Monday, February 24, 2020

Syksyn 2019 ruska-analyysin ja kuluneen talven 2019-2020 sääseurantaraporttien jälkikäteinen valmiiksiteko päivittyvin linkein

Viime syksystä tänne kuluneen "talven" lopulle Suomen sää- ja luontoilmiöt ovat olleet usein historiallisen erikoisia ja ennätyksellisiä, joten niistäkin on syytä laittaa tänne blogiini seurantaa ja analyysiä: siksi tässä vaiheessa ilmoitan niiden tekemisen osalta seuraavaa! >>

Tämän kuun alkupuolellahan tein jo jälkikäteen valmiiksi viime kesän 2019 kesken jääneen helleseurannan puuttuneet osat, ja tässä oli siihen liittynyt kooste- ja linkkipäivityskirjoitukseni: Kesän 2019 helleseurannan puuttuneiden osien jälkikäteinen valmiiksi teko päivittyvin linkein.

Nyt aikeenani on siis jatkaa vastaavalla tavalla "puuttuneiden" luonto- ja sääseurantakirjoituksien valmiiksitekoja viime syksystä tähän hetkeen saakka, ja tämä kirjoitus toimii niiden valmistumisen linkittämiskoosteena, jossa päivittyvät linkit sijoitan kirjoituksen loppuun: 

Ensinnäkin teen viime syksylle Etelä-Suomeen ruska-analyysiä säävaiheiden kertaamisen kera, ja sen kirjoituksen tulen sijoittamaan tänne blogiin takautuvasti omalla julkaisuajallansa lokakuun 2019 viimeisen päivän kohdalle - se analyysi koostaa yhteen ko. tarkastelualueen koko ruska-ajan, mikä käytännössä toteutui poikkeuksellisen lyhyessä ajassa alusta loppuun melkein kokonaan syyskuun puolivälin ja lokakuun lopun välillä.

Toisekseen haluan tehdä tämän kuluneen ennätysleudon "talven" säistä seurantakoosteita, joiden osalta olen ajatellut tehdä kuukausittaiset seurantaraportit keskittyen myös Etelä-Suomen eli oman elinpiirini olosuhteisiin. 

Näistä seurantaosista marras-, joulu- ja tammikuiden raportit teen em. tapaan takautuvasti kohdilleen ja tässä kirjoituksessa niiden päivittyvät linkit tulevat ajallaan esille alle; kunkin kuukauden raportti sijoittuu takautuvalta omalta julkaisuajaltaan oman kuukautensa viimeiselle päivälle.

Poikkeuksena on sitten aivan viimeisenä tämä helmikuu, jonka sääseurantaraportin pyrin tekemään ihan reaaliajassa valmiiksi tämän kuun karkauspäivänä ja julkaisemaankin siis silloin ihan kyseisenä päivänä, eli siis 29.2.2020 - tämä viimeinen sääseurantaosa sisältää lopuksi myös yleisen kokonaisluonnehdinnan koko talvikauden olosuhteista sekä arvioita sen takia tulevaan kevääseen ja jopa myöhemmin kasvukauteenkin mahdollisesti / todennäköisesti seuraavista vaikutuksista...

Ideana on siis se, että nämä kaikki em. "puuttuneet" kirjoitukset pyrin tekemään valmiiksi vielä tämän kuun loppuun mennessä, joten kiirettä tulee nyt pitämään, ja mielenkiintoista onkin nyt kokeilla tällaista intensiivistä kirjoittamista.

Valmiiksi tehtäviä kirjoituksia on täten yhteensä viisi kappaletta, joten aikataulutettuna huomisesta alkaen on tehtäväksi yksi kirjoitus per päivä - onneksi tehtävääni helpottaa se, että pystyn käyttämään kirjoituksien sisältöihin osittain avuksi Facebook-sivullani jo reaaliajassa tekemiäni huomioita näiden aikojen säistä ja luontoilmiöistä.

Samalla tuosta viime kesän takautuvasta helleseurannasta tuttuun tapaan käytän hyväkseni tietojen jälkikäteisen haalimisen apuna sääkartta-arkistoja netistä, kuten mm. Wetter3-sivuston sääkartta-arkistoa, mistä valikosta saatavat "Niederschlagsstaerke und form"- ja "2 m Temperatur"-kartat ovat taaskin hyviä ja oleellisia.

Tärkeänä apuna on myös kaikkien näidenkin aikojen läpi jatkuneet valokuvaamistöitteni sadot luonnosta ja säästä, mistä voi palauttaa tarpeen vaatiessa eri asioita mieleen - itse asiassa olen ajatellut poimia joitakin valokuviani kuhunkin viiteen kirjoitukseen visuaalisiksi höysteiksi havainnollistamaan näiden seurantojen eri tilanteita, ja niin erikoisia tilanteita säässä-luonnossa onkin viime aikoina ollut, että pakkohan niitä on myös kuvin havainnollistaa historiallisiksi muistoiksi...

Seuraavaksi alla tulee sitten ajallaan ne päivittyvät linkit kuhunkin kirjoitukseen niiden valmistumisten mukaisesti laitettuina.


Syksyn 2019 ruska-analyysin ja kuluneen talven 2019-2020 sääseurantaraporttien julkaisuvaiheet ja linkit >>

--- Nyt olen päivittänyt tänään 25.2.2020 klo. 23:55 Etelä-Suomen ruskan analyysiä syksylle 2019 valokuvien ja säävaiheiden kera selostettuna.


Päivitys 1.3.2020 klo. 23:55 >> Näissä seurantaraporttien tekemisissä menee ennakoitua pidemmin aikaa ja en halua kiirehtiä muutenkaan tekemisissäni, joten aikaisemmin mainitsemastani poiketen talven 2019-2020 sää- ja lumitilanneraporttien loppuun tekeminen kestää nyt maaliskuun 2020 ensimmäisen viikon ajan. Alla ensimmäisenä kuitenkin nyt samalla jo marraskuun raportti.

--- Nyt olen päivittänyt tänään 1.3.2020 klo. 23:55 talven 2019-2020 säävaiheet ja lumitilanteet Etelä-Suomeen marraskuun seurantaraportin osalta.


Päivitys 15.3.2020 klo. 18:15 >> Päätin viettää maaliskuun alkupuoliskolla yli viikon somevapaata kokonaan, ja siten myös täältä blogini päivittämisestä. Siksi minulta jäi kesken myös tämä päättyneen talven sääanalyysien teko kuukausittain - osaltaan arkeni ja korona-tilanteen pohdintoja varten sen tauon vietin, ja samalla huomasin, että taukoa somettamisesta joka tapauksessa oli hyvä tehdä ilman erillistä ilmoitusta. 

Lisäksi poistin tuon jo tehdyn marraskuun seurantaraportin pois näkyvistä, koska haluan tehdä sen uudella tavalla uudestaan julkaistavaksi - Nimittäin olen tuon tauon aikana pohtinut myös tätä sääanalyysisarjaani uudestaan parannetuksi versioksi, ja siksi poistin jo tehdyn osan; haluan tehdä senkin osan uudestaan mm. valokuvieni osalta laajempana, kun sen myötä nyt tarjoutuu mahdollisuus laittaa niitä valokuvausprojektieni kuvasatoja paremmin esille mm. jatkon suunnitelmieni pohjustamista varten yms. ...

Ja tietenkin päättynyt "talvi" oli Etelä-Suomessakin niin äärimmäisen erikoinen ja poikkeava tavanomaiseen verrattuna, että sen eri vaiheet on myös hyvä dokumentoida esille tarkasti ja perusteellisesti, mikä vaatii hyvien analyysien tekoa.

Palaan täten päivittämään uudestaan näitä päättyneen talven kuukausittaisia sääanalyysejä siten, että jätän tämän sääseurantaraporttien julkaisuvaiheita ja linkkejä sisältävän koostekirjoituksen ja palaan asiaan uudestaan aivan uudessa vastaavassa koostekirjoituksessa selkeyden vuoksi...

Tuesday, February 04, 2020

Kesän 2019 helleseurannan puuttuneiden osien jälkikäteinen valmiiksi teko päivittyvin linkein

Viime vuonna 2019 minulta jäi tämän blogini päivittäminen pahasti heitteille, kun silloin iski aikaisempaakin pahempi kirjoittamisen blokki ja muutenkin välinpitämättömyys tätä julkaisualustaa kohtaan - Siinä yhteydessä mm. jäi kesken kesän 2019 koko ajalle se perinteinen helleseuranta sarjassa "Kesän kuumin päivä", jota olin kirjoittanut tänne jo useina aikaisempina vuosina.

Nyt haluan korjata jälkikäteen tämän puutteen kuntoon, ja siksi nyt teen takautuvasti kaikki tarvittavat jäljelle jääneet helleseurantaosat tuolle viime kesälle valmiiksi!

Ennen kirjoittamisen keskeytymistä sain silloin suunnilleen ajallaan tehtyä kaksi ensimmäistä osaa siihen seurantaan, jotka laitan tähän ensin tutkittavaksenne uudestaan. Ne kattoivat helletilanteet kesäkuun alkupuolelle saakka, ja mukana oli tuttuun tapaan myös kuvailuja kasvukauden etenemisestä ja vesistöjen pintalämpötilojen vaiheista sekä sääennusteitakin: 

--- Kesän 2019 kuumin päivä - Osa 1 (Päivitetty!: mm. ennustetta viikon 23 helteestä) ja Kesän 2019 kuumin päivä - Osa 2 (Päivitetty loppuun!).

Koska viime kesänä hellettä oli useaan kertaan jopa syyskuulle saakka, niin kaiken kaikkiaan näitä seurantaosia tulee yhteensä jopa 8 kappaletta! - niinpä noiden jo tehtyjen lisäksi joudun tekemään vielä 6 osaa lisää.

Näiden jäljellä olevien osien tekemisessä ja koostamisessa noudatan nyt seuraavaa tapaa: Kussakin osassa on yhä tuttuun tapaan lämpötilalistausten osiot Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnille päivittäisine tilanneselostuksineen. Mukaan alustuksena kaikkiin osiin tulee ensin suursäätilalliset kuvailut kustakin helteestä itsestään ja niihin johtaneista vaiheista; samalla tulee osittain kuvattua myös muun Euroopan säävaiheita pitkin kesää.

Itse lämpötilojen seurantalistausten perään laitan useassa jatko-osassa myös siinä osassa olleen hellevaiheen ja seuranneen osan hellevaiheen välissä tapahtuneista säävaiheista kuvailuja varsin tarkkaankin, joten kaikkiaan koko viime kesän säistä tulee hyvin kattava kuvaus. Jokaisessa osassa on lopuksi tutut kasvukauden kulloisiakin vaiheita ja vesistöjen pintalämpötiloja kuvailevat kirjoitukset.

Nyt voin paljastaa tässä samalla, miten itse asiassa useina viime päivinä olen jo valmistellut luonnoksina varsin pitkälle valmiiksi näitä jäljellä olevia 6 seurantaosaa. Tällä taktiikalla pyrin saattamaan niiden julkaisuaikataulut valmiiksi nopeasti tehtäväksi sarjaksi tyyliin: yksi osa julki päivittäin. Nyt näyttää siltä, että voin aloittaa julkaisusarjan jo huomisesta keskiviikosta 5.2. alkaen.

Kerron myös nyt, että jälkikäteen kaikkien säätietojen ja muun materiaalin selvittämiseksi minulla on ollut monia apuvälineitä ja lähteitä: 

Suursäätilallisia informaatioita olen saanut mm. Wetter3-sivuston sääkartta-arkistosta, mistä valikosta saatavat "Niederschlagsstaerke und form"- ja "2 m Temperatur"-kartat ovat olleet oikein hyväksi avuksi - nyt jatkossa te muutkin voitte mm. juuri niitä karttoja apuna käyttäen tutkia mielenkiintoisesti jälkikäteen näitä kesäsäiden kuvailujani koko ajalle; teksti-informaation ja karttakuvasarjojen keskinäinen vertailu on antoisaa. 

Itse lämpötilalukemien jälkikäteisessä haalimisessa hyvä lähde on ollut Ilmatieteen laitoksen Säähavaintoarkisto. Lisäksi valokuvaamiseen liittyvät projektini ovat olleet hyvänä apuna mm. tarkastelualueen sään luonteen (mm. pilvisyys ja muut visuaaliset seikat) jälkikäteen selvittämisessä, kun minulla on päivittäisiä valokuvia koko viime kesänkin säävaiheista etenkin Espoon ja Hämeenlinnan alueilta. 

Lopuksi tämä kirjoitukseni saa toimia näiden puuttuneiden seurantajulkaisujen ilmoitustauluna, missä siis tulen päivittämään tämän tekstin loppuun vuorollaan jokaisen seurantajulkaisun linkiksi: jokaiselle seurantaosalle tulee omiin hellevaiheisiinsa liittyvät takautuvat julkaisuajat, mitkä olen päättänyt olevan kulloisenkin hellevaiheen viimeiset päivät. Näin seurannat löytyvät jatkossakin omista reaaliaikaisista kohdistaan blogissa kronologisena historiana.

Kunkin seurantaosan sisällä alkutekstissä mainitsen lisäksi senkin, miten oikeastaan kukin julkaisu on tapahtunut käytännössä jälkikäteen täällä vuoden 2020 helmikuussa: eli sen julkaisuhetken päivämäärä ja kellonaika tulevat niissä ilmi myös.

Myöhemmin olen ajatellut lisätä jälkikäteen blogiini myös viime syksyn ruska-analyysiä ja talven alkamisen luonnetta samaan tapaan, mistä palaan vielä asiaan erikseen... Sitten vain odottelemaan kunkin helleseurantaosan ilmestymistä seuraavaksi.


Kesän 2019 puuttuneiden helleseurantaosien julkaisuvaiheet ja linkit >>

Nyt olen päivittänyt tänään 6.2.2020 klo. 00:15 kesän 2019 helleseurantaan osan 3 >> Kesän 2019 kuumin päivä - Osa 3 (Hellejakso 16. - 22.6.2019).

Nyt olen päivittänyt tänään 6.2.2020 klo. 23:05 kesän 2019 helleseurantaan osan 4 >> Kesän 2019 kuumin päivä - Osa 4 (Hellepäivät 30.6. ja 1.7.2019).


Nyt olen päivittänyt tänään 8.2.2020 klo. 12:00 kesän 2019 helleseurantaan osan 5 >> Kesän 2019 kuumin päivä - Osa 5 (Hellejakso 18. - 29.7.2019).

Nyt olen päivittänyt tänään 10.2.2020 klo. 23:30 kesän 2019 helleseurantaan osan 6 >> Kesän 2019 kuumin päivä - Osa 6 (Hellepäivät 10. ja 17.8.2019).

Nyt olen päivittänyt tänään 15.2.2020 klo. 23:05 kesän 2019 helleseurantaan osan 7 >> Kesän 2019 kuumin päivä - Osa 7 (Hellejakso 26.8. - 2.9.2019).

Nyt olen päivittänyt tänään 15.2.2020 klo. 23:50 kesän 2019 helleseurantaan osan 8 >> Kesän 2019 kuumin päivä - Osa 8 (Hellepäivä 10.9.2019).

--- Helleseuranta kesän 2019 osalta päättyy tähän.