Saturday, December 24, 2022

Joulun 2022 tunnelmia - Osa 2

Tässä on sitten lopuksi tämän Joulun toinen jatko-osa edelliselle valokuvalliselle joulutervehdykselleni, ja tämä kattaa tänään jouluaattona 24.12.2022 alkuiltapäivällä n. klo. 13:00 ja 14:00 välillä valokuvattuja maisemanäkymiä Hämeenlinnan keskustassa ja keskustan ympärillä.

Päätin jakaa tämän julkaisun valokuvat alla kahteen osioon, eli sarjaan A ja sarjaan B, missä ylinnä oleva (sarja A) käsittää viime vuoden kuvasarjoista poikkeavia uusia näkymiä 6 kuvan verran. Sitten alinna oleva (sarja B) sisältää täysin samat näkymät samassa järjestyksessä kuin viime vuoden vastaavassa joulutervehdysjulkaisussa, ja kuvia on siinä 7 kpl.

Päätin tehdä kuvasarjat näin, kun luontoäiti tarjoaa nyt huippuhienojen lumikuorrutteidensa ansiosta tällä alueella parasta "joulukoristeluaan" vuosikausiin juuri sopivasti eilisen lumipyryn ansiosta: eli alinna olevan kuvasarjan näkymiä voidaan hyvin verrata viime vuoden sää- ja lumitilanteisiin. Ylinnä oleva sarja puolestaan kertoo tämän hetken sää- ja lumitilanteista lisää muitakin asioita.

Viime vuonnahan joulukuun sää- ja lumiolosuhteet kuun alusta Jouluun saakka olivat hyvin erikoisia, kun silloin kuun alkupuolella oli koko silloisen talven ylivoimaisesti kireimmät pakkaset pitkäkestoisena hyvin kylmänä jaksona, mutta lähes ilman lunta pitkään. Vasta viimetingassa silloiseksi Jouluksi tuli kuitenkin vähäisehkö-kohtalainen pakkaslumipeite tekemään Etelä-Suomessa valkean joulun.

Tämän vuoden joulukuussa sää on ollut hyvin vaihtelevaa ja monimuotoista Etelä-Suomessa ja täällä Hämeenlinnan alueella: kuun alkupuoliskolla on ollut tähän mennessä talven kovimmat pakkaset, mitkä kiristyivät yhtenä yönä mm. täällä Hämeenlinnan seudulla -20 asteen paikkeille. 

Lisäksi kuun alkupuoliskolla tuli runsaasti lunta useista lumipyryistä ja yhdestä kunnon lumimyrskystäkin, jolloin kuun puolivälin paikkeille mennessä lumipeitteen paksuus huipentui Hämeenlinnankin seudulla jopa 30 - 40 cm:n nietossyvyyksiin.

Kuitenkin vielä lähempänä Joulua koettiin voimakas säänmuutos leutoon suojasäähän, joka sulatti etenkin kuun 20. - 23. päivinä vesisateissa ja +2 - +5 asteen lämpötiloissa Hämeenlinnankin alueilta paljon noita lumia pois; jopa n. puolet lumista suli.

Kuitenkin tosiaan jo mainitusti eilen 23.12. iltapäivällä ja alkuillalla sään muutos uudestaan kylmemmäksi (tavanomaisia -2 ja -10 asteen välisiä lämpötiloja nyt Jouluna) toi uutta lumipeitettä 10 - 15 cm tälle alueelle, ja näissä alla olevissa maisemakuvissa tämä viimehetken "talven ihmemaallistuminen" täsmällisen sopivasti Jouluksi näkyy eri aspekteineen hienosti.

Säätilanteista yleisemmin Suomen / Etelä-Suomen puitteissa näinä aikoina olen kirjoittanut tämän Sääennuste- ja luontoseurantaraportin päivityksessä, joten niistä ei tässä enempää.

Seuraavaksi kerron tämän hetken sää- ja luontotilanteista lisää kunkin kuvan yhteydessä alla; kuvien ottamisen tilanteessa lämpötila oli vain parisen astetta pakkasella ja taivaalla seilasi hajanaista kumpukerrospilvien lauttaa (stratocumulus) heikossa länsituulessa.


Joulun 2022 tunnelmakuvia: osa 2, sarja A >>











Paasikiventien sillan vieressä unkarinsyreeneitä (Syringa josikaea) sisältävän pensasryhmän päälle tullutta erityisen näyttävää lumikuorrutetta kuvattuna tänään 24.12.2022: eilisen lumisateen aikana pohjois-koillistuulelta suojassa olleilla paikoilla lumien kuorruttuminen oksistoihin oli tosiaan erityisen hyvää, kun runsain pyry sattui nollakelin aikana tarttuvana.











Näkymää koilliseen Hämeenlinnan keskustan Sibeliuksenpuistoon kuvattuna tänään 24.12.2022: alkuiltapäivän matala ja oranssinen auringonvalo loi tässä lumikuorrutetilanteessa myös erityisen hienoja valo-varjovaihteluita. Tuossa lähes kuvan keskellä etummaisena olevassa metsävaahterassa (Acer platanoides) näkyy vieläkin hieman lohkohedelmiään ennätysrunsaan hedelmäsatonsa jäljiltä.











Näkymää Saaristenkadun, kävelykatu "Reskan" ja Turuntien eteläisen haaran kulmauksessa olevalle ikivanhalle metsävaahteralle (Acer platanoideskuvattuna tänään 24.12.2022: verrantokuvana päätin lisätä tämän Joulun edellisen joulutervehdysosan mukaisesti tämän aivan saman näkymän kuin sielläkin on, niin voidaan verrata yö- ja päivänäkymiä samasta paikasta.











Näkymää Varikonniemelle kapean salmen ylitse koilliseen kuvattuna Arvi Kariston kadun ja Lukiokadun kulmauksesta tänään 24.12.2022: tämä Varikonniemen rantapuolisko oli eilen vallinneessa lumipyryssä suojassa pohjois-koillistuulelta, joten näihin puihin sekä kertyi että edelleen säilyi paljon lumikuorrutteita; mukana puustossa on mm. paljon koivuja (Betula sp.).











Näkymää Sairion rantaa kohti kuvattuna Aleksis Kiven puistosta pohjoiskoilliseen tänään 24.12.2022: edelliseen kuvaan nähden tässä on erittäin runsaasti lumeen kuorruttuneita puustoja auringon paisteessa, ja nähtynä kaukaa vastarannalta käsin; nuo Sairion rannan lehti- ja havupuustosta koostuvat metsät olivat myös eilisen lumipyrytilanteen aikana hyvin suojassa pohjois-koillistuulelta.











Näkymää kohti Kantolaa kuvattuna Vanajaveden ulapan yli Paasikiventien sillan läheltä eteläkaakkoon tänään 24.12.2022: edelliseen kuvaan verrattuna tässä on ensinnäkin auringonpaisteen esille nostamana hyvin esillä ko. järven jääpeitetilanteen luonnetta; tuo mosaiikkimainen muhkuraisuus kertoo mm. edeltäneiden suojasäävaiheiden sekä eilisen lumipyryn ja sään kylmenemisen aiheuttamista vaihtelevista jään sulamisen ja muodostumisen vaiheista - jääpeite on korkeintaan 10 - 20 cm vahvuista ja osin siis liian heikkoa kulkemiseen edelleen. 

Toisaalta taustan kaukana oleva lähes lumikuorruttamaton puusto kertoo sen rannan olleen eilen vallinneen lumipyryn aikana edelliseen kuvaan nähden päin vastoin ko. pohjois-koillistuulen piiskaamaa.


Joulun 2022 tunnelmakuvia: osa 2, sarja B >>


 


Näkymää Hämeenlinnan keskustan torilla kuvattuna 24.12.2022: puustojen hieno lumisuus tuli tänäänkin esille myös tällä torilla joulukuusi mukaan luettuna; ko. kuusen vieressä muuten joku pariskunta minut huomattuaan päättivät antaa minulle tähän valokuvaan romanttisen näytöksen spontaanisti. PS.: tänä talvena ko. torilla ei ole aikaisemmista muutamista vuosista poiketen ollenkaan tekojäärataa; syynä lienee energiakriisi, mutta sen varjoon voi toisaalta nyt piilottaa myös kaupungin talousongelmiakin...











Näkymää Hämeen linnalle Linnanpuiston eteläpäädystä kuvattuna 24.12.2022: näiden ko. hopeasalavien (Salix alba "Sibirica") suhteellinen lumettomuus muihin erittäin lumikuorruttuneisiin puihin verrattuna kertoi nyt yhtäältä siitä, että niiden oksistorakenne ei puolla kovin hyvin lumikertymien muodostumista, ja toisaalta se paljasti näiden puiden olleen myös ko. eiliselle pohjois-kollistuulelle alttiita.











Näkymää Hämeen linnalle pääkirjaston viereiseltä Vanajaveden rannalta kuvattuna 24.12.2022: tämän järven kohdan jääpeitteessä näkyy hieman tummempia vyöhykkeitä tuolla ulappa-alueella, joka kertoo niiden kohtien olleen eilen vielä hyvin ohutjäisiä ja vetisiä (osaksi sulia) ennen sitä lumipyryä ja sään kylmenemistä, joten ko. säänmuutoksen tultua ne kohdat ovat nyt heikompaa kohvajäätä pakastuneessa säässä.











Näkymää Vanajavedelle Paasikiventien eteläpuoliselta ranta-alueelta läheltä uimahallia ja kuvattuna 24.12.2022: tässäkin näkymässä tulee hyvin esille se, miten nämä etummaiset rauduskoivu (Betula pendula) keskellä ja tervaleppä (Alnus glutinosa) oikealla olivat eilisen pyryn aikaan suhteellisen hyvin tuulensuojassa saamassa lumikuorrutteita päällensä, mutta samalla kaukana vastarannalla tuulen pieksemät puustot ovat melko lumettomia.











Rantanäkymää Paasikiventien eteläreunalla kevyenliikenteen väylän varrelta kuvattuna 24.12.2022: edellisvuoden samaan näkymään verrattuna tässä havaitaan varmaankin parhaiten tämän vuoden Joulun paljon lumisemmat olosuhteet kuin viime vuoden Jouluna oli tilanne; tämä puistolehmuskujanne (Tilia X vulgaris) keräsi lumikuorrutteita hyvin, koska eilen vallinneessa pohjois-koillistuulessa tämä kaupungin ydinkeskustan eteläreuna oli sen verran tuulensuojainen paikka.











Näkymää Sibeliuksenpuistossa kohti Sibeliuksen patsasta ja Lyseo-rakennusta kuvattuna 24.12.2022: tässäkin kuvassa nähdään hienosti lumisuuden ero edellisvuoden samaan näkymään verrattuna; kyseiset metsävaahterat (Acer platanoides) ja tammet (Quercus robur) ovat nyt erityisen lumisia, kun edellisvuoden tilanteessa oksillaan oli vain hyvin vähän lunta.











Näkymää Ystävyydenpuistossa Hämeenlinnan keskustan itäreunalla Vanajaveden äärellä kuvattuna 24.12.2022: tämän alueen lumipeite (kuten kuvassa) koostuu karkeasti sanottuna edellisvuoden yhdenlaiseen pakkaslumipeitteeseen verrattuna jo kahdesta hyvin erilaisesta pääkerroksesta; eli nyt kuun alkupuolella sataneen runsaan ja sittemmin puoliksi sulaneen vanhan lumen kerroksesta sekä eilisestä uuden lumen päällimmäisestä kerroksesta. Yhteensä alueella on nyt noin 25 - 30 cm:n syvyiset hanget. Taustalla näkyy hyvin myös Varikonniemen puustossa lumisuuden erot tuulensuojaisuuden mukaan vaihdellen.

No comments: