Alkuviikolla Suomeen kaakosta pyrkinyt helleilmamassa tukahtuikin vaisuksi ja ukkostelukin jäi siinä yhteydessä mitättömäksi. Euroopan mittakaavassa tilanne oli useita päiviä suunnilleen sellainen, että korkeapaine vallitsi lähes sijoillaan Vienanmeren tienoilla aiheuttaen yhtäältä koleaa ja hallaista virtausta koillisesta Länsi-Venäjän pohjoisosiin. Toisaalta se piti monena päivänä matalapaineiden painopistettä ja liikeratoja Skandinaviassa ja osittain myös Suomesta Mustallemerelle ulottuvalla vyöhykkeellä; näillä alueilla oli ajoittain (kuuro)sateista, mutta yhä suunnilleen tavanomaisen loppukesälämmintä melkein koko Lappiakin myöten. Itä-Euroopan ja Länsi-Venäjän eteläosien helteet vetäytyivät kuitenkin selvästi etelämmäksi ja idemmäksi. Länsi- ja Keski-Euroopan säätä hallitsivat heikkojen lännestä tulleiden korkeapaineiden ja matalapaineiden vuorottelu, jonka myötä sää lämpeni niillä alueilla ajoittaisten ukkostavien kuurosateiden lomassa monin paikoin helteellekin; Britanniassa on ollut kuitenkin vähän viileämpää ja matalapaineisempaa parina viime päivänä. Välimerellä ovat jatkuneet yhä aurinkoiset yli +30 asteenkin helteet yksittäisten ukkoskuurottelujen sävyttämänä.
Jatkossa Britannian tienoilta siirtyy matalapainetta heikkenevänä Skandinavian ja Suomen kiusaksi, mutta tavanomaisessa loppukesälämmössä. Britanniassa poutaantuu viikonvaihteen tienooksi lämpimissä olosuhteissa, mutta ensi viikolla runsasta matalapainetoimintaa on tulossa lisää Atlantilta. Ko. matalapainetoiminta ulottuu kuitenkin vain Keski-Euroopan ja Skandinavian tasalle itään. Tämän myötä helleilmamassaa muodostuu Keski- ja myöhemmin enemmän Itä-Eurooppaan ja sitä pyrkii kohti Suomea viikon puolivälin jälkeen... Länsi-Venäjällä vaikuttaa edelleen Vienanmeren pohjoispuolinen korkeapaine, joka syöttää yhä pohjoisosiin viileää ja monin paikoin hallaista ilmamassaa. Etelämpänä tänään Suomen eteläpuolitse kaakkoon liikkuva matalapaine siirtyy vähitellen Mustanmeren pohjoispuolelta kauas Itä-Venäjälle sateineen ja viilentää säätä aluksi lisää Mustaamerta myöten, mutta myöhemmin sää lämpenee takaisin kesäisemmäksi laajemminkin ja samalla Jäämeren läheisten alueiden viileys hellittää. Välimerellä jatkuvat edelleen pääasiassa aurinkoiset helteet, mutta em. Länsi-Euroopan matalapainetoiminnasta voi ulottua ajoittain epävakaisuutta ukkosineen ja viileämpine säineen alueen länsiosiin.
Ruskan etenemisestä sen verran, että selvimmin se on etenemässä edelleen vasta tuon Länsi-Venäjän pohjoisosien kolealla ja hallaisella alueella. Lapissa on vasta lähinnä ruskan häilyvää ja paikallista alkua eikä ensi viikollakaan vielä ole merkittävää etenemistä tapahtumassa. Muualla lauhkealla alueella on yhä lähinnä vain vaihtelevasti erilaisten ruostesienien ja tuhoeläinten aiheuttamaa valeruskaa. Välimerellä jatkuu monin paikoin paheneva kuivuuskellastuminen.
Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->
Su 14.8. - Korkeapaine pysyi lähes sijoillaan Vienanmeren tienoilla ja matalapaine pysyi Islannin - Britannian tienoilla. Lännestä ulottui Suomen eteläpuolelle rintamavyökyke, jossa esiintyi ukkoskuuroja lähellä idän helleilmamassaa. Kaakosta alkoi lähestymään ko. kosteaa helleilmamassaa. Tarkastelualueella vallitsi etelän ja idän väliset tuulet enimmäkseen heikkoina - kohtalaisina; illalla tuulet vähän voimistuvat. Pilvisyys oli aluksi vähäistä, mutta yöllä oli lähes tyynessä säässä taas usvaa / sumua ja sisämaassa sumupilviäkin. Aamusta alkuiltaan pilvisyys vaihteli ja loppuillalla alkoi muodostua heikossa - kohtalaisessa itä-kaakkoistuulessa vellova tiheä alapilvikansi. Yölämpötila oli +10 asteen vaiheilla sisämaassa ja etelärannikolla lähempänä +15 astetta. Päivälämpötila kohosi +20 asteen vaiheille.
Ma 15.8. - Korkeapaine pysyi Vienanmeren tienoilla ja Islannin - Britannian matalapaineesta ulottui kapeahko vyöhyke Suomen lounaispuolitse Mustallemerelle, jossa Etelä-Skandinaviaan muodostui pieni osakeskus. Suomeen yritti työntyä kosteaa ja utuista helleilmamassaa kapeana kiilana Venäjältä itä-kaakkoistuulien oltua enimmäkseen kohtalaisia. Rintamasysteemi asettui tilanteessa täpärästi Suomen lounaispuolelle luode-kaakkosuuntaisena. Tilanteessa helle kuitenkin tukahtui tarkastelualueella koko päivän vallinneen tiheän alapilvikannen alle ja samasta syystä kuuropilvikehitys estyi; vain Viron - Venäjän puolella kuurotteli ukkosten kera. Etelä-Suomen alueella oli sen sijaan ajoittain tihkusadetta. Yö- ja päivälämpötilojen ero jäi tässä tasapilvisessä tilanteessa pieneksi ja lämpötila vaihtelikin koko päivän vain 2 - 5 asteen verran pääasiassa +15 ja +20 asteen välillä.
Ti 16.8. - Korkeapaine pysyi yhä Vienanmeren tienoilla Jäämerelle venyneenä ja Britannian - Islannin tienoon matalapaine oli jo heikentymässä siihen liittyvän Etelä-Skandinavian osakeskuksen sijoituttua pienenä Suomen länsireunalle sen rintamasysteemin siirryttyä hyvin hitaasti lounaasta Etelä-Suomen ylle luode-kaakkosuuntaisena. Tässä yhteydessä kaakosta ulottunut kapea kostean ja lämpimän ilman kiila alkoi puristua pois, kun samalla Vienanmeren tienoon korkeapaine kierrätti eteläkauttaan idästä viileämpää ja kuivempaa ilmaa. Tarkastelualueella vallitsi aluksi edellispäivän tapaan tiheä alapilvikansi, joka kuitenkin repeili iltapäivän mittaan. Ilman utuisuus oli silti lisääntynyt. Ukkostavia kuurosateita liittyi lounaasta lähestyvän rintaman etupuolen tilanteeseen, mutta ukkostilanne kuihtui hyvin mitättömäksi (Kesän 2011 ukkosseuranta; tiistai 16.8.2011 (Konvektioita eteläkaakosta ulottuvassa lämpimässä sektorissa kylmän rintaman lähestyessä lännestä) ). Illalla lounaasta käsin alkoi poutaantua ja ilmamassa kuivua, mutta kohtalaisia kuurottaisia sateita liikkui edelleen itäosissa rintamalinjaa pitkin pohjois-luoteeseen. Ennen rintamaa itäkaakkoistuulet olivat kohtalaisia - navakoita, rintaman kohdalla oli hetken tyyntä ja sen jälkeen lounaisosissa illalla länsiluoteinen tuuli virisi heikkona. Yö- ja päivälämpötilojen erot olivat yhä vain muutaman asteen luokkaa pääasiassa +16 ja +22 asteen välillä.
Ke 17.8. - Matalapaineen painopiste jäi heikkona Skandinaviaan ja samalla Suomen eteläpuolelle työntyi heikko korkeapaine lännestä. Vienanmeren tienoon korkeapaine vetäytyi vähän lisää Jäämerelle. Edellispäivänä lounaasta tullut rintamasysteemi jäi vellomaan lähes sijoilleen Suomen päälle ulottuen luode-kaakkosuuntaisena kaakonkulmalta noin Perämerelle. Rintaman kohdalle oli muodostunut myös matalapaineen sola. Kohtalaisia - ajoittain ravakoita kuurottaisia sateita liikkui rintamalinjaa pitkin luoteeseen, jolloin tarkastelualueen itäosat olivat koko päivän enimmäkseen pilvisiä ja sateisia. Länsiosat olivat sen sijaan poutaisia pilvisyyden vaihdeltua runsauden ja lajin (Aamulla sumupilviä, iltapäivällä kumpupilviä ja koko ajan erilaisia ko. rintaman takareunan ylä- ja keskipilviä) suhteen. Illalla Suomen kaakkoispuolella rintamasysteemissä kehittyi uusi pieni matalapaineen osakeskus. Rintaman kohdalla tuulet olivat heikkoja ja suunnaltaan vaihtelevia ja rintaman länsipuolella vallitsivat heikot länsi-luoteistuulet. Yölämpötila oli +10 ja reilun +15 asteen välillä; leudointa etelärannikolla ja idän sateisella vyöhykkeellä. Päivälämpötila oli lännen pouta-alueella n. +20 astetta ja idän sateisella alueella sen alle.
To 18.8. - Rintamasysteemi pysyi edelleen lähes sijoillaan Suomen yllä ulottuen kaakonkulmalta Perämeren tienoille. Korkeapaineet pysyivät etelä- ja pohjoispuolilla. Rintamasysteemissä liikkui pieni uusi matalapaineen osakeskus kaakosta sijoittuen pitkulaisena Keski-Suomeen. Tämä voimisti rintamasateita ajoittain; tarkastelualueella itäosat olivat aluksi pilvisen sateiset, mutta lännessä rintaman takareunan jyrkästi rajautuvan yläpilvivyöhykeen ulkopuolella oli yöllä - aamulla jopa lähes selkeää, mutta paikoin usvaista - sumuista. Iltapäivällä rintamasateet alkoivat siirtyä vähitellen pohjoisemmaksi, mutta rintaman jälkeisessä heikossa - kohtalaisessa länsi-luoteistuulessa pilvisyys runsastui ja paikoin syntyi sadekuuroja, joista osa jäi vellomaan etelärannikon tuntumaan myös illaksi luoden hienoja iltaruskotilanteita. Puoleen yöhön mennessä poutaantui ja selkeni lähes kokonaan laajasti. Yölämpötilat vaihtelivat taas lännen +10 ja +15 asteen väliltä etelärannikon ja itäosien sateisten alueiden +15 asteen vaiheille. Päivälämpötila oli +20 asteen vaiheilla; itäosien sadealueilla aluksi alempi.
Pe 19.8. - Em. rintamasysteemi jäi heikkenevänä Keski-Suomen ylle korkeapaineen pysyttyä edelleen Jäämerellä - Vienanmerellä. Länsi-Euroopasta alkoi lähestymään uusi pienehkö matalapaine lounaiskolkkaa. Sen ja Keski-Suomen rintaman välille muodostui heikko korkeapaineen selänne. Tarkastelualueella heikot länsi-luoteistuulet tyyntyivät yöllä kokonaan ja hyvin heikkotuulinen tilanne jatkui myös iltapäivään asti. Sää oli muutoin lähes selkeää, mutta iltapäivällä syntyi runsaahkoa, mutta poutaista kumpupilvisyyttä. Illalla kumpupilvet katosivat, mutta lounaasta lähestyvän matalapaineen vaikutuksesta kaakkoistuulet alkoivat viritä ja okludoituvan ritaman etureunan yläpilvikilpi saapui etelä-lounaistaivaalta alkaen. Yölämpötila oli +10 asteen vaiheilla; etelärannikolla lähellä +15 astetta. Päivälämpötila vaihteli +19 ja +24 asteen välillä.
La 20.8. - Tänään edellisen ennusteeni arvioista poiketen tuo lounaasta lähestynyt uusi matalapaine ei jaksanutkaan tulla aivan päälle saakka Etelä-Suomeen, vaan se liikkui tämän päivän aikana maamme eteläpuolelle ja on alkanut nyt etääntymään kaakkoon. Tämän myötä itään kääntyneet tuulet voimistuivat yöksi - iltapäiväksi kohtalaisiksi - navakoiksi, mutta matalapaineen okludoituneen rintamasysteemin sadealue ulottui vain hetkeksi yöllä - aamulla lounaiskolkkaan tosin paikoin rankkanakin. Muutoin vain rintaman yläpilvisyyttä oli aluksi vaihtelevasti ja aamupäivästä alkuiltaan myös kumpupilviä ajoittain lautoiksi levinneinä. Illalla on ollut selkeämpää, mutta Suomen länsireunan lähellä kehittyneen uuden pienen matalapaineen osakeskuksen myötä uutta kuurottaista sadetta on alkanut tulla länsirannikolle. Itätuulet ovat tyyntyneet illan mittaan. Yölämpötila oli sisämaassa +10 ja +15 asteen välillä ja etelärannikolla +15 ja +18 asteen välillä. Päivälämpötila oli +20 asteen vaiheilla - paikoin vähän yli.
Tuo kuva on otettu tänään 20.8.2011 Hämeenlinnassa ja siinä on Paasikiventien viereistä kevyenliikenteen väylää ja sen sekä ajoradan välistä nurmikkoa, jolle on varissut yläpuolisista puistolehmuksista (Tilia X vulgaris) niiden hedelmystöjä lenninsiipineen. Tämä ennenaikainen varisemistapahtuma on johtunut poikkeuksellisen runsaasta kirvojen määrästä ko. puissa, josta johtuen puiden lehdet ovat peittyneet harmaanruskeaksi tahmaantuneeseen kirvojen eritteeseen ja näin puut ovat stressaannuttuaan varistaneet ns. ylimääräistä taakkaa pois. Kirvojen eritteet ovat sotkeneet tahmeaksi jopa tuon asfalttipinnankin. Tällainen kirvainvaasio mahdollistuu juuri tällaisten kostean lämpimien kesien aikana mm. juuri puistolehmuksilla monin paikoin ja se manifestoituu visuaaliseksi viimeistään näin loppukesällä tällaisin merkein. Tällainen stressitilanne aiheuttaa myöhemmin syksyllä myös ennenaikaista ruskaa, mutta tässä vaiheessa ko. puiden lehdet olivat vielä vihreät.
Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä maanantaina 22.8.2011 klo. 23:55) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->
Su 21.8. - Islannin ja Britannian välimailta velloo vähitellen idemmäksi uutta laajahkoa, mutta heikkenevää matalapainetta ja em. Suomen eteläpuolelta kaakkoon etääntyvän matalapaineen ja Suomen länsireunan uuden pienen matalapaineen osakeskuksen välille muodostuu luode-kaakkosuuntainen heikko rintamasysteemi, joka jää vellomaan Etelä-Suomen länsiosien päälle, itäosissa alkaa vaikuttaa eteläpohjoisuuntainen korkeapaineen selänne; pilvisyys on länsipainotteisesti runsaan vaihtelevaa ja kohtalaisia kuurottaisia sateita tulee lännessä ajoittain etenkin iltapäivällä. Heikon ukkosen mahdollisuutta on paikoin. Tuulet ovat enimmäkseen heikkoja ja ne käyvät rintaman itäpuolella idän ja kaakon väliltä, rintaman kohdalla on tyyntä ja sen länsipuolella viriävät loppupäivän aikana lounaisimmassa kolkassa etelän ja lännen väliset tuulet. Yölämpötila pysyy runsastuvassa pilvisyydessä +15 asteen vaiheilla; länsiosissa ja etelärannikolla lämpimintä ja pouta-alueilla viileintä. Päivälämpötila vaihtelee +20 asteen molemmin puolin sateisuuden mukaan.
Ma 22.8. - Idän etelä-pohjoissuuntainen korkeapaineen selänne etääntynee vähän idemmäksi ja samalla lännen matalapaine siirtyy heikkenevänä Norjanmeren ja Skandinavian yllä hitaasti idemmäksi. Edellispäivän heikko rintama katoaa, mutta lännen matalapaine tuottaa lännestä uutta heikkoa rintamasysteemiä: Tarkastelualueella on koko päivän runsaan vaihtelevaa pilvisyyttä ja melko vähäisiä kuurottaisia sateita tulee ajoittain; aluksi paikoin vielä vanhasta rintamasta ja myöhemmin illalla lännestä-lounaasta alkaen uudesta rintamasta. Tuulet ovat heikkoja (Yöusvat ja -sumut mahdollisia etenkin sisämaassa) ja alkavat vallita enimmäkseen etelästä. Yölämpötila vaihtelee pilvisyyden mukaan +10 ja reilun +15 asteen välillä (Lämpimintä kuitenkin etelärannikolla) ja päivälämpötila on +20 asteen vaiheilla - paikoin vähän yli. Ennuste on pitänyt jokseenkin paikkaansa, mutta kuurot ovat olleet yksittäisissä tapauksissa ukkostavan rankkoja ja tuulet ovat olleet hyvin tyyniä suuren osan päivää.
Ti 23.8. - Britannian tienoilla velloo taas uutta matalapainetta. Suomen itäreunan lähellä oleva etelä-pohjoissuuntainen korkeapaineen selänne näyttää vähän voimistuvan, mutta Skandinavian matalapaine ja sen rintamasysteemi tulevat jo hyvin heikentyneinä Suomen päälle länsipainotteisesti: Tarkastelualueella tuulet ovat yhä hyvin heikkoja (Yöusvat ja -sumut mahdollisia etenkin sisämaassa) muuttuen suunnaltaan vaihteleviksi ja pilvisyyskin on vaihtelevaa; runsainta pilvisyys on lännessä, missä on suurin riski ajoittaisille kuurosateille etenkin iltapäivällä. Yölämpötila on +15 asteen vaiheilla; lämpimintä etelärannikolla. Päivälämpötila on +19 ja +24 asteen välillä poutaisuuden mukaan. Ennusteen muutokset; ko. sadekuuroriskein etelä-pohjoissuuntainen vyöhyke näyttää olevan vähän idempänä ja paikoin saattaa edelleen ukkostaakin hieman. Päivälämpötila jää siksi laajemmin +20 asteeseen - vähän sen alle.
Ke 24.8. - Lännestä tullut matalapaine näyttää heikkenevän Suomen päällä vähitellen pois ja Britannian suunnasta lähestyy matalapainetoimintaa kohti Etelä-Skandinaviaa. Tarkastelualue jää laajalle heikkotuuliselle alueelle (Ajoittain on tyyntä), jossa pilvisyys on vaihtelevaa ja yöllä - aamulla on sisämaapainotteisesti usvaa - sumua. Kuurosateita voi tulla edelleen iltapäiväpainotteisesti, mutta ne ovat vähenemään päin. Yölämpötila on yhä +15 asteen vaiheilla; leudointa etelärannikolla. Päivälämpötila vaihtelee yleisemmin +20 ja +25 asteen välillä; mahdollisuus paikoin helteelle. Em. matalapaine heikkenee pois nopeammin, mutta pieni kuurosaderiski näyttäisi yhä jäävän. Tuulet ovat edelleen hyvin tyyniä, mutta korkeapaineen muodostuessa kaakkoispuolelle etelätuulet alkaisivat myöhemmin illalla viriämään. Lämpötilaennuste pitänee yhä suunnilleen paikkaansa.
To 25.8. - Päivän aikana laajan heikkotuulisen alueen piirissä näyttäisi muodostuvan vähitellen korkeapaine Suomen kaakkoispuolelle. Samalla laajahkoa matalapainetoimintaa jäisi Britannian tienoille vellomaan, mutta siihen liittyvä rintamasysteemi lähestyisi Skandinaviassa. Tarkastelualueen tuuliolosuhteet olisivat yhä ajoittain tyyniä, mutta em. korkeapaineen ja lähestyvän rintaman myötä etelätuulet alkaisivat viritä tuoden yhä lämpimämpää ilmamassaa. Pilvisyys olisi enimmäkseen poutaisen vaihtelevaa ja yöllä - aamulla olisi taas usvien ja sumujen mahdollisuutta sisämaapainotteisesti... Yölämpötila olisi yhä +15 asteen vaiheilla - vähän yli; leudointa etelärannikolla. Päivälämpötila olisi yhä +20 ja +25 asteen välillä; ehkä mahdollisuutta paikoin helteeseen... Korkeapaine asettuu Suomen kaakkoispuolelle ja pienen matalapaineen osakeskuksen liikkuessa Skandinaviaa pitkin pohjoiseen on etelästä-lounaasta tulossa jonkin verran rintamasateita, mutta samalla ko. Itä-Euroopan helle alkaa pyrkiä niiden perässä alueelle. Etelätuulet ovat heikkoja - kohtalaisia ja runsaassa pilvisyydessä päivälämpötila voi jäädä em. ennusteesta pari-kolme astetta alemmaksi.
Pe 26.8. - Tässä vaiheessa ennustettavuus on hankalaa, mutta seuraava skenario alkaisi: Suomen kaakkoispuolella vallitsisi tuo uusi korkeapaine. Samalla Britannian tienoon matalapaineen itäpuolella Etelä-Skandinavian tienoilla alkaisi muodostua matalapaineen osakeskus, jonka itäpuolella kohti Suomea pyrkisi etelästä kosteaa helleilmamassaa. Aluksi olisi vähäpilvistä ja heikkoja etelätuulia edelleen sisämaapainotteisten yöusvien - sumujen kera. Loppupäivällä tuo matalapaine voimistaisi etelätuulia, mutta vähäpilvinen poutasää jatkuisi vielä erittäin lämpimässä utuuntuvassa ilmamassassa; yölämpötila olisi entistä laajemmin +15 asteen yläpuolella ja päivälämpötiloissa olisi selvemmin mahdollisuutta +25 asteen ylityksiin... Korkeapaineen pysyessä Suomen etelä-kaakkoispuolella ja matalapaineen voimistuessa lännessä on hellettä Itä-Euroopasta tuova etelävirtaus voimistumassa ja em. kaltaisesti jopa hellelukemien mahdollisuus on kohoamassa.
La 27.8. - Tuo uusi Skandinavian matalapaine vaikuttaisi tässä vaiheessa merkittävästi Suomen säähän siirtyen ehkä hyvinkin rajusti voimistuvana Skandinaviaa pitkin pohjoisemmaksi - Norjanmerelle; tarkastelualueen ylittäisi tähän liittyen lounaasta voimakas okludoituva rintamasysteemi, jonka rankkasateet ja ukkoset syrjäyttäisivät etelästä pyrkineen helleilmamassan voimakkaan, viileämmän ja kuivemman länsi-lounaistuulen tullessa tilalle päivän aikana. Yölämpötila olisi vielä erittäin korkea +15 ja +20 asteen välillä, mutta päivälämpötila saattaisi jäädä jopa samoille lukemille ja illalla viilenisi edellisyötä jopa selvästi alempiin lukemiin... Tuon Keski-Euroopasta Skandinaviaan liikkuvan rajusti voimistuvan matalapaineen aikataulussa ja muotoutumisessa on tullut muutoksia ja tässä vaiheessa näyttää siltä, että ko. viileämmän länsi-lounaisvirtauksen tuova rintamasysteemin ylitys olisi myöhästymässä niin, että ennen sitä tämä päivä olisi helteisin ja vasta illalla kuurottaiset sateet ja ukkoset vyöryisivät yli ehkä jopa tuhoisen voimakkaine tuulineen (Ehkä hyvä ukkosbongaustilanne!)... Sunnuntaina matalapaineen painopiste siirtyisi Lappiin - Jäämerelle ja siinä yhteydessä hyvinkin raju ja viileä länsituuli kuurosateineen olisi mahdollista... Tarkennuksia seuraavassa varsinaisessa ennusteessani.
Etelä-Suomen kasvukauden eteneminen tapahtuu edelleen vähintään n. 3 viikkoa etuajassa ja ehkä jopa enemmänkin etenkin, kun alkavalla viikolla sää näyttää lämpenevän aikaisempaa selvemmin tavanomaista lämpimämmäksi. Luontaisten lajien kohdalla tätä kehitysetumatkaa ei enää helposti havaita, koska esim. ruohovartinen kasvillisuus on ollut jo pitkään suureksi osaksi kokonaan valmistunutta. Mm. monet niityt ovat olleet jo parisen viikkoa lähes täysruskeassa kehityksen loppuvaiheessa, joskin toisilla paikoilla on alkanut joidenkin lajien toinen kukinta-aalto / jatkunut pitkittynyt kukinta, kuten peltosauniolla (Tripleurospermum inodorum). Hedelmävaiheitaan valmistavat vielä myöhäiset lajit, kuten pietaryrtti (Tanacetum vulgare) ja pujo (Artemisia vulgaris). Myös luontaisten ja varhaiskehityksellisimpien puuvartisten lajien kohdalla (Silti vielä monia pääversoja lukuun ottamatta) tämän kesän oksien täyspuutuminen ja silmujen loppuun kehittyminen viimeisine hedelmävaiheineen ovat jo tapahtuneet. Pääversojaan vielä kasvattaneilla lajeilla on jo tosin alkanut kasvun pysähtyminen, mikä tapahtuu tyypillisesti ja vähitellen versojen kasvussa olevien kärkiosien surkastumisena ja kuivumisena; näin esim. koivuilla (Betula sp.), poppeleilla mukaan lukien haapa (Populus sp.) ja lepillä (Alnus sp.).
Viljeltyjen lajien kohdalla tuo kasvukauden kehitysetumatka on ensi viikolle tultaessa yhä nähtävissä mm. syysomenalajikkeiden ja luumujen ennenaikaisena kypsymisenä, viimeisten perennakukkijoiden paljon varhaistuneena kukinnan alkuna, kuten syysasterilla (Aster novi-belgii) sekä viimeisenä kypsyvien hedelmien kypsymisprosessin etuaikaisena alkamisena, kuten mustaseljalla (Sambucus nigra), amurinkorkkipuulla (Phellodendron amurense) ja viiniköynnöksillä (Vitis sp.). Myös arkojen ja myöhään kehittyvien puiden ja pensaiden poikkeuksellisen pitkälle edenneet tämän kesän oksien puutumistilanteet kertovat tästä kehitysetumatkasta. Roimaa etumatkaa kehityksessä näkyy edelleen myös maaseudun viljapelloilla, joiden piirissä puintityöt on saatu jo nyt suurimmaksi osaksi valmiiksi. Sadonkorjuuta odottavat enää lähinnä vain myöhäisimmät rypsi- / rapsipellot ja sokerijuurikaspellot.
Maaperän kosteusolot ovat muodostuneet erittäin kahtiajakautuneiksi Etelä-Suomen alueella: Aikaisempaan ennusteeseen verrattuna hyvin vähille sateille jäi tällä viikolla vyöhyke pääkaupunkiseudulta luoteeseen Hämeenlinnan tienoon kautta Vaasan seudulle. Yhtäältä sen lounaispuolella Turusta vähän pohjoiseen on saatu runsaita sateita ja laajemmin sen itäpuolella kaakonkulmalta Pohjanmaalle, millä alueella tuo em. rintamasysteemi tuotti sateita n. 3 päivän ajan. Paikoin sadetta kertyikin jopa yli 50 mm tämän viikon aikana! Tuolla sateettomimmalla alueella kuivuus on alkanut taas hieman vaivaamaan, mikä näkyy paahteisten paikkojen nurmikoiden lievänä kellastumisena siellä täällä. Runsaimpien sateiden alueella puolestaan jokivirtaamat ovat olleet vähän aikaa tavanomaista korkeammalla.
Tällä kuivimmalla alueella on havaittavissa nyt eniten tavanomaista varhaisempia ruskakehityksiä yksittäisillä paikoilla ja varhaisimmin kehittyneillä - ruskaantuvilla lajeilla, kuten tuomella (Prunus padus) ja punasaarnilla (Fraxinus pennsylvanica). Ruostesienien aiheuttama valeruska ei ole silti vieläkään merkittävästi lisääntynyt lukuun ottamatta mahdollisesti noita runsassateisimpia alueita (?). Runsassateisilla alueilla ennenaikaiset ruskatilanteet ovat silti muodostumassa vähemmiksi ja nurmikot ovat siellä nyt rehevimpiä. Myös sienet ja sammalet kiittävät olosuhteista eniten ko. alueilla. Pitkälle ensi viikolle saakka sademäärät näyttävät pysyvän laajasti melko vähäisinä yksittäisiä rankimpia kuuroja lukuun ottamatta, joten tuolla vähäsateiseksi jääneellä alueella kuivuus saattaa paikoin jopa vielä hieman lisääntyä huolimatta yhä lisääntyvästä yökosteudesta ja yhä nopeammin heikkenevästä auringonsäteilyn tehosta.
Pintavesien lämpötilat ovat pysyneet hyvin tasaisesti sekä ajallisesti että alueellisesti noin +20 asteessa - vähän sen alle niin järvissä kuin Suomenlahdella, jonka ulapalla on tosin jo paikoin vain vähän reilun +15 asteen pintavesilukemia. Jatkossa sään jonkin verran lämmetessä viileneminen ei pääse silti vieläkään etenemään, vaan paikoin voi tapahtua jopa asteen parin verran lämpenemistä ja +20 asteen lievät ylitykset voivat olla siksi vielä ainakin yhden kerran mahdollisia etenkin pienissä järvissä ja poutaisimmilla alueilla. Näin vesistöt ovat jäämässä yhä selvemmin tavanomaista lämpimämmiksi ajankohtaan nähden.
No comments:
Post a Comment