Friday, June 17, 2011
Tavanomaisen lämmintä ja epävakaista ajoittain runsassateisenakin (Päivitys; juhannusviikon lopulla lämpenevää...)
Viime viikonloppuna Suomea koetellut ankara helle (Kesän 2011 kuumin päivä - Osa 3) viimein päättyi ja tällä viikolla onkin ollut vuorossa melko tyypillisen länsivirtaustyypin muodostuminen koko Euroopan mittakaavassa. Alkuviikolla tosin Venäjän kolean pohjoisvirtauksen myötä maistiaisena idästä - koillisesta pääsi Etelä-Suomea myöten heti helteen perään yllättävänkin koleaa ilmamassaa rintamasateiden sekaan.
Muutoin sen jälkeen tämä viikko on ollut Euroopassa melko säännöllisesti jakautunut siten, että matalapainetoiminta on noudattanut reittiä Britteinsaarten ylitse Skandinaviaan ja Suomeen heiketen samalla osakeskuksina reitin itäosissa; sateet ovat keskittyneet ko. reitin alueelle pienine poutahetkineen ja alueella on ollut enimmäkseen tavanomaisia ajankohdan kesälämpötiloja. Tosin koleitakin lukemia on ollut ajoittain Britteinsaarilla, Norjassa ja Lapissa. Helteet ovat keskittyneet lähinnä Välimerelle ja vain ajoittain Länsi-, Keski- ja Itä-Euroopan eteläosiin (pohjoisosissa sateisempaa) on ulottunut helteitä; helteen ja viileämmän rajamailla etenkin Itä-Euroopassa on ollut ukkosia ja paikoin etenkin Välimeren itäosissakin on ukkostanut. Länsi-Venäjällä em. kolea pohjoisvirtaus on heikentynyt ja tavanomaisemmat kesälämpötilat ovat palanneet lievän matalapainetoiminnan ja poudan vaihdellessa.
Jatkossa tilanne pysyy suunnilleen ennallaan matalapainetoiminnan ollessa kuitenkin ajankohtaan nähden voimakasta, missä Britteinsaarilla on ajoittain hyvinkin tuulisen ja sateisen matalapaineista etenkin alkuun ja useana päivänä putkeen myös Skandinavia ja Suomi saavat runsaasti kuurottaista ja yhtenäisempääkin sadetta; lämpötilat ovat ajankohdan normaaleja paitsi edelleen kolean mahdollisuutta voi olla Britanniassa, Norjassa ja Lapissa. Helteet jatkuvat kohtalaisina Välimerellä ja voivat ulottua ajoittain Länsi-, Keski- ja Itä-Euroopan eteläosiin (pohjoisosissa sateisempaa) aiheuttaen ukkosriskiä monin paikoin ilmamassojen rajoille. Venäjällä kaukana Uralin tienoilla kehittyy oma voimakkaampi matalapaine, mutta sen ja tuon Suomeen ulottuvan matalapainetoiminnan välissä Länsi-Venäjällä velloo kesäinen korkeapaineen selänne; siinä ei kuitenkaan aivan hellelukemia ehkä eteläisimpiä osia lukuun ottamatta. Päivityksessä on ilmenemässä sellaista, että alkavan juhannusviikon loppupuolella Itä-Euroopan ja Venäjän alueelle onkin voimistumassa helleaalto, josta voisi ulottua nipinnapin maistitiainen Suomeen Juhannusaatoksi, mutta heti perään tulisi toisaalta voimakasta matalapainetoimintaa etelästä...
Koska Lapin pohjoiskolkkia ja Jäämeren rantaa lukuun ottamatta kasvukausi on Euroopan mittakaavassa edennyt jo täyteen kesävihreyteen ja näin tapahtuu kokonaan myös em. alueilla viimeistään ensi viikon mittaan, niin tämä on viimeinen tämän tapahtumasarjan arvioseuranta tässä. Seuraavaksi kasvukauteen liittyviä Euroopan mittakaavaisia arvioita seurantana tulee syksyllä ruskan ja lehtien varisemisen suhteen. Tosin kuivuuteen ja tulviin liittyvää voin mainita siinä välilläkin; kuten nyt, kun Britanniasta Skandinaviaan ja Suomeen ulottuvalla alueella viikonlopun ja ensi viikon sateet voivat paikoin olla tulvia aiheuttavan runsaita. Välimerellä etenkin lännessä alkaa kuivuus vaivaamaan yleisemmin.
Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->
La 11.6. - Etelä-Suomi oli jäänyt vielä kapean helleilman sektoriin, jota oli kaventamassa yhtäältä Lapin ja Venäjän suunnalta pyrkivät viileät - koleat ilmamassat ja toisaalta lounaasta pyrkivä viileämpi ilmamassa; näihin liittyi sekä pohjoisesta - koillisesta että lounaasta lähestyvät säärintamat. Hellesektorissa oli tyyntä - heikkotuulista ja enimmäkseen kokonaan selkeää, mutta hieman utuista. Yölämpötila vaihteli +15 asteen tienoilta lähes +20 asteeseen ja päivälämpötila oli yleisesti +30 asteen tienoilla; etelärannikolla ja itäosissa vähän viileämpää.
Su 12.6. - Helteisen ilman sektori oli kaventumassa päivän mittaan, kun pohjoisesta - koillisesta ja lounaasta lähestyneet viileämmät ilmamassat olivat puristamassa ko. hellesektoria pois. Tilanteessa yö ja aamu olivat vielä selkeitä, mutta loppupäivän vaihtelevassa pilvisyydessä Keski-Suomeen muodostui iltapäiväksi - alkuillaksi voimakas ukkosalue (Kesän 2011 ukkosseuranta; sunnuntai 12.6.2011 (Popcorn-ukkosia pohjoisesta ja lounaasta kohtaavien kylmien rintamien tilanteessa)), josta ulottui ukkoskuuroja Etelä-Suomeen lukuunottamatta lounaiskolkkaa ja etelärannikon länsiosia. Lounaasta lähestynyt rintama tuotti kuuroja vain lounassaaristoon. Yölämpötila oli vähän +15 asteen molemmin puolin ja päivälämpötila ehti kohoamaan vielä +30 asteen tienoille monin paikoin; itäosissa oli jyrkkärajaisesti jopa koleaa n. +15 asteen lukemineen itätuulessa ja iltaan mennessä ko. koillisesta pyrkinyt viileä ilmamassa valtasi hitaasti alaa lounaammaksi laskien lämpötiloja alle +15 asteen.
Ma 13.6. - Lounaasta lähestynyt kylmä rintama ja koillisesta lähestynyt toinen rintamasysteemi kohtasivat yön ja aamun aikana muodostaen Etelä-Suomeen yhden okludoituneen rintamasysteemin ja matalapaineen solan. Aamun ja aamupäivän runsaspilvisyydessä tuo rintaman lounainen osa voimistui ja tuotti rankkaakin kuurottaista sadetta (Aluksi paikoin heikkoa ukkostakin) etenkin etelä-lounaisosiin. Samalla tuo koillisesta pyrkinyt viileä ilmamassa sekoittui sateen mukaan yltäen myös lounaiskolkkaan itä-kaakkoistuulten voimistuttua kohtalaisiksi. Seurauksena lounaan vielä +15 ja +20 asteen väliset yölämpötilat laskivat hyvin harvinaisesti yötä alemmiksi iltapäivälämpötiloiksi jopa vain +10 ja +15 asteen välille, mitkä vallitsivat täten koko alueella. Illalla sää vähitellen poutaantui itätuulten heiketessä, mutta pilvisyys pysyi runsaana ja lämpötila pysyi ennallaan.
Ti 14.6. - Matalapaineen sola ja sen mukana okluusiorintama jäivät vellomaan vähitellen heikkenevinä Etelä-Suomen päälle. Vähän voimakkaampaa matalapainetta oli Etelä-Skandinaviassa. Tuulet olivat heikkoja - tyyniä ja enimmäkseen idästä - kaakosta. Lounaiskolkassa oli myös etelän ja lännen välisiä tuulia. Pilvisyys pysyi runsaana ja kuurottaista sadetta tuli etenkin iltapäivällä, mutta sademäärät olivat pieniä. Ilmamassa oli jopa koleaa yölämpötilan oltua +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötilan vain muutaman asteen sitä korkeampi +11 ja +15 asteen välillä.
Ke 15.6. - Etelä-Skandinavian voimakkaampi, mutta silti varsin pieni ja heikko matalapaine siirtyi uuden okluusiorintaman kera Etelä-Suomen päälle ja etääntyen illalla vähitellen itään. Pilvisyys pysyi runsaana, mutta rakoili ajoittain. Kuurottaista sadetta tuli ajoittain sademäärien pysyttyä kohtalaisina. Illalla sää poutaantui lähes kokonaan. Heikot - tyynet tuulet vaihtelivat matalapaineen liikkeen mukaan kääntyen idästä - kaakosta etelän ja lännen kautta lopulta pohjoiseen; illalla tyyntä. Yölämpötila oli +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila n. +15 astetta - vähän vajaa. Ke - to välillä puolenyön maissa oli täydellinen kuunpimennys (Hesarin juttu)!
To 16.6. - Tuo pieni matalapaine siirtyi Suomen itäpuolelle ja lännestä alkoi tulla tilalle etelästä ulottunut korkeapaineen selänne. Yö ja aamu olivat vähäpilvisen poutaisia, mutta iltapäiväksi syntyi vaihtelevassa pilvisyydessä pienialaisia kuuroja, jotka olivat paikoin rankkoja. Pohjoistuulet olivat heikkoja (Kuurojen yhteydessä paikoin kohtalaisia - navakoita puuskia) ja tyyntyivät illalla kokonaan sään seljettyä samalla. Yölämpötila oli n. +10 astetta - vähän vajaa ja päivälämpötila nousi +20 asteen vaiheille ilmamassan lämmettyä vähitellen.
Pe 17.6. - Tänään yö ja aamu olivat korkeapaineen selänteessä selkeitä ja tyyniä, mutta sitten Britteinsaarten tienoon - länsipuolisesta laajasta matalapaineesta irronnut osakeskus okluusiorintamansa kera on lähestynyt ja Etelä-Suomea; iltapäivän ja illan aikana pilvistyi kokonaan ja kohtalainen - melko tasainen sade on saapunut lounaasta alkaen kaakkoistuulten voimistuttua kohtalaisiksi. Yölämpötila oli +10 asteen tienoilla - vähän vajaa (Etenkin sisämaassa) ja päivälämpötila oli n. +20 astetta - vähän yli.
Tuo kuva on otettu keskiviikkona 15.6. Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään viikon mittaan vallinneiden sateiden mukaisesti märkää asfalttia ja sen rakosiin jääneitä varisseita metsämännyn (Pinus sylvestris) hedekukintopalloja kukinnan loppumisen merkiksi. Tämä ilmensi hyvin aikaisemman viikon poikkeuksellisen helteen kiihdyttämän kasvukauden vaiheen parin viikon etumatkaa tavanomaiseen aikatauluun verrattuna. Mäntyjen uusien oksien neulaset olivat tulossa tässä vaiheessa jo n. puolimittaisiksi.
Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä sunnuntaina 19.6.2011 klo. 17:05) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->
La 18.6. - Britteinsaarten tienoon laaja matalapaine siirtyy hitaasti itäkoilliseen ja tuo em. pieni matalapaineen osakeskus tulee ja jää heikkenevänä Etelä- ja Keski-Suomen ylle; yöllä ja aamulla okluusiorintaman kohtalainen sade kastelee laajasti ja iltapäivällä pilvisyys vaihtelee kuurosateiden sävyttäessä paikoin rankkoinakin säätä. Illalla poutaantuu ja selkenee osaksi. Tuulet kääntyvät yöllä kaakosta etelän ja lännen välille ollen heikkoja - kohtalaisia; illalla tyyntyy. Yölämpötila on +10 ja +13 asteen välillä ja päivälämpötila +15 ja +20 asteen välillä; poutahetkillä voi olla n. +20 astetta.
Su 19.6. - Laajempi matalapaine lähestyy Etelä-Suomea Britteinsaarilta käsin ja taas yksi sen osakeskus tulee uuden okluusiorintaman kera Etelä-Suomeen päivän aikana. Yöllä ja aamulla on vaihtelevapilvisen poutaa ja etelätuulet alkavat viritä. Ko. rintaman sade saapuu iltapäivän - illan aikana ja voi olla runsasta. Etelä-kaakkoistuulet ovat enimmäkseen kohtalaisia. Loppuillalla poutaantuu, pilvipeite rakoilee ja tuulet kääntyvät lounaaseen matalapaineen koko painopisteen sijoittuessa Suomen länsireunalle. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila on sateen tulosta riippuen n. +15 asteen vaiheilta +20 asteen vaiheille. Ennuste on pitämässä melko hyvin paikkaansa, mutta tuulet ja sade ovat vähän heikompia ja sadealue vähän hitaampi.
Ma 20.6. - Matalapaine jää vellomaan Suomen länsireunan tienoille ja sen myötä koko päivän vallitsee heikkojen etelän ja lännen välisten tuulten polaari-ilmamassa, jossa vaihtelevassa pilvisyydessä syntyy etenkin iltapäivällä kuurosateita. Sateet ovat paikoin rankkoja ja heikkoa ukkostakin voi olla seassa etenkin sisämaassa. Yölämpötila on +10 ja +14 asteen välillä ja päivälämpötila +15 ja +20 asteen välillä; poutaisimmilla alueilla n. +20 astetta. Matalapaineen keskus tuleekin Etelä-Suomen päälle ja täten tuulet ovat suunnaltaan vaihtelevia ja heikkoja; illalla keskus siirtynee vähän pohjoisemmaksi, jolloin länsituulet voimistuvat. Muutoin ennuste pitää melko hyvin paikkansa kuurosateiden ja lämpötilojen suhteen.
Ti 21.6. - Matalapaine pysyy edelleen Suomen länsireunan tienoilla ja alkaa sulautua vähitellen Britteinsaarten tienoon uuteen matalapaineeseen; yhä vallitsee etelän ja lännen välinen virtaus, joka voi voimistua edellisestä päivästä vähän. Runsaahkon vaihtelevassa pilvisyydessä syntyy taas kuurosateita etenkin iltapäivällä ja paikoin rankkoina niissä voi olla taas heikkoa ukkostakin sisämaapainotteisesti. Yölämpötila ollee n. 10 astetta - vähän yli ja päivälämpötila yhä +15 ja +20 asteen välillä; poutahetkillä n. +20 astetta. Melko voimakkaan matalapaineen keskus siirtynee noin Perämeren tienoille; kohtalaisissa - navakoissa länsituulissa em. tapaan kuurosateita. Lämpötilat päivällä parisen astetta aikaisempaa arviota alemmat.
Ke 22.6. - Matalapaine olisi tässä vaiheessa muodostunut edellisen päivän kahden erillisen matalapaineen yhteensulautumisen ansiosta lounais-koillissuuntaisesti pitkulaiseksi pysyen edelleen lähellä Suomen länsireunalla; taas seuraa heikkojen - kohtalaisten etelän ja lännen välisten tuulten polaari-ilmamassaa, jossa etenkin iltapäiväpainotteisesti syntyy paikoin rankkojakin kuurosateita heikon ukkosen mahdollisuuden kera. Yölämpötila +10 ja +15 asteen välillä ja päivälämpötila +15 ja +20 asteen välillä; poutahetkillä n. +20 astetta. Matalapaineen keskus siirtynee Perämereltä Lappiin ja on tässä vaiheessa osa Britanniaan ulottuvaa matalapainejonoa; tuulet heikkenevät ja kääntyvät lounaaseen. Kuurosateita tulee etenkin iltapäivällä, mutta ilmamassa alkanee lämmetä; ym. lukemat pitävät suunnilleen paikkansa.
To 23.6. - Matalapaineen painopiste olisi siirtymässä tässä vaiheessa Suomen länsireunalta Lapin tienoille ja samalla sen muoto olisi vähän kokoon kasaantuneempi; tuulet kääntyisivät vähitellen enemmän länteen ja voisivat voimistua ajoittain navakoiksikin. Runsaahkon vaihtelevassa pilvisyydessä olisi taas paikoin rankkojenkin iltapäiväpainotteisten kuurosateiden jatkoa. Lämpötilat yöllä n. +10 astetta - vähän yli ja päivällä olisi edellisistä päivistä parisen astetta viilenevää... Britanniasta siirtyy matalapainejonosta osakeskus Etelä-Skandinaviaan ja se työntänee Suomeen edellään etelästä heikoilla tuulilla paitsi uuden annoksen kuurosateita, niin myös yhä lämpimämpää ilmamassaa; täten ukkosen riski kasvaisi. Yölämpötila voi olla tyynessä ja vähäpilvisessä tilanteessa +10 asteen vaiheilla - vähän alle, mutta päivälämpötila kohonnee ainakin +20 ja +25 asteen välille poutaisimmilla hetkillä.
Pe 24.6. - Matalapaineen painopiste siirtyisi vähitellen Suomen itäpuolelle, mutta siitä jäisi vielä ulottumaan pitkulainen "häntä" Lapin / Keski-Suomen yli länsilounaaseen; etelässä yhä länsituulinen iltapäiväpainotteisesti kuurosateinen tilanne ja lämpötilat yön +10 asteen tienoilta päivän +15 ja +20 asteen välille. Tästä eteen päin lännestä - lounaasta voisi alkaa tulla korkeapainetta, mutta ennuste on vielä hyvin epäselvä ja palaan asiaan päivityksessä, missä etenkin ma - ti jälkeisen säänkin tarkennusta... Matalapaine jäänee heikkenevänä Skandinaviaan sallien etelästä ehkä jopa helteisen ilmamassan virtauksen. Tosin Suomen eteläpuolella näyttäisi voimistuvan päivän mittaan nopeasti uusi matalapaineen osakeskus, joka tulisi illalla - seur. yönä Etelä-Suomeen rankkoine sateineen ja ukkosineen... Yölämpötila olisi +15 asteen vaiheilla ja päivälämpötila +25 asteen vaiheilla.
Jatkossa Venäjälle muodostunut ankara helle ja lännen viileämpi ilmamassa tuottaisi Baltian - Suomen tienoilla seur. viikon puolelle saakka ehkä jopa poikkeuksellisen voimakasta ja sääilmiöiltään rajua matalapainetoimintaa; tarkennusta tähän seuraavassa varsinaisessa ennusteessani to, missä varmistuu samalla juhannussää.
Kasvukausi sai viime viikon helteestä hyvin reipasta etumatkaa tavanomaiseen aikatauluunsa verrattuna ja tämän viikon viileämmät säät ovat jarruttaneet kasvua vain muutamilla päivillä. Edelleen siis ainakin n. 2 viikon etumatka on merkinnyt tällä hetkellä mm. myöhäisten syreenilajien (Syringa sp.) täyttä kukintaa - etenkin sisämaassa osittain kukinnan loppumistakin, lupiinien (Lupinus polyphyllus) ja koiranputken (Anthriscus sylvestris) kukinnan kääntymistä lopuilleen ja lämpimillä paikoilla jopa jo maitohorsman (Epilobium angustifolium) kukinnan alkamista. Puistoissa ja puutarhoissa ovat kukkineet täydellä voimallaan mm. töyhtöangervo (Aruncus dioicus), ensimmäiset jasmikelajit (Philadelphus sp.) ja koivuangervo (Spiraea betulifolia). Pihlajilla (Sorbus sp.) on jo n. puolikokoisia marjaraakileita ja täysikokoisia marjaraakileita on tuomella (Prunus padus) ja terttuseljalla (Sambucus racemosa). Rusokirsikalla (Prunus sargentii) hedelmäsato on kypsymisvaiheessa.
Puilla ja pensailla yleisesti sanottuna on menossa kiivaimman tämän kesän vuosiversojen kasvuvaihe, jossa osalla versot ovat jo alkaneet puutumaankin tyvestä alkaen. Kiivain versojen kasvuvaihe tarkoittaa tässä vaiheessa myös sitä, että täysikasvuisten tummien lehtien lisäksi versojen latvoissa puhkeaa jatkuvasti uutta vaaleaa lehdistöä, mikä on nähtävissä mm. koivujen ja pajujen kohdalla oikein hyvin. Maanviljelyssä kuivuuden karkottaneet sateet ovat viimein kohottaneet rehevään kasvuun myös kuivuudesta kärsineitä peltojen osia ja varhaisimmista viljoista ruis ja rypsi / rapsi ovat paikoin jo tulossa kukintavaiheeseen; ruis tähkääntyy ja rypsin / rapsin voimakas keltakukkamerivaihe muodostuu. Molemmat selvässä etuajassa.
Jatkossa kasvukausi etenee tavanomaisissa ajankohdan lämpötiloissa varsin mallikkaasti, kun sateitakin tulee runsaasti. Tämän myötä myös nurmikot alkavat kasvaa taas yhä rehevämmän ja nopeakasvuisemman vihreinä viime viikon hetkellisen kuivuuskellastumisen jälkeen. Ensi viikolla kasvutilanteissa ilmenee mm. jo selvää maitohorsman kukinnan voimistumista ja em. kukinnan lopuilla olevat lajit päättävät kukintansa jo kokonaan. Juhannusruusu (Rosa pimpinellifolia) on myös lopettamassa kukintansa "sopivasti" juhannusviikoksi, mutta esim. mustaseljan (Sambucus nigra), ryhmä- ja köynnösruusujen (Rosa sp.) ja jasmikkeiden kukinta etenee näyttävästi ja varhaisimmilla puu- ja pensaslajeilla tämän kesän versojen puutuminen etenee jo lähes loppuun, kuten sinikuusamalla (Lonicera caerulea). Näin ollen jopa n. 2 viikon etumatka kasvukauden etenemisessä säilyy yhä.
Vesistöjen pintalämpötilat ovat laskeneet järvissä viime viikon poikkeuksellisista +20 ja reilun +25 asteen välisistä lukemista pääasiassa +17 ja +20 asteen välille; paikoin on jääty jopa +20 asteen tienoillekin. Suomenlahdella ulapan vedet ovat pysyneet +15 asteen vaiheilla ja sisälahdissa muutaman asteen lämpimämpinä paikoin myös +20 asteen paikkeille saakka. Jatkossa suuria muutoksia ei näihin tule, vaikka sää pysyy melko pilvisenä ja sateisena. Tähän aikaan vuodesta auringon säteilyteho on vuoden maksimissaan, joten melko viileällä ja pilvisellä säälläkin sillä on vesistöihin sen verran lämmitysvaikutusta, että ihan helposti vedet eivät viilene.
Useita päiviä putkeen tulee tästä alkaen sen verran runsaita sateita paikoin ravakoinekin kuuroineen, että maaperä on kastumassa varsin yleisesti paljonkin lisää ja tulvariskiä voi olla paikoin taajamissa ja jokien virtaamat ovat nousussa. Pienissä joissa ja ojissa voi myös ilmetä paikoin tulvariskiä jonkin verran...
Labels:
havupuut,
kasvutilanteita,
kuunpimennys,
kuvat,
Pinus sp.,
sää,
tulvat
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment