aikana Suomen yli itään; ennen rintamaa yöllä on osaksi selkeää, mutta lounaistuulet kohtalaisia ja yölämpötila on +5 ja +10 asteen välillä. Aamusta iltapäivään kohtalaisia - paikoin runsaitakin rintamasateita liikkuu itään ja lounaistuulet ovat navakoita. Illalla poutaantuu tilapäisesti ja länsi-lounaistuulet heikkenevät vähän. Päivälämpötila vaihtelee sateisten alueitten +10 asteen vaiheilta vielä poutaisten alueitten +15 asteen vaiheille.

Ma 30.5. - Britteinsaarilta ulottuu yhä matalapainetta Norjanmeren ja Jäämeren suuntaan; ko. alueella vallitsee kohtalainen - ajoittain navakka lounaisvirtaus, missä kuurottaisen sateen alueita liikkuu länsilounaasta yli. Iltapäivällä alkaa poutaantumaan, mutta länsi-lounaistuulet saattavat voimistua vielä hetkeksi puuskissa jopa koviksikin. Illalla eteläpuolinen korkeapaine vahvistuu, lounaistuulet heikkenevät ja sää selkenee osaksi. Yölämpötila on +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila +15 ja +18 asteen välillä. Ennuste on pitänyt lähes yksi yhteen paikkansa.

Ti 31.5. - Korkeapaine alkaa venymään Suomen kaakkoispuolelta itäpuolelle pohjoiseen ja samalla lännessä pysyy matalapainetoimintaa, missä yksi uusi osakeskus alkaa liikkumaan Etelä-Skandinaviasta pohjoiseen - koilliseen; etelästä alkaa työntymään helleilmamassaa Suomeen, jolloin pilvisyys vaihtelee päivän aikana sään pysyessä koko ajan poutaisena. Tuulet kääntyvät vähitellen etelään ja ovat enimmäkseen heikkoja; illalla lännessä voimistuvat. Yölämpötila on +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila kohoaa +21 ja +25 asteen välille. Ennuste pitää lähes kutinsa, mutta etelätuulet ovat vähän voimakkaampia ja pilvisyys ollee vähäisempää.

Ke 1.6. - Skandinaviassa on pohjoiseen - koilliseen liikkuva matalapaine ja Suomen itäreunalla pysyy vielä kapea pohjoiseen venynyt korkeapaine; näiden välissä virtaa kohtalaisilla - ajoittain navakoilla etelätuulilla helleilmamassaa Suomeen, mutta lännen matalapaineeseen liittyvä rintamasysteemi on lähellä lännessä etenemässä itään. Idässä olisi näin ollen aluksi vaihtelevan pilvisen poutaa, mutta lännessä ukkoskuurojen riskiä on selvästi jo aamupäivästä alkaen; ukkoskuuroalue siirtyisi viimeistään illaksi myös itään... (Tarkennuksia todennäköisessä ukkosseurantapostauksessa). Yölämpötila on jopa +15 asteen vaiheilla ja päivälämpötila ehtisi kohota ennen rintamaa +24 ja +28 asteen välille; kuuminta idässä - kaakossa. Ko. matalapaine liikkuu Skandinaviasta nopeasti Lapin yli koilliseen, mutta sen kylmä rintama jää hidasliikkeisenä ylittämään Suomea itään; em. kaltaista hellettä ehtii tulla, mutta vieläkin on kysymysmerkki ukkosriskin jakautuminen. Näillä näkymin voimakkaimmat ukkoset saadaan Keski-Suomessa ja etelärannikolla saatetaan jäädä jopa vain mitättömille yksittäisille kuuroille... Lisäksi rintama ehtii itään aikaisintaan illalla.

To 2.6. - Tuo Skandinavian pieni matalapaine liikkuisi lopulta varsin nopeasti Suomen yli koilliseen ja lännestä olisi tullut jo viileämpi ilmamassa koko alueelle. Lisäksi uusi matalapaineen osakeskus alkaisi väijymään heti perään Etelä-Skandinaviassa... Norjanmerelle olisi tullut jo uusi matalapaine, jonka myötä länsituuli voimistuu ja idässä vielä vaikuttava ukkoskuuroinen rintama kaikkoaa Venäjälle. Vaihtelevassa pilvisyydessä lisää kuuroja voi tulla lännestä ja ilmamassa on viilentynyt; yölämpötila olisi +15 asteen vaiheilla ja päivälämpötila +20 ja +24 asteen välillä.

Pe 3.6. - Norjanmeren matalapaine näyttäisi siirtyvän Lapin yli itään - koilliseen ja sen mukana uusi rintamasysteemi toisi kuurottaisia sateita lännestä yöllä / alkupäivän aikana; loppupäivä poutaisempaa. Länsi-luoteistuulet olisivat voimakkaitakin ja ilmamassa viileähköä. Yölämpötila olisi +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila +15 ja +20 asteen välillä... Viikonloppuna jatkuisi aluksi länsiluoteinen viileähkö ilmavirtaus melkein poutasäässä, mutta sitten olisi lännestä-lounaasta tulossa lämmittävää matalapainetoimintaa... Lisää seuraavassa varsinaisessa ennusteessa.

Kasvukausi on siis edennyt Etelä-Suomessa jo niin, että monet puustot ovat tulleet täysilehtisiksi; näin mm. koivut (Betula sp.) ja monet haavat (Populus tremula). Vihreyden täysi tummuus on silti vieläkin vähän vajaata. Hieman vajaalehtisiä ovat tyypillisesti vielä mm. tammet (Quercus robur), puistolehmukset (Tilia X vulgaris), myöhäisimmät haavat ja punasaarni (Fraxinus pennsylvanica). Myöhäisimmin lehteen puhkeavat ulkomaiset harvinaisuudet ovat vasta tulleet / tulossa hiirenkorvalle; kuten maakkia (Maackia amurensis), jumaltenpuu (Ailanthus altissima), trumpettipuut (Catalpa sp.) ja suosypressi (Taxodium distichum). Pihasyreenit (Syringa vulgaris) ovat aloittaneet kukintansa ja omenapuut (Malus sp.) ovat olleet laajasti täydessä kukassa. Etelärannikon kasvussa on siis ollut parin päivän viivettä sisämaahan verrattuna.

Jatkossa ensi viikon alun helleaalto on hyvä kasvun vauhdittaja, jolloin sen jälkeen ensi viikolla voimmekin jo ihailla pihasyreenien täyttä kukintaa; myös atsaleat ja osa alppiruusuista (Rhododendron sp.), hevoskastanjat (Aesculus sp.) ja kotipihlaja (Sorbus aucuparia) kukkivat runsaimmin ensi viikolla. Ym. vielä hieman vajaalehtiset puulajit tulevat täysilehtisiksi, vihreyden täysi tummuus yleistyy ja nuo myöhäisimmät lehteenpuhkeajat tuottavat jo isokokoista hiirenkorvaa / puolilehtisyyttä. Omenapuiden kukinta alkaa hiipumaan, mutta lupiinien (Lupinus polyphyllus) ja koiranputkien (Anthriscus sylvestris) kukinta alkaa selvästi voimistua hyvälle alulle. Voikukat (Taraxacum officinale) ovat tulossa valkovillaiseen siemenvaiheeseen ja samanlaista villaista siemenvaihetta tuottavat yhä myös monet pajut (Salix sp.) ja ensi viikolla huipentumanaan haavat. Näin ollen ensi viikollekin tultaessa kasvukauden etumatka tavanomaiseen pysyy yhä noin viikossa.

Maaperä kastui viime maanantain sateissa monin paikoin hyvin, mutta edelleen tämän viikon mittaan on jäänyt hieman kuivuuttakin, joka on yhä haitannut paikoin viljojen oraantumista maaseudulla. Jatkossa sateita tulee edelleen lähes päivittäin, mutta kesälle tyypillisesti paikalliset vaihtelut ovat suuria; katveeseen saattaa yhä jäädä vähän kuivuutta ja ensi ti - ke tienoolla voi tulla paikoin rankkoja ukkossateita. Jokien virtaamat pysyvät pääasiassa ajankohdalle tyypillisen kohtalaisina.

Vesistöjen pintavesien lämpötilat ovat olleet viimeaikaisten viileähköjen säiden takia melko matalalla; järvissä pääosin +10 ja +15 asteen välillä ja Suomenlahdella sisälahdissa sama, mutta ulapalla pääosin +5 ja +10 asteen välillä. Ensi viikon lyhyt helleaalto lämmittää järvivedet pääosin +15 ja +20 asteen välille ja Suomenlahden ulapallakin päästään yleisemmin +10 asteen yläpuolelle ja sisälahdissa +15 asteen vaiheille. Sitten viileämpi sää voi pysäyttää järvien lämpenemisen joksikin aikaa...

No comments: