Saturday, August 06, 2011

Epävakaistuvaa ajoittain runsassateisena ja tuulisena, mutta yhä kesäistä tavanomaisen lämpimänä (Päivitys!)



Viime viikonloppuna vielä vähän vaikuttaaneen kostean helleilmamassan jälkeen Etelä-Suomeakin kohtasi kuiva ja yllättävän viileä vaihe alkuviikolla, mutta sittemmin sää lämpeni vielä uudestaan aurinkoisen lievälle helteelle pariksi päiväksi ennen tänään alkavaa matalapaineista jaksoa. Euroopan mittakaavassa tilanteet kehittyivät seuraavasti: Viime viikonlopulta alkuviikolle Suomen etelä - kaakkoispuolelle jäi matalapainetta, jolloin viilenevät idän ja koillisen väliset tuulet vaikuttivat Pohjois-Venäjältä Suomen yli Skandinaviaan. Keski- ja Itä-Euroopassa sekä etelämpänä Länsi-Venäjällä oli runsaan kuuro- ja ukkossateista helteiden väistyttyä hyvin etelään Mustanmeren ja Kaspianmeren ympäristöön. Länsi-Euroopassa oli enimmäkseen poutaista ja myöhemmin tällä viikolla sää alkoi lämmetä uudestaan helteeksi ainakin Etelä-Britannian sekä Ranskan - Saksan tasolle saakka ulottuen myös osaan Skandinaviaa ja Suomea, kunnes nyt parin viime päivän aikana Atlantin matalapainetoiminta on alkanut viilentämään ja epävakaistamaan säätä lännestä alkaen siirtäen helteen Itä-Eurooppaan. Länsi-Venäjällä aluksi vallinnut paikoin epävakainen, viileä ja pohjoisosissa jopa parina yönä hallainen sää lämpeni myös vähän uudestaan. Tosin parin viime päivän aikana Jäämeren matalapainetoiminta työnsi pohjoisesta uuden kolean ja paikoin hallaisen ilmamassan Lappiin ja Pohjois-Venäjälle. Välimerellä on jatkuneet tyypillisen elokuiset helteet vain yksittäisten ukkosten sävyttämänä.

Jatkossa ensi viikon alkuun mennessä tuo Länsi-Euroopan matalapainetoiminta voimistuu selvästi ja pitää sään epävakaisena laajasti Länsi- ja Keski-Euroopassa sekä etenkin Skandinaviassa ja Suomessa ajoittain myös hyvinkin sateisena ja tuulisena; viileintä on Britanniassa ja Skandinaviassa. Myös ukkosia esiintyy, mutta ei helteisen voimakkaina. Epävakaisuus yltää lopulta myös Pohjois-Venäjälle, jossa ennen sitä ja tämän myötä lämpenee etenkin öiden osalta. Korkeapaine muotoutuu useaksi päiväksi Mustanmeren - Kaspianmeren pohjoispuolille; tämä ja em. matalapainetoiminta syöttää Välimeren yhä jatkuvan elokuisen helteen alueelta hellettä Itä-Eurooppaan ja Länsi-Venäjän eteläosiin saakka. Viileämmät ilmamassat edetessään aiheuttavat helteen reunoilla paikoin rajuja ukkosia. Myöhemmin ensi viikon mittaan Länsi- ja Keski-Eurooppaan näyttää tulevan uutta korkeapainetta lännestä, jonka etupuolella pohjoisesta pääsisi tilapäisesti viileämpää ja paikoin epävakaista ilmaa Välimerellekin. Helteinen sää kuitenkin voimistuisi uudestaan ja ulottuisi taas ainakin Etelä-Britannian sekä Ranskan - Saksan tasalle. Myös Venäjällä helle työntyisi pohjoisemmaksi, mutta matalapainetta ja viileähköä säätä jäisi osaan Itä-Eurooppaa (Myös Mustallemerelle ulottuen) sekä Skandinaviaan ja Suomeen... Päivityksessä ilmennyttä: Em. Länsi- ja Keski-Euroopan lämpeneminen jää etelämmäksi matalapainejonon ulottuessa ke - pe Britanniasta Etelä-Skandinavian kautta Suomeen. Sen sijaan viikonloppuna Itä-Eurooppa ja Länsi-Venäjä lämpenevät helteelle erittäinkin paljon Jäämeren läheisiä alueita lukuun ottamatta Länsi-Euroopan jäädessä voimakkaan matalapaineen runsaisiin sateisiin ja viileyteen. Tuosta uudestaan leviävästä hellealueesta saattaa ulottua maistiainen myös Suomeen viikonvaihteessa. Välimerellä on viilentynyt tilapäisten pohjoistuulten myötä paikoin jopa hieman helteen alle, mutta sielläkin helteytyy lisää viikonloppua kohden; länsiosissa myöhemmin pohjoispuolisen matalapaineen epävakaistavaa ja viilentävää riskiä. Kuumin helle muodostuu kuitenkin juuri itään Mustanmeren ja Kaspianmeren pohjoispuolisille alueille, missä jopa +35 ja reilun +40 asteen väliset kuumuudet ovat lopulta mahdollisia.

Tässä vaiheessa alan jo arvioimaan lähestyvän syksyn tuomaa ruskan etenemistä Euroopan mittakaavassa; viime päivinä Lapissa ja Pohjois-Venäjällä on jo ollut parisen hallayötä monin paikoin, mutta ruskaa ei varsinaisesti ole kehittymässä vielä ensi viikollakaan ko. alueilla paikallisia häilyviä alkuja lukuun ottamatta, mutta hallat ovat tosin voineet paikoin jo hieman tuhota ihmisten hallanarkoja viljelyksiä. Alkavalla viikolla lämpimämpi ja epävakaisempi sää pitää näillä alueilla hallat taas poissa kesän ollessa vielä selvästi voimissaan aikaisempaa paljon matalapaineisemmasta säästä huolimatta.

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

To 28.7. - Vähäinen matalapaine pysyi Baltiassa ja Länsi-Venäjän hellealueellekin alkoi muodostumaan pientä uutta matalapainetta ukkosineen. Samalla Lapin pieni matalapaine heikkeni pois ja Jäämerellä alkoi vallita laajemmin korkeapainetta. Sen ja Baltian matalapaineen välissä voimistui vähän itä-koillisvirtaus ja etelästä tuli samalla Etelä-Suomen päälle em. heikko rintamasysteemi päästäen idästä vielä kosteaa helleilmaa kapeassa sektorissa; ilmamassa kosteutui utuisemmaksi ja sen myötä jo yöllä alkoi Suomenlahdella ukkoskuurotella (Kesän 2011 ukkosseuranta; torstai 28.7.2011 (Etelästä saapuneen heikon rintamasysteemin aiheuttamaa kohokonvektio- ja lämpöukkostelua) ); aamupäivällä ukkoskuuroja oli laajalti etelärannikolla ja iltapäivällä ja illalla ukkoskuurottelu keskittyi lounaissaaristoon, paikoin sisämaahan ja hyvin voimakkaasti Viroon - Pietarin lähelle; illan loppuun mennessä etelärannikon tuntuman viimeiset ukkoset heikentyivät pois. Pilvisyys rakoili ajoittain vähäiseksi ukkosten välillä, mutta ilmassa oli hieman utua. Yölämpötila oli taas jopa lähellä +20 astetta ja päivälämpötila kohosi pouta-alueilla +25 ja +29 asteen välille. Ukkostavimmilla alueilla oli ajoittain vain n. +20 astetta.

Pe 29.7. - Heikkoa vähän voimistuvaa matalapainetta jäi vaikuttamaan Baltiaan - Etelä-Skandinaviaan ulottuen myös laajana kehittyvänä alueena Venäjälle. Korkeapaine velloi edelleen Jäämerellä ja siihen liittyi Britannian tienoille vahvistunut korkeapaine Norjanmeren kautta. Tarkastelualueelle idästä ulottuva kostea helleilmamassa kutistui päivän aikana pois rintamasysteemin jäätyä heikkenevänä päälle ja itä-koillisvirtauksen voimistuttua vielä vähän; tuulet olivat enimmäkseen kohtalaisia. Pilvisyys oli runsaan vaihtelevaa; yöllä ja aamulla oli vain pieniä yksittäisiä vesikuuroja, mutta iltapäiväksi ja alkuillaksi sade- ja ukkoskuurot yleistyivät jääden kuitenkin pienialaisiksi ja ukkoseltaan heikoiksi (Kesän 2011 ukkosseuranta; perjantai 29.7.2011 (Eteläpuolisen matalapaineen ylläpitämän kosteuden ja heikon rintamasysteeminsä tuomia ukkosia) ). Illalla pilvisyys alkoi vähetä vähitellen kuurojen kadotessa ja kostea utuisuus väheni. Yölämpötila oli +15 ja +20 asteen välillä; lämpimintä etelärannikolla. Päivälämpötila oli poutahetkillä reilussa +25 asteessa ja sateisimmilla alueilla vajaat +20 astetta.

La 30.7. - Matalapaineen painopiste pysyi edelleen Suomen etelä - kaakkoispuolella ulottuen Etelä-Skandinaviasta Baltian kautta Venäjälle. Jäämereltä Britteinsaarille ulottuva korkeapaine alkoi muotoutua painopisteeltään Jäämerelle jääväksi. Itä-koillisvirtaus heikkeni vähän ja ilmamassa oli edellispäiviä vähän kuivempi ja viileämpi; vähäpilvisen yön ja aamun jälkeen iltapäivällä ja alkuillalla oli kumpupilvisyyttä ja pienien iltapäiväkuurojen riskiä paikoin. Illalla sää selkeni lähes kokonaan. Yölämpötila oli yhä enimmäkseen reilussa +15 asteessa etenkin etelärannikolla ja päivälämpötila oli +21 ja +25 välillä; lämpimintä lounaiskolkassa ja etelärannikolla.

Su 31.7. - Edellispäivän kaltainen tilanne jatkui, missä Jäämerellä velloi korkeapaine, joka alkoi työntyä selänteenä Lappiin ja matalapainetta oli laajana Suomen eteläpuolelta Venäjälle. Näiden välissä heikko - kohtalainen itä-koillisvirtaus jatkui, missä ilmamassa oli edelleen kuivumassa ja viilenemässä koillisesta käsin; sää oli enimmäkseen vähäpilvistä ja poutaista aikaisemmasta mataloituneiden kumpupilvien vallittua iltapäivällä ja alkuillalla. Kumpupilvet levisivät ajoittain yhtenäisemmiksi kumpukerrospilvikansiksi. Yölämpötila oli +15 asteen vaiheilla; viileintä sisämaassa. Päivälämpötila oli +20 ja +24 asteen välillä. Illalla sää selkeni kokonaan ja viileni sisämaassa paikoin päivän minimilukemiin +15 asteen alle.

Ma 1.8. - Matalapaine alkoi viimein väistyä Suomen eteläpuolelta itään enemmän Etelä-Venäjälle. Samalla korkeapaine alkoi venyä Jäämereltä Lapin yli kohti Etelä-Skandinaviaa; ilmamassa viileni selvästi lisää, kun tässä yhteydessä enemmän koilliseen kääntyneet kohtalaiset tuulet toivat kuivaa ilmaa Vienanmeren tienoilta - itäpuolelta. Sää oli kirkasilmaista ja muutoin selkeää - lähes selkeää, mutta iltapäivällä ja alkuillalla oli matalaa kumpupilvisyyttä lähes merelle saakka (Lämpimän meren takia heikentynyt merituuli-ilmiö). Yölämpötila oli +10 ja +15 asteen välillä, mutta päivälämpötila jäi vain +20 asteen tienoille ja sisämaassa monin paikoin jopa vähän sen alle. Illalla selkeässä ja tuuliltaan tyyntyvässä säässä lämpötilat laskivat sisämaassa nopeasti jo vain +10 asteen tienoille.

Ti 2.8. - Tuo korkeapaine alkoi muotoutua pohjoisesta Etelä- ja Keski-Suomen päälle ja pientä matalapainetta muodostui samalla Skandinavian - Lapin ylle; ilmamassa pysyi vielä viileänä ja kuivana, jossa sää oli muutoin selkeää lukuun ottamatta iltapäivän pientä kumpupilvisyyttä. Idän ja pohjoisen väliset tuulet olivat heikkoja ja lännen sisämaassa oli etenkin yöllä tyyntäkin. Yölämpötila laski sisämaassa laajasti vain +5 ja +10 asteen välille ja yksittäisillä paikoilla etenkin tyynillä alueilla jopa vain +5 asteen paikkeille sallien hallanarimmilla paikoilla lievää hallanvaaraa. Etelärannikolla yölämpötila pysyi lämpimän meren ansiosta reilussa +10 asteessa. Päivälämpötila kohosi +20 asteen vaiheille koko alueella.

Ke 3.8. - Korkeapaine siirtyi Etelä-Suomen yllä hitaasti etelämmäksi ja matalapainetta kehittyi seuraavasti; yhtäältä Jäämerellä muodostunut matalapaine alkoi syöttämään Lappiin koleaa ilmamassaa pohjoisesta muodostaen entisen Oulunläänin tienoille rintamasysteemin. Toisaalta Länsi-Euroopassa useita osakeskuksia sisältänyt laaja matalapaine alkoi työntyä Atlantilta vähitellen idemmäksi ja sen itäreunalla hellettä siirtyi kohti Itä-Eurooppaa. Tarkastelualueella oli selkeää iltapäivän pieniä kumpupilviä lukuun ottamatta ja tuulet olivat korkeapaineen keskusalueen takia hyvin heikkoja - tyyniä; iltapäivällä länsi-luoteistuulet alkoivat vähän viritä. Ilmamassa alkoi lämmetä, mutta yölämpötila oli vielä sisämaassa vain +5 ja +10 asteen välillä; etelärannikolla reilussa +10 asteessa. Päivälämpötila kohosi kuitenkin jo +21 ja +24 asteen välille.

To 4.8. - Korkeapaine oli siirtynyt Suomen eteläreunalle ja se heikkeni vähitellen. Jäämerellä ollut matalapaine voimistui vähän ja syötti edelleen Lappiin koleaa ilmaa siirtäen kylmää rintamaa edellään etelämmäksi Keski-Suomessa. Toinen korkeapaine alkoi työntyä Grönlannin suunnasta Lappiin selänteenä. Länsi-Euroopan laaja matalapaine jatkoi hyvin hidasta työntymistään idemmäksi. Tarkastelualueella lämmenneet länsituulet olivat heikkoja - iltapäivällä ajoittain kohtalaisia. Sää oli selkeää, mutta pohjoisesta alkaen em. kylmän rintaman etummainen yläpilvivyöhyke matkasi hitaasti etelämmäksi ja näkyi selvästi etelärannikollakin loppuiltaan mennessä. Alueen pohjoisosissa rintaman etupuolella kehittyi myös sade- ja ukkoskuuroja noin Tampereen - Lahden tasalle saakka; illalla kuurot heikkenivät pois, mutta rintamapilvisyys jäi untuva- ja harsopilvilauttoina. Yölämpötila oli sisämaassa +10 asteen vaiheilla ja etelärannikolla +15 asteen vaiheilla. Päivälämpötila kohosi +25 asteen vaiheille.

Pe 5.8. - Grönlannin suunnasta ulottui Lappiin korkeapaineen selänne ja pohjoisen kolean hallaista ilmamassaa rajaava kylmä rintama valui eteläisimmilleen Etelä-Suomen päälle sallien lievän helteisen ja utuisemmaksi kosteutuvan ilmamassan kapeasti eteläisimpään Suomeen heikkojen länsi-lounaistuulien tilanteessa. Pientä korkeapainetta oli edelleen Suomen eteläpuolellakin ja Länsi-Euroopassa muhineesta matalapaineesta yksi osakeskus alkoi työntymään Etelä-Skandinaviaan, jolloin sen etupuolella lounaisvirtaus alkoi työntämään tuota em. rintamaa takaisin pohjoisemmaksi lämpimänä rintamana. Tarkastelualueella vallitsi vaihteleva rintamapilvisyys yläpilvilauttoina ja iltapäivällä oli hieman kumpupilvisyyttä; idässä ne kehittyivät paikoin sadekuuroiksi. Illalla ylä- ja keskipilvilauttoja oli vaihtelevasti. Yölämpötila oli +15 asteen vaiheilla; lämpimintä etelärannikolla. Päivälämpötila oli +25 asteen vaiheilla.

La 6.8. - Tänään korkeapaine on siirtymässä Suomen eteläpuolelta vähän vahvistuvana Mustanmeren pohjoispuolelle. Samalla tuo em. matalapaineen osakeskus on työntymässä hitaasti Etelä-Skandinaviasta Etelä-Suomeen. Britannian tienoilla muhii uutta voimakasta matalapainetoimintaa. Tässä yhteydessä lounaasta on saapumassa heikko kylmä rintama ja yhtyessään Keski-Suomeen siirtyneeseen lämpimään rintamaan on muodostumassa okludoituvan rintamasysteemin tilanne; runsaassa pilvisyydessä ja utuisessa säässä länsilounaasta on työntymässä kuurottaisia rintamasateita koko loppupäiväksi; seassa voi olla paikoin heikkoa ukkosta. Heikot - kohtalaiset lounaistuulet kääntyvät länteen illalla ja näin lämpimin ilmamassa on jäämässä Suomen etelä-kaakkoispuolelle. Yölämpötila oli +15 asteen vaiheilla; etelärannikolla paikoin jopa lähellä +20 astetta. Päivälämpötila on ollut jäämässä runsaassa rintamapilvisyydessä vain reiluun +20 asteeseen ja sateessa viilenee vähän sen alle.

Tuo kuva on otettu tiistaina 2.8.2011 Espoon Tapiolan eräällä länsipuolisella niityllä ja siinä nähdään kesä- ja heinäkuun paljon tavanomaista lämpimämmissä säissä paljon etuaikaistuneen (Yhä n. 3 viikkoa) kasvukauden kehityksen tuomaa ohdakkeiden siemenvillavaihetta. Tarkemmin sanottuna kuvan laji on pelto-ohdake (Cirsium arvense), jonka siemenvillojen runsaus on aina yhtä runsaan pörröistä. Ohdakkeiden siemenvillat ovat yleensä pitkään kasvustoissaan säilyvää sorttia, joten kehityksen etuaikaisuudesta huolimatta tällaista näkymää säilyy vielä pitkään elokuun mittaan.

Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä keskiviikkona 10.8.2011 klo. 02:15) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->

Su 7.8. - Korkeapaine säilyy Mustanmeren pohjoispuolella ja Britannian suunnasta venyy voimakasta matalapainetta kohti Etelä-Skandinaviaa ja Suomea; tässä yhteydessä helleilmaa ohjautuu etelälounaasta Itä-Eurooppaan ja Länsi-Venäjän eteläosiin, mutta Suomi jää tästä paitsi, kun tuon matalapaineen yksi osakeskus tulee lounaasta voimakkaan okludoituvan rintamasysteemin kera Etelä-Suomeen iltaan mennessä ja korvaa edellispäivänä päälle tulleen heikkenevän matalapaineen osakeskuksen; aluksi on vaihtelevan runsaspilvistä, tyyntyviä länsituulia ja tilapäisesti poutaantuvaa. Illalla etelätuulet voimistuvat navakoiksikin ja runsaat rintamasateet paikallisine ukkosineen saapuvat lännestä. Yölämpötila on yhä jopa +15 ja +20 asteen välillä; lämpimintä etelärannikolla. Päivälämpötila ehtii kohoamaan ennen rintamasateita +20 ja +24 asteen välille.

Ma 8.8. - Korkeapaine jatkaa Mustanmeren - Kaspianmeren pohjoispuolilla ja voimakas matalapaine jää painopisteeltään Suomeen nähden länteen ulottuen Britanniasta Skandinaviaa pitkin Lappiin; tilanteessa pieni, mutta pippurinen matalapaineen osakeskus matkaa Selkämereltä kohti Vienanmerta ja sen edellisillan puolella saapunut rintamasysteemi ylittää tarkastelualueen yön ja aamun aikana runsaine kuurottaisine sateineen ja paikallisine ukkosineen. Loppupäiväksi Pohjois-Suomeen jää okluusiorintama, mutta etelään tulee em. rintaman jälkeen kuivempi ja vähän viileämpi ilmamassa navakan - ehkä kovankin puuskaisen länsi-lounaistuulen kera; pilvisyys on vaihtelevaa ja paikoin säilyy kuurosateiden riskiä. Loppuillalla on uusien kuurosateiden riskiä lounaasta. Yölämpötila pysyy korkeana +15 ja +20 asteen välillä, mutta päivälämpötila jäänee +20 asteen vaiheille.

Ti 9.8. - Voimakkaan matalapaineen painopiste pysyy vielä Suomen länsipuolella Skandinaviassa, mutta päivän mittaan etelästä tuleva uusi osakeskus voimistuisi ja siirtäisi matalapaineen painopisteen vähän enemmän Suomen päälle; tilanteessa jo alkupäivällä etelälounaasta saapuu uusi okludoituva rintamasysteemi runsaiden kuurottaisten sateiden ja utuisemman kostean ilman kera ja paikoin voi yhä esiintyä ukkosta. Ennen rintamaa on kohtalaisia - navakoita etelätuulia. Loppupäivällä rintamasysteemi siirtyy koilliseen venyttäen matalapainetta osakeskuksen mukana myös sinne ja tuulet kääntyvät lännen ja etelän välille; sisämaassa voi olla selvästi heikkotuulisempi alue kuin etelärannikolla, jossa navakatkin tuulet ovat yhä mahdollisia. Runsas pilvisyys säilynee ja kuurosateita tulee yhä harveten vasta illalla. Yölämpötila on +15 asteen vaiheilla; leudointa etelärannikolla. Päivälämpötila on vain muutamia asteita yötä korkeampi noin - vajaassa +20 asteessa.

Ke 10.8. - Lounais-koillissuuntaisesti venyvä matalapaine jää vaikuttamaan ulottuen Etelä-Skandinaviasta Suomen yli Pohjois-Venäjälle, missä osakeskuksiksi muodostuneessa jonossa yksi osakeskus jäänee pyörimään Suomen lounaiskolkan tienoille. Korkeapainetta on yhä kaukana kaakossa - idässä ja toisaalta Britannian - Islannin väliin tulevan uuden matalapainetoiminnan eteläpuolella kohti Keski-Eurooppaa työntyy lännestä uutta korkeapainetta. Tarkastelualueella pilvisyys pysynee vaihtelevan runsaana ja kuurottaisten sateiden riski säilynee korkeana läpi päivän ja etenkin iltapäivällä voimakkaamissa kuuroissa voi olla mukana ukkosta. Tuulet vallitsevat ko. matalapainetoiminnan sijainnin ja voimakkuuden mukaan enimmäkseen etelän ja lännen väliltä vaihdellen tyynen ja ajoittain navakan välillä. Ilma voi olla yhä utuista. Yö- ja päivälämpötilojen ero on pieni; enimmäkseen vajaan +15 ja +20 asteen välillä muutaman asteen luokkaa. Matalapaine sijaitsee Suomen yllä pitkulaisena ulottuen Etelä-Skandinaviasta Kuolanniemimaan yli ja Britannian suunnasta on myös työntymässä kohti matalapainetta; Etelän ja lännen väliset tuulet ovat heikkoja ja ajoittain on tyyntä. Pilvisyys on runsaan vaihtelevaa ja ravakoita kuurottaisia sateita tulee etenkin iltapäivällä, mutta etelärannikolla lämpimän meren edesauttamana loppukesälle tyypilliseen tapaan myös yöllä ja aamulla. Paikoin esiintyy heikkoa ukkosta ja yöllä voi olla paikoin usvaa - sumua. Yölämpötila on sisämaan +10 asteen vaiheilta etelärannikon +12 ja +15 asteen välille. Päivällä on n. +20 astetta - vähän sen alle.

To 11.8. - Matalapaine jäisi vaikuttamaan Baltian - Etelä-Suomen päälle, jolloin tuuliolosuhteet riippuvat täysin matalapaineen keskusalueen sijainnista ja muodosta; suunnaltaan vaihtelevia tuulia enimmäkseen tyynen ja kohtalaisen välillä. Pilvisyys pysyisi runsaan vaihtelevana ja kuurosateita tulisi koko päivän; runsaimmin iltapäivällä heikkojen paikallisten ukkosten kera ja ajoittain voisi olla yhä myös yhtenäisempääkin sadetta. Yölämpötila olisi sisämaan reilusta +10 asteesta etelärannikon +15 asteen vaiheille. Päivälämpötila olisi +17 ja +21 asteen välillä; poutahetkillä lämpimintä. Matalapaine jää edelleen Suomen ylle ollen pitkulainen edellispäivän tapaan ja aina Britanniasta saakka työntyvään kapeaan matalapaineeseen yhdistyvä; tuulet ovat heikkoja - ajoittain tyyniä ja länsiosissa voi pohjoistuulet viritä matalapaineen keskusalueen sijainnin mukaan. Pilvisyys on vaihtelevaa ja kuurosateita tulee edellispäivää selvästi vähemmän etenkin iltapäivällä ja etelärannikolla myös yöllä ja aamulla. Usvat ja sumut ovat myös yhä mahdollisia yöllä. Yölämpötila on +10 asteen tienoilla; leudointa etelärannikolla. Päivälämpötila on vähän vajaa +20 astetta.

Pe 12.8. - Ennustettavuus on heikkoa tätä vaihetta arvioitaessa, mutta nyt vaikuttaa siltä, että tästä eteen päin matalapaine siirtyisi Etelä-Suomen - Baltian päältä vähän idemmäksi sallien vähän viilenevää koillisvirtausta. Lännessä matalapaine jäisi yhä Atlantille Britannian - Islannin tienoille, joten uutta matalapainetoimintaa ei olisi tulossa ainakaan sieltä. Toisaalta kaakonkulman lähelle voisi voimistua uutta matalapainetta, joka jatkaisi yhä sateen riskiä tilapäisesti ja länsipainotteisesti poutaantuvan vaiheen jälkeenkin... Lämpötilat jäisivät öisin +10 asteen vaiheille; viileintä sisämaassa ja päivälämpötilat olisivat korkeintaan +20 asteen vaiheilla... Tästä ja ensi viikon alun jälkeisistä tilanteista päivitystä myöhemmin. Lounaasta Suomen yli ulottunut matalapaine näyttäisi tässä vaiheessa katkeavan juuri Suomen kohdalla kahtia, missä heikko korkeapaineen selänne poutaannuttaisi säätä ja sadekuuroriski poistuisi. Aurinkoisen sään osuuskin kasvaisi tuulten ollessa yhä hyvin heikkoja (Usvan ja sumun mahdollisuus yhä yöllä etenkin sisämaassa)... Suomen eteläpuolelle tulisi kuitenkin lännestä uutta matalapainetta illan mittaan ja sateen riskiä olisi taas ainakin etelärannikolla. Toisaalta korkeapainetta alkaisi muodostumaan Suomen itäpuolelle blokkaamaan lännestä tulevaa matalapainekehitystä... Yölämpötila olisi edelleen +10 asteen vaiheilla; viileintä sisämaassa. Päivälämpötila olisi n. +20 astetta.

La 13.8. - Suomen itäpuolelle muodostuva korkeapaine näyttäisi alkavan pitää pintaansa, jolloin lännessä Britteinsaarilta Etelä-Skandinaviaan ulottuva melko voimakkaaksikin muodostuva matalapaine jäisi lähes sijoilleen ainakin su asti ja sallisi itäpuolellaan etelästä helleilmamassan lähestymistä Suomeen (Länsi-Venäjän eteläosissa ja Itä-Euroopassa olisi tässä vaiheessa tulossa jopa erittäin helteistä); vaihtelevapilvinen ja epävakainen tilanne kuitenkin vallitsisi ja ilmamassan lämmetessä kuurosateisiin liittyvät ukkoset alkasivat yleistyä ja voimistua su mennessä; yölämpötilat kohoaisivat su mennessä jo +15 asteen vaiheille - etelärannikolla selvästi sen yli ja päivälämpötilat ainakin +22 ja +25 asteen välille; su voisi jo olla monin paikoin hellettä tai viimeistään maanantaina... Seuraavassa varsinaisessa ennusteessa tarkennusta viikonlopun mahdollisesta hellemaistiaisesta ja ukkostilanteesta sen mukana.

Kasvukausi on siis edelleen paljon edellä tavanomaisesta aikataulustaan Etelä-Suomessa huolimatta tämän viikon alun yllättävän viileästäkin vaiheesta. Ainakin noin 3 viikon etumatka ilmenee nyt mm. seuraavasti; syyshortensiat (Hydrangea paniculata "Grandiflora") ovat täysvalkoisessa kukintavaiheessa ja lämpimimmillä paikoilla neuvottomien kukkien vaaleanpunaista loppuvaihesävyä on jo hieman alkanut syntymään. Kotipihlajalla (Sorbus aucuparia) on jo monin paikoin täyskypsiä marjoja ja hedelmäviljelyssä kesäomenalajikkeita on kypsänä alkanut jo jopa varisemaan puista. Luumut ovat vielä vajaasti kypsiä. Aronioillakin (Aronia sp.) on jo vähintään puolikypsiä marjoja. Luonnossa maitohorsman (Epilobium angustifolium) ja ohdakkeiden siemenvillavaiheet ovat huipentumassa ja viimeisten kukkivien lajien, kuten pietaryrtin (Tanacetum vulgare) ja rantakukan (Lythrum salicaria) kukinnat ovat hiipumassa pois loppuvaiheissaan. Loppukesän - alkusyksyn ajalle normaalisti sattuva perennakukinta on jo parhaimmillaan, kuten erilaisilla piiskuilla (Solidago sp.), kompassikukalla (Silphium perfoliatum) sekä myöhäisillä syysleimuilla (Phlox sp.) ja nauhuksilla (Ligularia sp.).

Jatkossa aikaisempaa viileämpi, mutta ajankohtaan nähden melko normaalilämmin kesäsää jatkaa kasvukauden etenemistä siten, että ainakaan lisää etumatkaa kasvukauden kehitysvaiheisiin ei tule. Em. hedelmien kypsymisvaiheet ja kukintojen päättymiset / etenemiset jatkavat enimmillään n. 3 viikon etuajassa tavanomaiseen nähden. Runsaat sateet kosteuttavat maaperää lisää paljonkin, joten yhä kasvussa olevat puuvartisten lajien voimakkaiden taimien versot, puiden vetreimmät pääversot latvoissa (Etenkin koivut, lepät ja haapa - poppelit sekä monet pajut) ja etenkin monilla pensailla uudestaan kasvuun lähteneet oksat saavat vielä lisääkin kasvupuhtia, joten tavanomaista runsaampi vuosikasvu alkaa näkymään yhä voimakkaammin ja tyypillistä enemmän mm. juuri haavoilla ja poppeleilla etenkin taimien ja nuorten puiden latvoissa erittäin isoina pääversolehtinä ja hyvin pitkinä uusina pääversopiiskoina. Nurmikot ja monissa tapauksissa sienet ja sammalet ovat saamassa kesän parhaimpiin kuuluvaa kasvuvaihetta tästä sadejaksosta. Pajuilla, kuten raidalla (Salix caprea) ruostesienet ovat edesauttaneet edelleen lehtien ruskeentumista, mutta koivuilla (Betula sp.) ruostesieniruska on ollut vielä hyvin vähäistä. Alkava sadejakso voi muuttaa tilannetta pahempaan... Peltoviljelyssä kaikki viljat kauraa ja rypsiä - rapsia myöten ovat jo lähes kaikkialla alueella kokonaan kypsän ruskeaksi tuleentuneita ja tällä viikolla monin paikoin jo alkoivatkin viljojen puinnit jopa parisen viikkoa etuajassa. Ensi viikolla sateet haittaavat puintien jatkamista.

Vesistöjen pintalämpötilat ovat laskeneet järvissä sen verran tämän viikon alun viileämmän vaiheen myötä, että lukemat ovat laajasti +20 asteen vaiheilla - vähän yli eli ajankohdan tavanomaisia. Näin ollen kesän lämpöhuipennus on jäänyt jo taakse. Sama koskee Suomenlahteakin, jossa sisälahdissa on em. kaltaisesti lämmintä vettä ja ulapalla aikaisempaa laajemmin vajaan +20 asteen lukemia. Jatkossa epävakaisen runsaspilvinen sää edesauttaa vesistöjen lämpötilojen laskua vähän lisää, mutta vain n. parin asteen verran, kun helteiden jäljiltä vesipatjat ovat syvään lämmenneitä. Tulevat runsaat sateet saattavat aiheuttaa paikoin taas taajamatulvariskiä etenkin ukkosten yhteydessä ja jokien virtaamat saattavat alkaa nousta jopa tavanomaisten määrien yläpuolelle yleisestikin hyvin pitkästä aikaa; ehkä lievää tulvariskiä kaatosateisimmilla valuma-alueilla...

No comments: