Saturday, July 16, 2011

Aluksi poutaantuvaa ja viileähköä; ensi viikolla kostean ja ankaraksi äityvän helteen työntymistä kaakosta rajuinekin ukkosineen (Päivitys!)




Viime viikonlopun helteiden (Kesän 2011 kuumin päivä - Osa 5) ja ukkosten jälkeen Suomen sää viileni ja epävakaistui tämän viikon mittaan. Euroopan mittakaavassa tilanne kehittyi tällä viikolla siten, että viimeisetkin helteet kaikkosivat Suomesta kaakommaksi - etelämmäksi Venäjälle ja Itä-Eurooppaan Suomen eteläpuolelta pohjoiseen ti aikana siirtyneen voimistuneen matalapaineen myötä. Siinä yhteydessä Lappi ja osa Skandinaviaa viileni hetkeksi jopa varsin koleaksikin runsaissa sateissa ja tuulisessa säässä. Samalla sen sijaan alkuviikolla Länsi- ja Keski-Eurooppa lämpenivät tavanomaisemman kesäisiksi, mutta pian Espanjan ja Ranskan tienoille kehittyi runsassateisen ukkostavaa matalapainetta. Välimerellä Espanjaa osaksi lukuun ottamatta jatkuivat sen sijaan aurinkoisen kuumat helteet paikoin jopa +40 asteen tienoille saakka. Parin viime päivän aikana tuo Espanjan - Ranskan matalapaine siirtyi Keski-Euroopan ja Etelä-Skandinavian yli Suomeen epävakaistuttaen ko. alueita vaiheittain ja pitäen ilmamassaa suht viileänä. Lappi on sen sijaan lämmennyt uudelleen kesäisemmäksi. Länsi-Venäjällä pohjoisosat ovat olleet enimmäkseen viileähköjä ja epävakaisia, mutta etelässä ja varsikin Mustanmeren - Kaspianmeren ympäristössä ovat jatkuneet kuumat helteet +35 - +40 asteen lukemiin saakka (Ajoittain voimakkaitakin ukkosia helteen pohjoisreunalla).

Jatkossa täksi lauantaiksi Britteinsaarille Atlantilta saapunut voimakas ja laaja matalapaine sanelee sään kehitystä voimakkaasti samalla, kun Länsi-Venäjälle alkaa muodostua vahvaa korkeapainetta: Britteinsaaret ja suuri osa Länsi- sekä Keski-Eurooppaa epävakaistuu ja viilenee selvästi jopa ajoittain ajankohtaan nähden koleaksi sateiden ollessa etenkin länsiosissa runsaitakin. Samalla osin Itä-Euroopassa ja Länsi-Venäjällä alkaa voimistua laaja helleaalto, mikä ulottuu ensi viikolla suureksi osaksi myös Suomeen ainakin ti - pe; Skandinavia säilynee selvästi viileämpänä ja epävakaisena. Helle voi äityä hyvin ankaraksi jopa Jäämeren rantaa ja osaksi Suomea myöten. Helleilmamassa on myös kosteaa, joten paikoin sen alueella ja etenkin sen reunamilla viileiden ilmamassojen ja rintamien lähellä syntynee monin paikoin rajujakin ukkosmyrskyjä. Välimerellä jatkuvat helteet, mutta aikaisempaa vähän heikompina etenkin lännessä ja ajoittain voi tuosta lännen matalapainetoiminnasta kehittyä ukkostavaa matalapaineen osakeskustoimintaa alueelle itäosia lukuun ottamatta. Samoin Itä-Eurooppakin voi olla myöhemmin ensi viikolla epävakaisempi ja viileämpi, mutta toisaalta Länsi-Euroopassa matalapainetoiminta heikkenee samalla, mutta tod. näk. viileissä pohjoistuulten merkeissä...

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

La 9.7. - Britteinsaarilta venyi matalapainetta Norjanmerelle ja koillisessa pysyi korkeapaine; lännen matalapainetoiminnan myötä lännestä siirtyi hitaasti kylmä rintama (Joissakin kartoissa okludoituva rintama) Suomen päälle syrjäyttäen osittain helleilmamassaa itään-kaakkoon. Rintaman yhteydessä syntyi etenkin iltapäiväksi - alkuillaksi runsaasti voimakkaitakin ukkoskuuroja; tarkastelualueella länsiosiin ja etelärannikko jäi kokonaan sateetta (Kesän 2011 ukkosseuranta; lauantai 9.7.2011 (Sisämaapainotteinen länsilounaasta tulevan kylmän rintaman ja hellesektorin ukkosnäytelmä) ). Loppuillalla vaihtelevassa pilvisyydessä päivän utuisuus lisääntyi sataneilla alueilla. Ennen rintamaa tuuli heikosti kaakosta, rintaman kohdalla oli ukkospuuskia lukuun ottamatta ajoittain tyyntä ja rintaman jälkipuolella länsi-lounaistuuli alkoi viritä. Yölämpötila oli +15 ja +20 asteen välillä; lämpimintä idässä ja etelärannikolla. Päivälämpötila oli +25 ja +30 asteen välillä; viileintä länsirannikolla ja saaristossa.

Su 10.7. - Etelästä yhdistyi vähitellen korkeapaineen selännettä koillisen korkeapaineeseen ja matalapainetta vallitsi heikkona lännessä. Edellispäivän heikkenevä kylmä- / okluusiorintama jäi vaikuttamaan Suomen ylle vähän itään siirtyneenä ja etelä-pohjoissuuntaisena; vaihtelevapilvisen yön ja aamun jälkeen ko. kapealla rintaman alueella syntyi taas iltapäiväksi - alkuillaksi ukkoskuuroja. Tällä kertaa tarkastelualueen itäosissa; lännessä oli vaihtelevapilvisen poutaa ja vähän viileämpi länsi-lounaisvirtaus vallitsi heikkona. Itäisimmissä osissa oli vielä kunnolla helleilmamassaa lähes tyynellä alueella. Alkuillalla heikkenevä uusi okluusiorintama saapui lännestä; vain runsastuvaa poutaista yläpilvisyyttä ajoittain. Yölämpötila oli +15 ja +20 asteen välillä; lännessä paikoin vähän alle. Päivälämpötila oli +25 asteen vaiheilla; idässä paikoin vielä lähes +30 astetta.

Ma 11.7. - Skandinaviasta ulottui edelleen heikkoa matalapainetta Lappiin. Suomen eteläpuolelle muodostui myös pieni matalapaine, joka alkoi liikkua voimistuvana pohjoiseen rintamasysteeminsä kera. Alkupäivällä oli vaihtelevasti lähinnä ylä- ja keskipilvilauttoja (Sisämaassa iltapäivällä myös kumpupilviä); illalla etelästä alkoi tulla runsaampaa pilvisyyttä ja kuurosateita; etenkin länsiosan sisämaassa ja myöhemmin etelärannikollakin. Utuisuus lisääntyi uudestaan illalla. Tuulet olivat alkupäivällä heikkoja - lähes tyyniä etelästä - lounaasta; illalla vähän voimistuneita idän - etelän välisiä tuulia. Yölämpötila oli +15 asteen vaiheilla; leudointa etelärannikolla - kaakossa. Päivälämpötila oli +25 asteen vaiheilla; lämpimintä kaakossa.

Ti 12.7. - Eteläpuolella muodostunut voimistuva matalapaine siirtyi Etelä-Suomen ylitse yön ja aamun aikana rintamasysteeminsä kera; runsaita kuurottaisia sateita ja itäpainotteisesti ukkosia nyt myös viimein etelärannikollakin (Kesän 2011 ukkosseuranta; tiistai 12.7.2011 (Baltiasta tulevan voimistuvan matalapaineen rankat ja ukkostavat rintamasateet) ). Yön ja aamun tuulet olivat heikkoja - tyyniä sekä suunnaltaan vaihtelevia utuisessa ilmassa. Iltapäivällä matalapaine siirtyi Keski-Suomeen ja rintamasateet kaikkosivat heikkoina ja ja tihkusateisina lounaasta alkaen. Samalla luoteeseen kääntynyt tuuli voimistui ajoittain navakan puuskaiseksi ja ilmamassan utu katosi kokonaan. Illalla matalapaine etääntyi edelleen pohjoisemmaksi ja länsi-luoteistuulet heikkenivät sään seljetessä lähes kokonaan. Yölämpötila oli +15 asteen vaiheilla; leudointa idässä ja etelärannikolla. Päivälämpötila vaihteli rintamasadealueiden n. +15 asteesta niiden jälkipuolen +20 asteen vaiheille.

Ke 13.7. - Edellispäivän runsassateinen matalapaine etääntyi vähitellen Lapista Jäämerelle ja etelästä alkoi hivuttautua tarkastelualueelle itä-länsisuuntainen korkeapaineen selänne. Yö ja aamu olivat vähäpilvisiä, mutta iltapäiväksi ja alkuillaksi nousi etelärannikkoa myöten runsaahkoa kumpupilvisyyttä, joiden seassa kehittyi yksittäisiä heikkoja kuuroja. Loppuillalla kumpupilvisyys hajaantui, mutta mielenkiintoinen yläpilvikansi viiletti eteläpainotteisesti itään mahdollistaen erityisen näyttävän iltaruskon. Länsi-luoteistuulet olivat heikkoja - etenkin iltapäivällä kohtalaisia. Loppuillalla alkoi tyyntyä. Yölämpötila oli +10 ja +15 asteen välillä sisämaassa ja etelärannikolla +15 asteen vaiheilla. Päivälämpötila oli +20 asteen vaiheilla - vähän yli.

To 14.7. - Etelä-Suomessa oli suuren osan päivää etelästä päälle tullut itä-länsisuuntainen korkeapaineen selänne; tuulet olivat heikkoja - tyyniä ja edellisillan iltaruskon aiheuttanut yläpilvikilpi väistyi yöllä. Iltapäiväksi syntyi vain hyvin vähäisiä kumpupilviä; myös lähellä etelärannikkoa merkiten heikennyttä merituuli-ilmiötä lämmenneen meren takia. Länsi-Euroopasta Etelä-Skandinavian yli alkoi lähestyä illalla matalapainetta ja sen itä-länsisuuntaisen okludoituvan rintamasysteemin etummainen yläpilvikansi työntyi vähitellen alueelle aiheuttaen taas erittäin näyttävän iltaruskon. Yölämpötila oli sisämaan +10 asteen vaiheilta etelärannikon lähes +15 asteeseen. Päivälämpötila oli +20 ja +24 asteen välillä.

Pe 15.7. - Lounaasta lähestynyt pieni matalapaine jäi keskusalueeltaan Etelä-Skandinaviaan ja siitä ulottui uloke Etelä-Suomeen kera edelleen okludoituvan rintaman; rintamasade oli heikkoa - kohtalaista ja se hivuttautui yön ja aamun aikana hitaasti etelästä pohjoisemmaksi. Tihkusadettakin esiintyi. Tuulet olivat heikkoja; rintaman etupuolella tuuli itäkaakosta ja jälkipuolelle tultaessa tuulet kääntyivät jyrkästi lounaaseen. Iltapäivällä - illalla pilvipeite rakoili, mutta lounaasta työntyi edelleen heikkoa - kohtalaista kuurottaista sadetta. Yölämpötila vaihteli etelärannikon +15 asteen vaiheilta sisämaan reiluun +10 asteeseen ja päivälämpötila oli +20 asteen vaiheilla; viileintä sateisimmilla alueilla.

La 16.7. - Tänään em. matalapaine on siirtynyt heikkenevänä Etelä-Skandinaviasta Suomen länsireunalle ja siitä edelleen Lappiin. Britteinsaarille on puolestaan siirtynyt länsiluoteesta voimakas ja laaja matalapaine. Tarkastelualueella on vallinnut okluusiorintaman jälkeinen lounaisvirtaus; tuulet heikkoja - kohtalaisia ja illalla tyyntyvää. Yöllä ja aamulla oli koko alueella runsasta pilvisyyttä ja paikoin heikkoja sadekuuroja. Aamu- ja keskipäivällä ravakoitakin kuurosateita syntyi laajasti, mutta iltapäivällä ne siirtyivät vain sisämaan asiaksi. Illan mittaan kuurot ovat vähenneet pois lähes koko alueelta ja vaihteleva pilvisyys on jäänyt. Yölämpötila oli +13 ja +16 asteen välillä; leudointa etelärannikolla. Päivälämpötila oli +20 asteen vaiheilla.

Tuo yllä oleva kuva on otettu torstaina 14.7.2011 Espoon Tapiolan länsipuolella olevalla luontaisella niityllä ja siinä nähdään jo lähes täyteen kukintaan ehtinyttä pietaryrttiä (Tanacetum vulgare). Tämä ilmentää hyvin tämän kesän kasvukauden poikkeuksellisen paljon etuaikaan kirinyttä tilannetta ajankohtaan nähden, mikä alkoi muodostua jo huhtikuulta alkaen, kun tavanomaista lämpimämpiä säitä on ollut runsaasti sieltä saakka. Normaalisti pietaryrtin täysi kukinta muodostuu elokuun alkupuolella. Toiselta harvinaisemmalta nimeltään pietaryrtti tunnetaan nappikukkana, mikä onkin hyvin osuva nimi. Lisää kasvukauden tämän hetken tilanteista tuttuun tyyliin alempana.


Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä tiistaina 19.7.2011 klo. 20:50) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->

Su 17.7. - Em. Britteinsaarten tienoon voimakas ja laaja matalapaine pysyy lähes paikallaan ja Suomen etelä - kaakkoispuolelle alkaa muodostua korkeapainetta samalla, kun matalapaine kaikkoaa Suomen yltä vähitellen itään yhä heikkenevänä. Yöllä on tyyntä - heikkotuulista ja vaihtelevapilvistä kuurosaderiskin säilyessä vielä etenkin kaakossa. Loppupäivällä etelätuulet alkavat viritä ja vaihteleva pilvisyys jatkuu; paikoin voi kehittyä pieniä iltapäiväkuuroja. Iltaa sävyttää etelästä saapuvan lämpimän rintaman yläpilviharso. Yölämpötila on sisämaan reilusta +10 asteesta etelärannikon +15 asteen vaiheille ja päivälämpötila on n. +20 astetta - vähän yli.

Ma 18.7. - Korkeapaine muotoutuu Suomen itäpuolelle ja Britteinsaarilla - Länsi-Euroopassa on edelleen laaja ja voimakas matalapaine, missä Etelä-Skandinaviassa kehittyy pohjoiseen liikkuva osakeskus. Täten Skandinaviassa velloo etelä-pohjoissuuntainen rintamasysteemi lähes sijoillaan; illalla se alkaa lähestyä lounaasta kylmänä rintamana. Yläpilviharsoisen vaihteleva pilvisyys vallitsee, kun etelästä virtaa lämpimämpää ilmaa etelätuulten voimistuessa kohtalaisiksi - ajoittain loppupäivällä navakoiksikin. Illalla lounaassa sade- ja ukkoskuurojen riski kasvaa. Yölämpötila on +15 asteen vaiheilla; viileintä sisämaassa. Päivälämpötila kohonnee taas +25 asteen vaiheille - vähän yli.

Ti 19.7. - Korkeapaine pitää pintansa hyvin idässä ja lännessä matalapainetoiminta muotoutuu siten, että Etelä-Skandinaviasta lähtenyt osakeskus sijoittuu voimakkaana Norjanmerelle ja alkuperäinen matalapaineen keskus pysyy heikkenevänä Britteinsaarilla - sen itäpuolella; helteiseksi voimistuva etelävirtaus vallitsee ja edellisen päivän puolelta lähestynyt rintamasysteemi jää sijoilleen etelä-pohjoissuuntaisena Suomen ylle; sen itäpuolella helteisintä. Rintaman kohdalla esiintyy voimakkaitakin ukkoskuuroja etenkin iltapäivällä ja illalla (Potentiaalinen ukkosseurantatilanne!). Muutoin on vaihtelevapilvisen poutaa, mutta utuisuus on lisääntynyttä. Etelätuulet heikkenevät yön jälkeen ja jopa lähes tyyntyvätkin ukkospuuskia lukuun ottamatta. Yölämpötila on +15 ja +20 asteen välillä; lämpimintä etelärannikolla. Päivälämpötila vaihtelee idän pouta-alueen lähes +30 asteesta lännen +25 asteen vaiheille ja ukkostavimmilla alueilla voi olla hetkellisesti vajaat +20 astetta. Niinhän siinä sitten on tänään käynyt, että ko. rintama on tuottanut vain heikkoja - kohtalaisia sateita ja ukkosriskiä on ollut vain paikoin tässä illalla itäosissa. Lisäksi länsiosiin lounaasta tullut ilmamassa on sen verran viileää, että päivälämpötila on jäänyt rintaman jälkeisessä aurinkoisessa säässäkin "vain" reiluun +20 asteeseen; hellettä on tosin ollut rintaman itäpuolella.

Ke 20.7. - Korkeapaine vahvistuu Länsi-Venäjällä laajaksi ja etelästä alkaa lähestymään uusi matalapaine Suomea. Idän helteisintä ja siellä yhä ankarammaksi kuumenevaa ilmamassaa rajaava rintamasysteemi jää edelleen etelä-pohjoissuuntaisena Suomen ylle, mutta illalla etelästä tuleva matalapaine voimistaa rintamaa alkaessaan puskea edellään kaakosta yhä helteisempää ja kosteaa ilmamassaa. Pilvisyys on vaihtelevaa, ilma on utuista ja em. rintaman kohdilla syntyy edelleen ukkoskuuroja monin paikoin; illalla on vaaraa etelästä - kaakosta nouseville hyvin ankarille ukkosmyrskyille (Potentiaalinen ukkosseurantatilanne!)... Yölämpötila on +15 ja +20 välillä; viileintä lännen sisämaassa. Päivälämpötila vaihtelee ukkostavimpien alueitten tilapäisistä n. +20 asteen lukemista etenkin idän - kaakon lähes +30 asteeseen. Ko. rintama siirtyykin jo yöllä Suomen itäpuolelle ja lännestä tullut viileämpi ilmamassa vallitsee. Etelästä tulee päälle heikko korkeapaineen selänne, jolloin selkenevässä ja tyynessä säässä yöllä lämpötila voi laskea lännen sisämaassa +10 asteen vaiheille ja etelärannikolla vajaaseen +15 asteeseen. Idässä on lämpimämpää ja vielä kuurosateiden riskiä. Iltapäivällä on heikkotuulista ja vähäpilvistä päivälämpötilan kohotessa +22 ja +27 asteen välille; lämpimintä idässä - kaakossa. Illalla etelästä lähestyvän matalapaineen myötä kaakosta alkaa työntymään kosteaa ja erittäin helteistä ilmamassaa; ko. tilanteessa kaakkoistuuli viriää ja lämpimän rintaman myötä pilvisyys lisääntyy. Puoleen yöhön mennessä ukkosen riskiäkin voi syntyä. Lämpötila laskee illalla hyvin hitaasti...

To 21.7. - Etelästä noussut matalapaine näyttäisi jäävän Suomen lounais-länsipuolelle ja idän korkeapaine pysynee lähes sijoillaan; pitkältä kaakosta vyöryy erittäin helteinen ja kostea ilmamassa Suomeen (kaakkoistuulet heikkoja - kohtalaisia), jota voivat sävyttää tuon lounaan matalapaineen ajoittain syöttämänä paikoin erittäinkin rajut ukkosmyrskyt (Potentiaalinen ukkosseurantatilanne!). Poutaisinta lienee idässä. Ilmamassan utuisuus lisääntyy edelleen. Yölämpötila on +20 asteen vaiheilla - vähän yli ja päivälämpötila saavuttanee kaakossa +30 ja +33 asteen välin. Viileintä on länsirannikolla ja hetkellisesti ukkostavimmilla paikoilla. Eteläpuolinen matalapaine näyttää jäävän lähes sijoilleen Itämeren eteläosiin ja se syöttää suht vaivalloisesti kaakosta erittäin helteistä ja kosteaa ilmamassaa Etelä-Suomeen; koillis-lounaissuuntainen lämmin rintama etenee päivän aikana hitaasti kaakosta länsiosiin ja aiheuttaa rajujenkin ukkosten riskiä koko ajan; alkupäivällä ukkostavinta olisi kaakossa ja loppupäivänä lännessä. Yöllä ja aamulla ukkosten luonne on ns. kohokonvektiotyyppiä ja iltapäivällä - illalla lämpöukkostyyppi on vallitseva. Yölämpötila jää jo laajasti +15 ja +20 asteen välille; kaakossa ja etelärannikolla n. +20 astetta. Päivälämpötila kohonnee kaakossa +30 asteen yläpuolelle, jos poutaantuu riittävästi ja on vähän ukkoskuuroja; lännen ukkostavimmalla / sateisimmalla alueella voi olla vielä paljon viileämpää.

Pe 22.7. - Näyttäisi siltä, että matalapaine pysyy lounais-länsipuolella ja korkeapaine idässä heikkenisi vähän. Suomen eteläpuolella saattaa kehittyä matalapaineen osakeskus, joka liikkuisi hitaasti pohjoiseen päivän aikana. Aluksi vallitsisi edelleen tuo kostea ja erittäin helteinen itä-kaakkoisvirtaus paikallisine ukkosineen, mutta tuo osakeskus nostaisi jossakin vaiheessa päivää mukanaan etelä-lounaasta kylmän rintaman, jossa yhteydessä ukkosmyrskyt saattavat olla erityisen rajuja (Potentiaalinen ukkosseurantatilanne!)... Yölämpötila olisi +19 ja +24 asteen välillä; lämpimintä kaakossa - etelärannikolla. Päivälämpötila kohoaisi pouta-alueilla laajasti +30 ja +35 asteen välille (Saas nähdä olisiko taas mahdollisuuksia peräti +35 asteen ylittämiselle idässä!?)... Matalapaine näyttäisi pysyvän edelleen varsin hyvin sijoillaan Suomen eteläpuolella syöttäen nyt jo länsiosiinkin ja lähes Lappiin saakka kaakosta kosteaa ja jopa poikkeuksellisen kuumaksi äityvää hellettä; ukkosriski säilyy suurimpana länsiosissa, mutta yksittäisiä ukkosia voi syntyä muuallakin etenkin iltapäivällä - alkuillalla, muutoin on vähäpilvisen poutaa ja utuista. Yölämpötila on +20 asteen vaiheilla ja etelärannikolla minimilukemat voivat olla jopa +21 ja +24 asteen välillä. Päivälämpötila kohonnee laajasti nyt myös lännessä +30 ja +35 asteen välille; etelärannikolla voi olla paikoin vähän viileämpää ja sisämaassa +35 asteen ylitykset saattavat olla paikoin mahdollisia!

Tästä eteen päin ennustettavuus on taas heikkoa, mutta tilanteen kehitys vaikuttaa seuraavalta: Voimakkaiden ukkosten mukana helteisin ilmamassa siirtynee Suomen itäpuolelle, mutta matalapaineen painopisteen jäädessä vielä länteen ja etelästä ulottuvan uuden korkeapaineen myötä tavanomaista ainakin vähän lämpimämpi sää jatkuisi edelleen la ja su aikana... Näyttää uusimpien tietojen valossa siltä, että lauantaina tuo eteläpuolinen matalapaine alkaa lähestyä Suomea liikkuessaan vähän voimistuvana Etelä-Skandinaviaan; kaakkoistuuli voimistuu tarkastelualueella, mutta kostea sekä poikkeuksellisen kuuma helle jatkuu vielä. Tuon matalapaineen syöttämänä lounaasta kiertyen olisi kuitenkin tulossa paljon viileämpää ilmamassaa ja sitä rajaava kylmä rintama näyttää tulevan etelästä viimeistään illan aikana rajuine ukkosmyrskyineen (Potentiaalia ehkä vakavalle tuhoskenariolle paikoitellen? --> Olga- / Oili-myrsky...). Ennen rintamaa yölämpötila on edelleen jopa +20 ja +25 asteen välillä ja päivälämpötila voi saavuttaa taas monin paikoin n. +35 asteen etenkin sisämaassa. Illalla kylmän rintaman ylityksen jälkeen saavutettaneen vasta päivän minimilämpötilat, kun sää viilenee nopeasti etelärannikolta / lounaiskolkasta alkaen alle +20 asteen.


Sunnuntaina matalapaine pysynee vielä Etelä-Skandinaviassa, mutta on tässä vaiheessa alkanut syöttää lounaasta aikaisempaa erittäin paljon viileämpää ilmamassaa; kontrasti edellispäivään voi olla häkellyttävä, kun puuskaisen lounaistuulisessa, runsaan vaihtelevapilvisessä ja kuurosateisessa säässä päivälämpötila jäänee korkeintaan +20 asteen vaiheille. Yölämpötila vaihtelee em. kylmän rintaman etenemisen mukaan niin, että idässä - koillisessa voi olla vielä hetken +20 asteen yölämpötiloja; lounaassa jäätäneen alle +15 asteenkin... Su jälkeen tuo erityisen kuuma helle jäänee muhimaan lähelle itään - kaakkoon ja se näyttäisi tekevän seuraavan viikon puolella ainakin pikavisiitin uudestaan Suomeen...

Siitä lisää seuraavassa varsinaisessa ennusteessani ja ennen sitä on toki tulossa ukkosseurantapostauksia. Pe - la aikana minulla on kuitenkin sen verran sovittuja sosiaalisia menoja, että ainakin osa ukkoseurantakirjoituksistani tapahtunee ylöskirjaamieni muistiinpanojen pohjalta vasta jälkeen päin ko. tilanteiden tapahduttua ja ne saattavat kattaa peräti useitakin paikkakuntia reitillä pääkaupunkiseutu - Hämeenlinna - Jyväskylä... Mielenkiintoista!!

Tämän viikon viileämmät säät ovat jarruttaneet ajankohdan kasvukauden kehitystä sen verran, että kasvutilanteiden etumatka tämän hetken tavanomaiseen verrattuna on pienentynyt 2 - 3 viikon välille ollen silti edelleen huomattava. Samalla on käynyt myös niin, että heinäkuun alussa jo hyvin paljon lämmenneen Suomenlahden ansiosta etelärannikolla jo ilmenneiden sisämaata huomattavasti lämpimämpien öiden myötä kasvukauden sisämaassa alkukaudella ilmennyt etumatka etelärannikkoon nähden on kaventunut pois.


Tällä hetkellä kukkivat jo elokuun ensimmäisen viikon tapaan (Silloin nämä kehitysvaiheet ovat normaaleja) mm. pietaryrtti (Tanacetum vulgare), pujo (Artemisia vulgaris) ja rantakukka (Lythrum salicaria) voimistuen edelleen kukinnan täyteen vaiheeseen. Puuvartinen kasvillisuus on etenkin luontaisten lajien ja aikaisin lehteen tulleiden viljeltyjen lajien suhteen muodostanut jo tämän kesän uuden oksistonsa suureksi osaksi täysin puutuneiksi. Tosin tässä vaiheessa on käynyt myös tyypillisesti niin etenkin ukkossateita saaneilla alueilla, että puutuneista oksista on lähtenyt paikoin oksakasvua vielä uudestaankin käyntiin. Muutoin kasvussa ovat ko. lajien sisällä enää siis lähinnä vain nuoret viiriilit taimet sekä vanhempien puiden latvaosat. Havupuiden uudet oksat ovat yksittäisiä ulkomaisia lajeja lukuun ottamatta käytännössä jo kuusten (Picea sp.) latvojen pääversojakin myöten kokonaan valmiita ja puutuneita. Peltoviljelyssä rypsipellot ovat lopettaneet lähes kokonaan kukintansa ja muista viljoista monet ovat aloittaneet tähkiensä tuleentumisen ruskean kypsäksi huomattavassa etuajassa; ensi viikolla viljapeltojen ruskeus lisääntyy huomattavasti ja sama koskee luontaisia heinää paljon sisältäviä niittyjä.

Jatkossa ensi viikon kostea helleaalto kirittää taas kasvun kehitystä vauhtiin niin, että vähintään 3 viikon etumatka tavanomaiseen kasvukauden tilanteeseen nähden muodostuu jälleen vahvasti. Tämä tietää ensi viikon lopulle tultaessa jo mm. kotipihlajien (Sorbus aucuparia) marjojen huomattavaa kypsymistä oranssivaiheisina. Terttuselja (Sambucus racemosa) ja tuomi (Prunus padus) ovat kypsyttäneet marjansa jo nyt täysin. Tuomipihlajien (Amelanchier sp.) nyt käynnissä ollut marjasato hiipuu pois nopeasti varisten. Samalla hedelmäpuuviljelyssä kirsikkasato valmistuu ja omenapuiden osalta raakileet saavuttavat jo varhaisimpien lajikkeiden osalta lähes kypsän vaiheen kirkkaita sävyjä. Maitohorsmien (Epilobium angustifolium) siemenvillavaihe alkaa ja yleistyy ja sama koskee monia ohdakkeita (Cirsium sp.). Syyshortensian (Hydrangea paniculata "Grandiflora") kukinta voimistuu yhä yleisemmin valkoiseen suuntaan ja saavuttanee jo paikoin täysvalkoisenkin kukinnan. Perennoista alkavat kukkimaan yhä runsaammin elokuiset kukkijat, kuten kultapallo (Rudbeckia laciniata "Goldball"), kompassikukka (Silphium perfoliatum), tarhapiisku (Solidago cv.) ja monet syysleimut (Phlox cv.).

Etelärannikolla aina viime tiistaihin saakka vallitsi paheneva kuivuus monien muiden alueiden saatua jopa montakin kertaa ukkossateita; niinpä etelärannikon nurmikot kellastuivat alkuviikkoon mennessä melko laajasti ja kallioisilla rinteillä alkoi paikoin näkymään pienien lehtipuiden kellastumista. Nyt tämä kuivuus on helpottanut ti alkaen; nurmikot ovat vihertyneet ja em. lehtipuukellastuminen on lakannut. Ensi viikolla kuivuutta ei ole tulossa, koska ukkossateiden runsaus näyttää hyvinkin merkittävältä etelärannikkoa myöten jopa useana päivänä! Itse asiassa huomattaville taajama- ja muillekin tulville saattaa olla suurta riskiä ja tätä myöten ainakin hetkellisille liikamärkyystilanteillekin kasviviljelyssä. Peltoviljelyssä saattaa olla tiedossa kesän pahin viljojen lakoontumisvaara tähän mennessä monin paikoin. Jokivirtaamat pysynevät kuitenkin normaalin rajoissa, ellei jokin valuma-alue saa huomattavia määriä ukkossateita; pienet valuma-alueet saattavat kehittää tulvariskiä...

Vesistöjen pintalämpötilat ovat olleet hienoisessa laskussa tämän viikon loppupuolen viileähköissä säissä ja niinpä järvissä lämpötilat ovat laskeneet ajankohdan tavanomaisiin arvoihin +20 asteen tienoille. Sama koskee Suomenlahtea, missä sisälahdissa on ollut nyt n. +20 astetta ja ulapalla vähän allekin. Ensi viikon helleaalto lämmittää taas vesiä helposti järvissä ja meren sisälahdissa lähelle +25 astetta ja ulapallakin syntynee taas +20 asteen ylityksiä. Tässä vaiheessa auringonsäteilyn teho on kuitenkin jo hieman laskusuunnassa, mutta termisessä mielessähän olemme vasta nyt alkaneet viettää kesän lämpimintä aikaa ja ensi viikon helleaalto saattaa hyvinkin muistuttaa meitä siitä mahdollisella ankaruudellaan niin lämpötilojen kuin ukkostenkin suhteen...

No comments: